Potrebujete poradiť?
NavigáciaNAVIGÁCIA Telefón +421 2 6820 6080

Ako namontovať dve nové pneumatiky? Ohrozenie bezpečnosti možno eliminovať správnym umiestnením

Pneumatiky na prednej a zadnej náprave sú vystavené rôznemu stupňu opotrebovania. To vedie majiteľov áut k tomu, že si kúpia iba jeden nový pár kolies. Toto rozhodnutie však spôsobuje značné bezpečnostné riziko. Odborníci odporúčajú kupovať nové pneumatiky vždy na celé vozidlo. Ako si ale poradiť, keď aj napriek tomu potrebujete vymeniť len dve nové pneumatiky?

Dvě pneumatiky

Chcete vymeniť len dve pneumatiky? Vyhnite sa riziku vďaka správnemu umiestneniu.

Prečo je bezpečnejšie kúpiť rovno štyri nové pneumatiky?

Zaobstarať si dve nové pneumatiky namiesto štyroch je iba zdanlivo úspornejšie. Kombinácia nových a starých plášťov negatívne ovplyvňuje jazdné vlastnosti a preukázateľne predlžuje brzdnú dráhu. Vozidlo sa tiež horšie ovláda, lebo je narušená rovnováha. Z hľadiska bezpečnosti aj komfortu jazdy je teda iste rozumnejšie kúpiť si štyri nové pneumatiky.

Obutie jedného páru nových pneumatík má svoje pravidlá

Správny postup montáže iba dvoch nových pneumatík môže riziko ohrozenia bezpečnosti znížiť na minimum. Špecialisti z bratislavského pneuservisu AZ-Pneu radia, ako to urobiť:

V prvom rade je potrebné zakúpiť nové pneumatiky rovnakej značky a rozmerov. Zdá sa to ako samozrejmosť, ale z praxe vieme, že je nutné aj na tieto pravidlá stále upozorňovať.

V prípade, že by sme nové pneumatiky obuli na prednú nápravu a na zadnej by boli plášte opotrebované, riziko šmyku sa niekoľkonásobne zvyšuje. Menej opotrebované alebo nové pneumatiky teda obujte na zadnú nápravu, a to bez ohľadu na pohon kolies alebo či sa to týka letných či zimných pneumatík. Hlbší dezén sa postará o lepšiu stabilitu v zákrutách a priľnavosť aj v prípade, keď bude mokrá vozovka. Pozor však na to, že aj pri tomto bezpečnejšom variante sa brzdná dráha predlžuje oproti tomu, keď sú použité štyri nové pneumatiky.

Vyvarujte sa prezutiu iba jedného páru pneumatík v prípade, keď majú plášte rozdielnu povolenú rýchlosť alebo majú nové pneumatiky iný rozmer ako tie staré.

Ako riadiť vozidlo s párom nových pneumatík?

  • Stále myslite na to, že brzdná dráha je dlhšia ako obvykle, a tejto skutočnosti prispôsobte štýl jazdy.
  • Do zákrut vchádzajte opatrne, aby ste zabránili šmyku.
  • Na mokrej vozovke jazdite so zvýšenou opatrnosťou, aby ste znížili riziko akvaplaningu.

Prečítajte si tiež článok o tom, čo sa robí s opotrebovanými pneumatikami, ktoré už doslúžili.

Nahoru