Potrebujete poradiť?
NavigáciaNAVIGÁCIA Telefón +421 2 6820 6080

10 tipov, ako ľahko zlepšiť motorku

Hovoríte si, že by si vaša motorka zaslúžila aspoň malé zlepšenie? Je veľa možností, ako zvýrazniť vzhľad mašiny, alebo napríklad trochu upraviť jej jazdné vlastnosti. Pripravili sme pre vás 10 tipov, vďaka ktorým zlepšíte motorku bez väčšej námahy alebo investícií. Urobte si radosť a kúpte si pár zaujímavých doplnkov, vďaka ktorým bude cestovanie v jednej stope ešte väčším zážitkom.

Jazdec kontroluje predné koleso motorky

Je veľa možností, ako zlepšiť motorku z hľadiska jej vzhľadu a jazdných vlastností. Mnoho z nich kúpite dokonca za pár stoviek.

1. Vymeňte brzdové doštičky

Brzdové doštičky významným spôsobom ovplyvňujú brzdný účinok vášho motocykla. Ak máte pocit, že brzdná dráha by mohla byť kratšia a reakcia bŕzd pružnejšia, začnite práve výmenou doštičiek. Ich obstarávacia cena je rádovo niekoľko stoviek a môže priniesť výrazné zlepšenie jazdných vlastností. Ak chcete staviť na istotu, kúpte si originálne doštičky na konkrétny typ motorky. Môžete aj experimentovať a vybrať si brzdové doštičky alternatívnych výrobcov, ktoré bývajú často účinnejšie.

2. Kúpte si padáky na motorku

Motorku môže položiť aj ten najskúsenejší jazdec. Stačí pád z miesta alebo v malej rýchlosti a hneď budete mať na mašine nechcenú ozdobu v podobe pokrčeného plechu, rýh a škrabancov, ktorých sa len tak ľahko nezbavíte. Preto si kúpte padacie protektory (takzvané padáky), o ktoré sa v prípade havárie mašina oprie. Na trhu narazíte na padáky v rôznych cenových hladinách a vyhotoveniach. Robustné naleštené rúrkové rámy poslúžia ako dizajnový doplnok, malé plastové alebo gumené hríbiky sú zase nenápadné a v podstate neviditeľné. Pri výbere si dajte pozor, aby vás padací protektor neobmedzoval pri jazde vo väčšom náklone.

3. Ladený výfuk zdôrazní burácavý zvuk motora

S ladeným výfukom o vás budú vedieť na míle ďaleko. Ak máte pocit, že je zvuk vášho stroja plochý a nevyvoláva vo vás žiadne veľké emócie, vymeňte originálny výfuk za ladený. Výmenou výfuku môžete znížiť aj hmotnosť motocykla, a to aj o niekoľko kíl, a zároveň zlepšíte reakciu na plyn. Cenovo nákladnejším a prácnejším riešením je kompletná výmena výfuku, jednoduchšia a lacnejšia je potom len výmena koncovky. Rapídna zmena zvuku a jazdných vlastností sa však po jej výmene nedostaví. 

4. Športové pneumatiky oceníte v cestnej premávke aj na okruhu

Chcete sa na svojej mašine cítiť bezpečne a užívať si každý najazdený kilometer? Potom venujte zvláštnu pozornosť výberu pneumatík, ktoré výrazne ovplyvňujú správanie motocykla. Ak obľubujete svižnejšiu športovejšiu jazdu, vyberte si športové pneumatiky. Majú vynikajúce výsledky ako pri jazde v cestnej premávke, tak aj na pretekárskom okruhu. Dokonale priľnú k mokrej vozovke a podržia vás aj v extrémnych náklonoch.

Príkladom osvedčenej športovej motocyklovej pneumatiky je napríklad pneumatika ContiSportAttack 4. Vďaka technológii RainGrip podáva vynikajúci výkon na mokrej vozovke a vyniká dlhou životnosťou. Chybu neurobíte ani s pneumatikou Michelin Power 5, ktorá zabodovala v testoch vďaka bezpečnému gripu a dokonalej stabilite. Do tretice spomeňme pneumatiku Bridgestone S22, ktorá sa dlhodobo radí medzi špičku v kategórii športových pneumatík.

5. Ukazovateľ zaradenej rýchlosti

Tiež sa niekedy zarazíte nad tým, akú rýchlosť máte vlastne zaradenú? Tento problém spoľahlivo rieši ukazovateľ zaradenej rýchlosti, ktorý je na novších strojoch dodávaný sériovo. Ak máte starší alebo lacnejší motocykel bez elektronického ukazovateľa, môžete ho jednoducho nainštalovať aj dodatočne.

6. Súprava na opravu pneumatík s kompresorom

Pri jazde na motorke počítajte s rizikom defektu a nenechajte sa ním zaskočiť. Kúpte si súpravu na opravu pneumatík, vďaka ktorej sa dostanete do cieľa alebo do pneuservisu po vlastnej osi. Dobrou vychytávkou je opravná súprava SLIME, s ktorou pneumatiku zalepíte bez demontáže tak, že prípravok jednoducho nalejete. Potom pneumatiku dofúkate malým kompresorom, ktorý je súčasťou súpravy.

7. Tempomat na motorku

Vyrážate na dlhšie cesty a bolí vás zápästie zo sústavného držania plynu? Ak nemáte modernú mašinu s elektronickým tempomatom, môžete ho dodatočne namontovať aj na staršiu motorku. Na rôzne typy tempomatov a ich výhody a nevýhody sme sa podrobnejšie zamerali v samostatnom článku o tempomatoch na motorku.

8. Držiak na telefón alebo na navigáciu

Kúpte si pevný držiak na mobilný telefón alebo na navigáciu a na cestách sa už nestratíte. Na trhu narazíte na rôzne konštrukčné typy držiakov, ktoré sa líšia spôsobom kotvenia, naklápaním aj fixáciou elektronického zariadenia. Vyberte si taký typ, ktorý vám nebude brániť vo výhľade na tachometer a zaistí stabilné a bezpečné upevnenie.

9. Nastaviteľné stúpačky

Niektoré motocykle majú malé a nepohodlné stúpačky, z ktorých noha jednoducho skĺzne. Ergonómiu pri jazde si môžete zlepšiť obstaraním nových stúpačiek s protišmykovou úpravou. Ak vám nevyhovuje pôvodná poloha stúpačky, kúpte si súpravu nastaviteľných stúpačiek s možnosťou kombinácie vertikálneho aj horizontálneho posunu. Niektoré typy stúpačiek potom poslúžia súčasne ako padáky. Len si dajte pozor, aby vám pri jazde vo väčšom náklone neprekážali a nedrhli o vozovku.

10. Prídavné svetlomety alebo smerovky

Jazdíte v noci a intenzita svetla originálnych svetlometov na motocykli sa vám zdá nedostatočná? Kúpte si homologované svetlomety, s ktorými nielenže dobre uvidíte, ale zároveň vás uvidia aj ostatní. Na motorku môžete nainštalovať aj smerové svetlá (smerovky). Dodatočná montáž svetiel má však prísne pravidlá, a tak si dajte pozor, aby ste tuningovou úpravou neporušili niektorý predpis.

Stačí pár jednoduchých úprav, aby bola jazda na motorke zase o niečo pohodlnejšia a bezpečnejšia. Najdôležitejšou súčasťou všetkých motocyklov sú samozrejme pneumatiky, a tak nepodceňujte ich výber a nešetrite na nich. Výber vhodného typu vám uľahčia aj nezávislé testy pneumatík, v ktorých sú pneumatiky porovnávané podľa mnohých hľadísk.

 

Vybrať kvalitné motocyklové pneumatiky

 

Zdroj fotografie: Anh Tran, Unsplash

Nahoru