Potrebujete poradiť?
NavigáciaNAVIGÁCIA Telefón +421 2 6820 6080

Čo znamenajú čísla na diskoch? Zorientujte sa v označení rozmerov a homologizácie

Každý milovník automobilov chce mať svoje auto tip-top a stará sa o jeho údržbu. Jedným z mnohých spôsobov, ako dodať autu šmrnc, je výmena diskov, ktoré mu napríklad dodajú masívnejší vzhľad a pritiahnu pozornosť. Pred kúpou nových diskov by ste však o nich mali vedieť niekoľko dôležitých informácií, počnúc rozmermi.

Hliníkové disky na športové auto

Na vzhľad kolies si potrpí každý automobilový nadšenec. Pri výbere nových diskov sú však v prvom rade rozhodujúce rozmery.

Za číslami a skratkami na diskoch sa skrýva veľa dôležitých informácií

Na každom disku, konkrétne na vnútornej strane ráfika, sa nachádzajú čísla a skratky. Je to preto, aby kolesá zvonku vyzerali perfektne. Nie každý sa však v označení diskov dokáže vyznať. Poďme sa teda pozrieť na to, čo znamenajú jednotlivé čísla a písmená.

Ako príklad si uveďme označenie 8,5J x 17 5×120 ET15.

  • Prvé číslo 8,5 označuje šírku disku v palcoch (1 palec = 2,54 cm). Niekedy sa za ním objavuje aj písmeno J, ktoré označuje výšku pätky a nájdete ho na väčšine hliníkových diskov. Môžete však naraziť aj na písmená B, H alebo iné. Číslo 17 je priemer disku, ktorý sa tiež uvádza v palcoch. Znak x medzi týmito dvoma číslami označuje tvar profilu ráfika.
  • Na diskoch je tiež niekoľko otvorov na skrutky. V nami uvedenom príklade je 5 skrutiek. Číslo 120 zase určuje rozstup skrutiek v milimetroch. Suma sumárum, na disku je 5 skrutiek ležiacich na kružnici s priemerom 120 mm.
  • Skratka ET má náročnejšiu definíciu. Označuje vzdialenosť medzi myslenou rovinou prechádzajúcou stredom disku a rovinou dosadacej plochy disku. Inými slovami, ide o zális disku, ktorý udáva, ako hlboko bude koleso skryté v blatníku. Číslo sa uvádza v milimetroch, čiže v tomto prípade je zális disku 15 mm. Čím je číslo nižšie, tým viac je koleso vysunuté von.

Ako si vybrať disky na auto, aká je tolerancia ET alebo čo je to dvojitý hump? Prečítajte si nášho veľkého sprievodcu výberom diskov. >>


Pri kúpe diskov sa uistite, že sú homologizované

Homologizácia diskov je proces, ktorým sa overuje ich technická a bezpečnostná spôsobilosť na prevádzku na verejných komunikáciách. Ak si kúpite nehomologizované disky, môžete sa vystaviť riziku nehody, pokuty, problémom s poisťovňou alebo technickou kontrolou. Preto si na homologizáciu dajte pozor a kupujte len kvalitné a osvedčené disky. Ale ako ich spoznať?

Na homologizovaných diskoch nájdete v blízkosti otvoru pre ventil označenie KBA, ABE alebo písmeno E v krúžku. Za týmito skratkami nasleduje rad čísel, ktoré označujú číslo schválenia. Predajca by tiež nemal mať problém vystaviť vám typový list v slovenčine. Ten zaručuje, že nejde o falzifikát. Nájdete v ňom:

Alternatívne rozmery pneumatík a diskov

Väčšie disky si vyžadujú pneumatiky s nižším profilom a väčšou šírkou. Často ide o alternatívne rozmery, ktoré si musíte dať dodatočne zapísať do technického preukazu.

Veľké disky pútajú zrak vodičov, ale aj policajtov

Každé auto má v technickom preukaze uvedené rozmery pneumatík a kolies, ktoré sa môžu na daný typ vozidla použiť. Pokiaľ chcete na auto nasadiť väčšie disky, musíte na ne obuť pneumatiky s nižším profilom. V prípade, že tieto rozmery nenájdete v technickom preukaze, musíte si ich dať dodatočne zapísať. Výnimku tvoria disky s označením E, pri ktorých nie je potrebný dodatočný zápis.

Ak si nedáte zapísať alternatívne rozmery, môžete mať problém so zákonom. Veľké kolesá sú totiž magnetom pre oči policajtov, ktorí vás pravdepodobne skontrolujú. V každom prípade buďte vždy opatrní, pretože väčšie rozmery kolies môžu zmeniť jazdné vlastnosti auta a dostať vás do neočakávanej (nebezpečnej) situácie.


Prečítajte si, na čo sa zamerať pri kúpe (zimných) pneumatík. >>


Hľadáte nové pneumatiky a disky? V AZ pneu máme oboje! Začnite napríklad výberom diskov podľa vozidla. V našom konfigurátore hneď uvidíte, ako bude váš dvojstopový miláčik vyzerať.

 

Nakonfigurovať si disky na auto

 

Zdroj fotografií: Depositphotos

Nahoru