Potrebujete poradiť?
NavigáciaNAVIGÁCIA Telefón +421 2 6820 6080

Zimné vs. letné pneu: v čom je rozdiel? Odkladáte prezutie na zimné pneu? Zbytočne riskujete

az-pneu_banner-k-clanku_04_sk

Tohtoročná zima sa neúprosne blíži. Ešte nemáte prezuté? Radšej zbytočne neriskujte, jazdou na letných pneu v zime sa zahrávate nielen so zákonom.Ozvite sa nám, o výmenu pneu sa vám radi postaráme.

Podľa zákona by ste mali jazdiť na zimných pneumatikách od 15. novembra do 31. marca, a to vtedy, ak je na vozovke súvislá vrstva snehu, ľad alebo námraza. Aj keď veľkú úlohu predstavuje počasie a poveternostné podmienky, odporúčame hrať na istotu a prezuť včas. Zimné pneu sa totiž od tých letných výrazne líšia a zásadne ovplyvňujú bezpečnosť vašej jazdy.


V čom sú zimné pneumatiky lepšie

Zimné pneumatiky si vedia poradiť s náročnými podmienkami, ako je námraza, poľadovica, sneh či všadeprítomná snehová pľačkanica. Dezén zimných pneu je hrubší a ponúka väčší pomer prerezania, ktorý umožňuje lepší odvod vody.

Zmes, z ktorej sú zimné pneu vyrobené, je mäkšia a disponuje vyšším obsahom silice, vďaka ktorej sa jednak pomalšie opotrebováva, ale hlavne vám umožní výrazne kratšiu brzdnú dráhu a lepšiu priliehavosť na mokrom povrchu.

Zmes použitá na výrobu letných pneumatík s klesajúcou teplotou tuhne, vďaka čomu je vaše auto na zimnej vozovke nestabilné a jeho brzdná dráha je neporovnateľne dlhšia.


Vodiči riskujú viac, než si uvedomujú

Aj cez všetky argumenty vodiči prezutie často odkladajú. Okrem pokuty riskujú nehodu a ohrozenie bezpečnosti seba aj svojho okolia. Nedá sa spoliehať na to, že škodu zaplatí poisťovňa. Tá sa totiž o stav vašich pneumatík v okamžiku nehody veľmi zaujíma.

Sčítané, podčiarknuté: nemá zmysel riskovať. Pokiaľ si nie ste istí, aké pneumatiky pre svoje vozidlo vybrať, nechajte sa inšpirovať napríklad výsledkami testov renomovaných autoklubov. Alebo sa nám rovno ozvite, radi vám poradíme.

Nahoru