Potrebujete poradiť?
NavigáciaNAVIGÁCIA Telefón +421 2 6820 6080

Nepoznáte opotrebované pneumatiky? Koledujete si o problémy

Životnosť všetkých vecí, vrátane pneumatík, je obmedzená. Oblečenie aj topánky nám dajú jasne vedieť, že už doslúžili. Na balených potravinách je dokonca zreteľne vyznačený dátum spotreby. A čo pneumatiky pre vaše vozidlo? Prečítajte si tento článok, nech zbytočne neriskujete pokutu alebo nehodu.

Rozdiel medzi starou a novou pneumatikou

Aj keď máte všetky pneumatiky obuté súčasne, môže sa stať, že sa jedna z nich nerovnomerne opotrebuje. V takom prípade si radšej čo najskôr zájdite na kontrolu geometrie.

Ako zistiť, že už pneumatiky doslúžili?

Najbežnejším ukazovateľom opotrebenia, ktorý by mal poznať každý motorista, sú gumové indikátory umiestnené v pozdĺžnych drážkach pneumatík. Nájdete ich aj podľa označenia na bočnici, napríklad podľa skratky TWI (Tread Wear Indicator – indikátor opotrebenia behúňa).

Výška týchto indikátorov opotrebenia je rovnaká ako predpísaná minimálna hĺbka dezénu:

  • 1,6 mm pre letné pneumatiky a pneumatiky pre nákladné vozidlá, autobusy a motocykle,
  • 1 mm pre mopedy a skútre do 50 cm3,
  • 3 mm pre zimné pneumatiky pre automobily do 3,5 tony
  • a 6 mm pre zimné pneumatiky pre vozidlá nad 3,5 tony.

Pneumatika je opotrebovaná v momente, keď je na rovnakej úrovni s týmto indikátorom aj behúň pneumatiky. Dovtedy môžete pneumatiku legálne používať, neskoršie už si koledujete o problémy.

Niektorí výrobcovia, ako napríklad Nokian, ponúkajú dômyselnejší systém. Na behúňoch majú vyrazené čísla, ktoré sa s postupujúcim opotrebením mažú. Tieto čísla uvádzajú stupeň opotrebenia pneumatiky. Vďaka tomu na prvý pohľad viete, na čom ste.


Prečítajte si tiež: Staré pneumatiky nepatria do lesa. Kde ich bezplatne odovzdať? >>


Manuálne meranie hĺbky dezénu

Hĺbku dezénu môžete zmerať aj pomocou hĺbkomeru, ktorý získate v každej mototechne alebo v predajni s autodoplnkami. Je k dispozícii aj ako kombinovaný merač tlaku a dezénu. S týmto praktickým doplnkom výbavy vozidla si tak zároveň ľahko skontrolujete správny tlak v pneumatikách.

Používanie hĺbkomeru je jednoduché:

  • umiestnite hrot do pozdĺžnej drážky na odvod vody,
  • zarovnajte hranu merača s behúňom
  • a odčítajte hodnotu.

V poľných podmienkach na zmeranie opotrebenia pneumatiky postačia aj mince. Tu platí, že pokiaľ po zasunutí do behúňa vidíte celý obrázok na minci, pneumatika je zrelá na výmenu. Záleží ale na tom, akú mincu si zvolíte, a tento spôsob je preto veľmi nepresný. Ak ste puntičkári, odporúčame použiť hĺbkomer.

Nastavenie geometrie kolies v autoservise

Skontrolovať nastavenie geometrie kolies by ste si mali dať minimálne raz ročne. Predídete tak nerovnomernému opotrebovaniu pneumatík a problémom s podvozkom.

Nerovnomerné opotrebovanie pneumatík je častým problémom zle nastavenej geometrie

Všimli ste si, že jedna pneumatika je viac opotrebovaná ako ostatné? Možno vaše kolesá nemajú nastavené správne hodnoty zbiehavosti a odklonu, čo znamená, že majú zlú geometriu. Okrem nerovnomerného opotrebovania pneumatík je príznakom tohto problému aj volant vytočený do strany pri jazde po rovine alebo to, že auto pri jazde ťahá na jednu stranu. Ak spozorujete niektorý z týchto prejavov, objednajte sa na nastavenie geometrie kolies. Prospejete tým aj podvozku a ušetríte nejaké peniaze za benzín alebo naftu.


Prečítajte si tiež: Ako u nás funguje nastavenie geometrie? Chyby odhalíme za minútu. >>


Ako predĺžiť životnosť pneumatík?

Predĺženie životnosti vašich pneumatík docielite najmä používaním sezónnych pneumatík. Letné a zimné zmesi sú prispôsobené rozdielnym teplotám, od ktorých sa odvíjajú jazdné vlastnosti pneumatík a rýchlosť opotrebovania. Ak budete jazdiť na pneumatikách, ktoré nie sú vhodné pre dané ročné obdobie, prispejete k ich rýchlejšiemu opotrebovaniu a pocítite aj horšie jazdné vlastnosti, ktoré majú priamy vplyv na bezpečnosť. Aby vaše pneumatiky vydržali dlhšie, nezabudnite tiež pravidelne kontrolovať tlak v pneumatikách.

Na rozdiel od väčšiny iného spotrebného tovaru od pneumatík doslova závisí váš život. Bez pneumatík v dobrom stave je totiž bezpečná jazda autom nemysliteľná. Preto ich treba pravidelne kontrolovať, a to nielen kvôli opotrebeniu, ale aj prípadným defektom. V autoškole vám možno vštepovali, že je tak potrebné robiť pred každou jazdou. Úplne ale postačí, keď stav svojich pneumatík budete kontrolovať v pravidelných intervaloch s ohľadom na to, ako často jazdíte.

Potrebujete pomôcť s výberom pneumatík a ďalšieho príslušenstva? Ozvite sa nám. Tím špecialistov v AZ pneu vám so všetkým rád poradí.

 

Vybrať si pneumatiky s kvalitným dezénom

 

Zdroj fotografií: Depositphotos

Nahoru