Potrebujete poradiť?
NavigáciaNAVIGÁCIA Telefón +421 2 6820 6080

Ako používať ťažné lano pri vlečení motorového vozidla?

Porucha vozidla je pre každého vodiča veľmi nepríjemná, najmä keď sa stane na mieste, z ktorého je treba automobil rýchlo odstrániť, aby sa predišlo ďalším komplikáciám v doprave. Ťažné lano síce nepatrí podľa vyhlášky medzi povinnú výbavu, ale ak nechcete čakať často aj hodiny na odtiahnutie, oplatí sa voziť ho so sebou nielen v zimnom období, keď hrozí zapadnutie do hlbokého snehu.

Vlečení motorového vozidla

Vodič vlečeného vozidla sa sústredí na plynulú jazdu, natiahnuté lano a prejazdy zákrutami, aby bol schopný zavčasu reagovať a zabránil tak zrážke obidvoch vozidiel.

Aké ťažné lano si zaobstarať?

Na vlečenie motorového vozidla je treba vybrať také ťažné lano, ktoré je prispôsobené hmotnosti auta. V prípade osobných automobilov väčšinou stačí ťažné lano do 3000 kg, pre dodávky a SUV bude musieť mať väčšiu nosnosť.

Ako postupovať pri vlečení motorového vozidla?

1. Výber ťažného vozidla

Vhodné ťažné vozidlo je základným predpokladom bezproblémového vlečenia. Dôležitý je nielen odpovedajúci výkon, ale aj okamžitá hmotnosť, ktorá by mala byť väčšia než hmotnosť vlečeného auta.

2. Správne uchytenie ťažného lana

Každé vozidlo je vybavené ťažným okom vpredu aj vzadu, alebo má v kufri komponent na namontovanie. Na ťažné oko na obidvoch vozidlách sa pripevní karabína, alebo sa prevlečie cezeň lano, ktoré sa upevní kolíkom (podľa typu lana). Nikdy ťažné lano nepripevňujte priamo na nápravu! Spôsob uchytenia, ktorý sa môže trochu líšiť podľa typu, nájdete v manuáli, ktorý je súčasťou balenia ťažného lana.

3. Označenie červenou zástavkou

V strednej časti ťažného lana musí byť umiestená červená zástavka s rozmermi min. 30 x 30 cm, ktorú obvykle výrobca priloží alebo priamo pripevní k ťažnému lanu.

4. Viditeľné upozornenie ostatným vodičom

Na zadné okno vlečeného vozidla viditeľne umiestnite výstražný trojuholník, ktorý upozorní vodiča za vami, že vám má venovať zvýšenú pozornosť a má si udržovať väčší odstup. Výstražné blinkre sa pri vlečení motorového vozidla nepoužívajú. Blinkre totiž budete potrebovať na bežnú signalizáciu.

5. Dohodnuté signály a trasa

Pred samotnou jazdou je treba si s vodičom ťažného vozidla ujasniť presnú trasu a základné signály – stoj, spomaľ, pozor, zmena smeru doľava alebo doprava. Dorozumievať sa môžete klaksónom, rukami, svetelnou signalizáciou alebo najlepšie vysielačkou či telefónom s handsfree. Trasu si vyberte tak, aby ste sa vyhli prudkému stúpaniu a klesaniu, pri ktorom môžu vzniknúť problémy, vyhnite sa aj veľmi frekventovaným komunikáciám. Ideálne je použiť GPS navigáciu a nastaviť rovnakú trasu v obidvoch vozidlách. Vodič vlečeného auta tak bude mať dopredu prehľad o zmene smeru bez nutnosti komunikácie s kolegom.

6. Nastavenie pred jazdou

Tesne pred začiatkom jazdy vlečené vozidlo odbrzdite a zaraďte neutrál.

7. Rýchlosť pri vlečení motorového vozidla

Maximálna povolená rýchlosť jazdy s použitím ťažného lana je 60 km/hod, aj preto je zakázané vlečenie motorového vozidla po diaľnici, ak to situácia priamo nevyžaduje. V takom prípade je nevyhnutné diaľnicu opustiť na najbližšom výjazde.

8. Ako šoférovať vlečené vozidlo

Udržujte rozstup od ťažného vozidla minimálne 2,5 metra, maximálne 6 metrov. Pritom je treba dávať veľký pozor na všetko, čo sa robí na ceste, aby bol vodič schopný zavčasu reagovať a zabránil tak zrážke obidvoch vozidiel. Sústreďte sa na plynulú jazdu, natiahnuté lano a opatrné prejazdy zákrutami.

Ťažné lano NEpoužívajte, ak…

  • nefungujú vlečenému vozidlu brzdy
  • vlečené vozidlo nemôže naštartovať
  • je pokazené riadenie a vozidlo sa nedá ovládať
  • je lano moc krátke a nie je možné udržať rozstup vozidiel minimálne 2,5 metra
  • došlo k poruche na diaľnici a bezprostredne nehrozí nebezpečenstvo
  • najmä vodič za volantom poškodeného auta nepozná pravidlá vlečenia motorového vozidla

Ťažné lano síce nie je súčasťou povinnej výbavy, ale môže zachrániť veľmi nepríjemnú situáciu. Viete, akú ďalšiu povinnú a odporúčanú výbavu by ste mali voziť stále so sebou? Prečítajte si článok Povinná výbava auta od 1. októbra 2018.

Myslite tiež na to, že hĺbka vzorky na pneumatikách zásadne ovplyvňuje dĺžku brzdnej dráhy, preto kvalitné pneumatiky v bezchybnom stave predstavujú nevyhnutnú podmienku ako pri vlečení vozidla na ťažnom lane, tak v bežnej premávke.

 

Zdroj fotografií: Depositphotos.com

 

Nahoru