Potrebujete poradiť?
NavigáciaNAVIGÁCIA Telefón +421 2 6820 6080

Ako zabrániť akvaplaningu a čo robiť, ak už vznikne?

Daždivé počasie nie je ideálne na šoférovanie. Dážď spomaľuje premávku, znižuje viditeľnosť a môže tiež spôsobiť akvaplaning. Tento jav môže ohroziť vašu bezpečnosť a bezpečnosť ostatných účastníkov cestnej premávky, pretože sa pri ňom vozidlo stáva neovládateľným. Ako sa dá akvaplaningu vyhnúť a čo robiť, ak sa ocitnete v tejto situácii?

Riziko akvaplaningu na ceste

Pri akvaplaningu je v prvom rade dôležité zachovať chladnú hlavu a nebrzdiť.

Čo je akvaplaning

Akvaplaning je jav, ktorý vzniká, keď vojdete do súvislej vrstvy vody. Stačí, aby mala 5 mm a vytvorí sa tzv. vodný klin, v ktorom pneumatiky strácajú kontakt s povrchom vozovky. Pneumatika nie je schopná pomocou drážok dezénu rýchlo odvádzať vodu a stratí priľnavosť. V tej chvíli sa vozidlo stáva neovládateľným.

K akvaplaningu môže dôjsť pri silnom daždi alebo keď je vozovka pokrytá kalužami či rozmočeným snehom. Môže na vás číhať pri jazde ako po rovine, tak aj v zákrutách. Spozorujete to tak, že sa vám náhle zvýšia otáčky motora a s volantom sa nedá dobre manévrovať.

Čo zvyšuje pravdepodobnosť, že dostanete akvaplaning?

  • voda na ceste
  • vysoká rýchlosť
  • vyjazdené koľaje
  • zlý stav pneumatík
  • široké pneumatiky

Ako zabrániť vzniku akvaplaningu?

Najlepším spôsobom, ako zabrániť tomuto nežiaducemu javu, je udržiavať pneumatiky v dobrom stave. V prvom rade by mali mať dostatočne hlboký dezén, ktorý je rozhodujúci pre odvádzanie vody. Aj keď je na letných pneumatikách povolená hĺbka dezénu 1,6 mm, neznamená to, že vás na ceste podržia. Takáto pneumatika totiž odvedie len asi 14 % vody. Ideálne je mať pneumatiky s hĺbkou dezénu minimálne 4 mm, ktoré odvedú 70 až 80 % vody. 

Čím ešte znížiť riziko akvaplaningu?

  • Pravidelne kontrolujte tlak v pneumatikách. Dodržujte pri tom hodnoty uvedené v manuáli k vozidlu alebo na vnútornej strane viečka nádrže. Nedostatočne nahustené pneumatiky majú horšiu schopnosť odvádzať vodu a ľahšie s nimi dostanete akvaplaning.
  • Nejazdite príliš rýchlo. Čím rýchlejšie jazdíte, tým vyššie je riziko vzniku akvaplaningu. Rýchlosť by ste mali prispôsobiť podmienkam na vozovke a dodržiavať odporúčané limity. Vo všeobecnosti platí, že akvaplaning môže vzniknúť pri rýchlostiach nad 80 km/h na vozovke s vrstvou vody hlbšou ako 2,5 mm.
  • Vyhnite sa prudkým pohybom. Ak je vozovka mokrá, vyvarujte sa prudkému radeniu, brzdeniu alebo zatáčaniu. Tieto manévre môžu narušiť stabilitu vozidla a spôsobiť šmyk alebo akvaplaning.
  • Buďte pripravení. Pred jazdou skontrolujte predpoveď počasia a stav vozovky. Ak sa schyľuje k dažďu alebo k sneženiu, vyberte si vhodnú trasu a čas jazdy. Počas jazdy sledujte dopravné značky, svetlá a situáciu na ceste. Dodržiavajte dostatočný odstup od ostatných vozidiel a buďte opatrní na miestach, kde sa môže hromadiť voda.
  • V silnom daždi nepoužívajte tempomat.

TOP 15 dopravných značiek, ktoré sa často nevyskytujú >>

Dostatočne hlboký dezén na odvádzanie vody

Aj v lete je lepšie dodržiavať pravidlo štyroch a nejazdiť na pneumatikách, ktoré majú dezén takmer „na doraz“.

Ako si poradiť s akvaplaningom, ak už vznikne?

Akvaplaning nie je ťažké rozpoznať. Ako sme už spomenuli, pneumatiky stratia kontakt s vozovkou, volant je ťažko ovládateľný a otáčkomer sa vychýli doprava. Ak sa ocitnete v tejto situácii, zachovajte chladnú hlavu a nepanikárte.

  • Nešliapte na brzdový pedál. Prudké brzdenie by mohlo situáciu ešte zhoršiť a spôsobiť šmyk. Vo vozidle s manuálnou prevodovkou zaraďte neutrál, pri automatickej prevodovke len uberte plyn. Potom nechajte vozidlo zotrvačnou silou spomaliť.
  • Držte volant v priamom smere jazdy. Ak je to nevyhnutné, môžete jemne korigovať smer, ale vyhnite sa prudkému zatáčaniu, aby vás neprekvapila náhla zmena smeru jazdy.
  • Len čo vozidlo spomalí, pneumatiky by sa mali postupne vrátiť do kontaktu s vozovkou a obnoviť trakciu. Potom môžete začať opatrne brzdiť a znížiť rýchlosť na bezpečnú úroveň.

Manuál alebo automat alebo Aké sú výhody a nevýhody vozidiel s manuálnou a automatickou prevodovkou? >>

Riziko vzniku akvaplaningu môžete znížiť investíciou do kvalitných pneumatík. Výborne vám poslúžia napríklad pneumatiky Hankook alebo Continental. Ak vám srdce bije pre inú osvedčenú značku, pozrite si celú našu ponuku.

 

Vybrať si osvedčené pneumatiky

 

Zdroj fotografií: Depositphotos

Nahoru