Potrebujete poradiť?
NavigáciaNAVIGÁCIA Telefón +421 2 6820 6080

10 rád, ako správnym spôsobom zazimovať motocykel

Správne zazimovanie motocykla zaberie nejaký čas a vyžaduje viac úsilia, ako cezeň len prehodiť plachtu. Na jar sa však vaša starostlivosť o motocykel pred zimou doista zúročí. Ako zazimovať motocykel a pripraviť ho čo najlepšie na ďalšiu sezónu?

Zazimování motorky

Motocykel je treba na zimu poriadne pripraviť.

1. Očistenie motocykla

Stroj by mal každý správny motocyklista udržiavať v čistote počas celej sezóny, pozornosť pred zazimovaním motocykla však venujte aj miestam, kde sa pri bežnom umytí nedostanete. Prach a nečistoty sa môžu usadzovať na menej dostupných miestach a cez zimu tam napáchať značné škody. Dôkladnou očistou všetkých komponentov môžete navyše prísť na skryté chyby. Súčasne s dôkladným očistením skontrolujte aj pevnosť skrutkových spojení.

2. Starostlivosť o reťaz

Reťaz si zaslúži špeciálnu starostlivosť, preto ju očistite prípravkami k tomu určenými a dôkladne naolejujte. Ak vynecháte premazanie, reťaz by mohla cez zimu zhrdzavieť. Pri zazimovaní motocykla nie je vhodné jej prílišné povolenie, ani napnutie. Odporúčané povolenie nájdete v manuáli od výrobcu.

3. Kto maže, ten ide

Reťaz nie je jediná časť motocykla, ktorú je treba pred zimou premazať. Pozornosť v tomto ohľade venujte aj lankám, zámku, páčkam, skrátka všetkým „hýbajúcim sa“ súčiastkam. Odborníci odporúčajú vstreknúť trochu oleja tiež do valcov.

4. Údržba pneumatík na motocykel

K zazimovaniu motocykla patrí aj údržba pneumatík, ktoré dofúkajte na maximálny tlak odporúčaný výrobcom. Z povrchu tiež odstráňte nečistoty, ktoré by mohli napáchať škody, predovšetkým asfalt, živicu a drobné kamienky v drážkach. Pneumatiky na motocykel tiež cez zimu nevystavujte zbytočnej záťaži, ktorá môže spôsobiť zhoršenie jazdných vlastností. K tomu najlepšie a najľahšie poslúži stojan na motorku.

5. Uskladnenie baterky

Akumulátor na motocykel pred zazimovaním odmontujte, pripojte na udržiavaciu, tzv. inteligentnú nabíjačku a uložte na suché miesto so stálou teplotou. Baterke najlepšie prospieva zimný spánok pri teplote 10 – 15 °C. Ak nemáte udržiavaciu nabíjačku, ktorá sama pozná, kedy je treba baterku dobiť, nabíjajte klasickou nabíjačkou asi raz za mesiac.

6. Výmena oleja

Ak sa chystáte vymeniť olej, pred zimou je najvhodnejšia doba. Zbavíte sa nečistôt, ktoré sa za sezónu do oleja dostali a môžete predísť aj korózii vo vnútri motora.

7. Tankovanie pred zimou

Ďalším a rovnako dôležitým protikoróznym opatrením je natankovanie plnej nádrže kvalitným benzínom s pridaním príslušných aditív.

8. Uskladnenie motocykla

Ako už bolo spomenuté vyššie, pneumatiky by sa nemali dotýkať podlahy, preto je vhodné motorku umiestniť na stojan. Ak to nie je z hocijakého dôvodu možné, minimálne raz do mesiaca so strojom pohnite, aby zaťaženie pneumatík bolo počas celej doby zazimovania motocykla rovnomerné. Proti usadzovaniu prachu a iných nečistôt poslúži plachta, ktorá by mala byť priedušná, aby pod ňou nemohla kondenzovať vlhkosť.

9. Zabezpečenie proti krádeži a poškodeniu

Pretože v zime garáž so zazimovaným motocyklom nekontrolujete každý deň, vzniká príležitosť pre zlodejov, ktorí sa spoliehajú na to, že sa na krádež hneď nepríde. Aj keď máte garáž vybavenú pevnými zámkami, zabezpečte proti krádeži aj samotný stroj, ideálne ukotvením k pevnej konštrukcii (stĺp, stena…). Skontrolujte tiež stabilitu motocykla a jeho okolie, či nehrozí pád alebo poškodenie, napr. agresívnymi chemickými prostriedkami.

10. Príprava na zazimovanie motocykla od profesionálov

Je pre vás zazimovanie motocykla príliš náročné alebo si nie ste istí, aké prostriedky použiť na údržbu? Zverte svoj stroj do rúk profesionálov z motoservisu, ktorí presne vedia, ako motocykel zazimovať tak, aby ste sa na jar nedočkali nepríjemných prekvapení.

Ak nepodceníte zazimovanie motocykla, budete to vy, kto si bude môcť užiť jazdu hneď na začiatku sezóny namiesto čakania na voľný termín v servise!

Zdroj fotografií: Depositphotos.com

 

Nahoru