Potrebujete poradiť?
NavigáciaNAVIGÁCIA Telefón +421 2 6820 6080

10 najslávnejších motorkárskych filmov – poznáte ich všetky?

Ak vám práve počasie nepraje, nechajte tentoraz svoju mašinu v garáži, zalezte do perín a užite si zvuk burácajúcich motorov pri jednom z kultových motorkárskych filmov. A že ich je! Verte, že sme sa pri výbere TOP 10 filmov s motorkárskou tematikou naozaj zapotili. Aby sme žiadnemu neukrivdili, rozhodli sme sa filmové klenoty zoradiť od najstaršieho k najnovšiemu.

Peter Fonda_Bezstarostná jazda

Film Bezstarostná jazda je natoľko kultovým filmom, že ovplyvnil celú generáciu motocyklistov. Na snímke herec Peter Fonda po dlhých rokoch v roku 2009 spomína na rolu v tomto filme.

Divoch (1953)

Ruku na srdce, kedy ste si naposledy pustili čiernobielu klasiku? Teraz máte výbornú príležitosť a garantujeme vám, že sa nebudete nudiť. Film Divoch patrí medzi vôbec prvé filmy, v ktorých bola zachytená téma rivality amerických motorkárskych klubov. Nasajte atmosféru 50. rokov, keď v USA vznikala nová motorkárska subkultúra, a užite si súperenie vodcov Johnnyho Strablera (v podaní Marlona Branda) a China (stvárneného Leom Marvinom).

Veľký útek (1963)

Slávna snímka Veľký útek v hlavnej roli so Stevom McQueenom nepatrí medzi čisto motorkárske filmy, napriek tomu sa to v nej akčnými scénami na motorkách len tak hemží. Dejiskom filmu je zajatecký tábor, ktorý nemecké velenie zriadilo počas 2. svetovej vojny na deportáciu väzňov. Po niekoľkých neúspešných útekoch sa niekoľkým zadržaným podarí zorganizovať veľkú únikovú akciu, počas ktorej z tábora naraz zmizne 250 zajatcov. Podľa kritikov ide o jednu z najpozoruhodnejších únikových scén natočených v celej histórii hraného filmu.

Bezstarostná jazda (1969)

Máte náladu na poriadne road movie? Pozrite sa na bezstarostnú jazdu dvoch hippies Billa (Dennis Hopper) a Wyatta (Peter Fonda), ktorí putujú na svojich chopperoch z Los Angeles na karneval do New Orleansu. Veľkú zápletku nečakajte – drogy, sex a rokenrol, to je, o čo tu ide! Možno vám ľahkomyseľnosť a voľnomyšlienkarstvo hlavných hrdinov nebude sympatické, na druhej strane perfektne vystihuje dobu, v ktorej sa cesta v jednej stope odohráva.

Modrá Electra Glide (1973)

Akčný kriminálny film natočený podľa skutočnej udalosti približuje incident z roku 1969, keď došlo k zastreleniu policajta idúceho po arizonskej diaľnici na modrej electre. Spravodlivý policajt a veterán John Wintergreen (Robert Blake) sa vždy chcel stať detektívom. Je odhodlaný a pripravený odložiť svojho harleya a chopiť sa príležitosti. Ale keď odhalí nekonvenčné metódy a agresívne správanie svojrázneho vyšetrovateľa, má pochybnosti o svojom povolaní policajta aj o zmysle života.

Akira (1988)

Bola by škoda nemať v rebríčku TOP filmov s motorkárskou tematikou japonskú kultovú animovanú snímku Akira, ktorá aj po viac ako 30 rokoch zaujme špičkovými animáciami. Veľkofilm nabitý fantazijnými motívmi (ako je to obvyklé v japonských filmoch) sa presúva do roku 2019 a zachytáva príbeh vodcu motorkárskeho gangu Shōtarō Kanedu. Jeho priateľ získa po havárii na motorke telekinetické schopnosti, vďaka ktorým dokáže iba prostredníctvom myšlienky zbúrať celé mesto.

Harley Davidson a Marlboro Man (1991)

Klasika 90. rokov zachytáva príbeh dvojice motocyklistov hovoriacich si Harley Davidson (Mickey Rourke) a Marlboro Man (Don Johnson), ktorí chcú pomôcť priateľovi zachrániť zadlžený bar. Po prepadnutí bankového vozidla zistia, že namiesto peňazí je auto naplnené drogami. Skorumpovaný riaditeľ banky to nenechá len tak a pošle na dvojicu motocyklistov skupinu zabijakov. Vychutnajte si akčný film. Pri srdci vás zahreje aj bublajúci zvuk upravenej mašiny Harley-Davidson FXR Dyna.

V tieni gangu (1992)

Film V tieni gangu je obecne považovaný za jeden z najlepších motorkárskych filmov 90. rokov. Policajt Dan Saxon (v hlavnej úlohe Charlie Sheen) sa zúčastní tajnej operácie, pri ktorej musí preniknúť do motorkárskeho gangu a odhaliť jeho tajné praktiky. Čoskoro zisťuje, že už sám nevie, na ktorej strane zákona stojí a kým v skutočnosti je.

Motocyklové denníky (2004)

Dostávame sa k motorkárskym filmom natočeným v novom tisícročí. V rebríčku TOP motorkárskych filmov si svoje miesto nepochybne zaslúžia Motocyklové denníky od Waltera Sallesa. Snímka zachytáva cestu Ernesta Che Guevaru a Alberta Granadu po Latinskej Amerike na motorke Norton 500. Dobrodružné road movie približuje cestu z Argentíny do Venezuely dlhú neskutočných osem tisíc kilometrov. Film sa snaží byť apolitický a takmer sa nevenuje skutočnosti, že sa z dobrodružného mladíka neskôr stane kontroverzný kubánsky revolucionár.

V zajatí rýchlosti (2005)

Novozélanďan Burt Munro sa celých 40 rokov svojho života snažil o technické zdokonaľovanie motorky Indian Scout z roku 1920 tak, aby bola vôbec najrýchlejšia. Napriek rôznym ťažkostiam nakoniec v roku 1967 dosiahol rýchlostný rekord, ktorý dodnes nikto neprekonal ani so špičkovými špeciálne upravenými motorkami. Jeho životný príbeh stvárnil vo filme V zajatí rýchlosti Anthony Hopkins.

Posledný týždeň (2008)

Snímka kanadského režiséra Michaela McGowana predstavuje pôsobivé road movie, ktoré zachytáva čistú krásu kanadskej prírody zo sedla motorky Norton Commando. Hlavná postava Ben sa dozvie, že má nevyliečiteľnú formu rakoviny a zostávajú mu posledné týždne života. Rozhodne sa zanechať kariéru učiteľa, nasadne na motorku a vyráža naprieč Kanadou v snahe dohnať všetko, čo za svoj krátky život nestihol.

Či už máte náladu na dojemný cestovateľský film, akčnú kriminálku, alebo japonskú animovanú snímku, z nášho rebríčka TOP motorkárskych filmov si určite vyberiete. Voľný čas z pohodlia gauča alebo postele venujte aj výberu nových motocyklových pneumatík, s ktorými sa stanete hrdinami svojho road movie, ktoré prežijete na vlastnej koži.

 

Vyberte na vašu mašinu kvalitné pneumatiky

 

Zdroj fotografií: Wikimedia

Nahoru