Potrebujete poradiť?
NavigáciaNAVIGÁCIA Telefón +421 2 6820 6080

Ako pripraviť auto pred dovolenkou?

Skôr ako vyrazíte na dlho očakávanú letnú dovolenku, mali by ste na ňu pripraviť okrem seba aj svoje auto. Pozrieme sa, na čo sa zamerať a čo nevynechať, aby vám potom auto nepripravilo nepríjemné prekvapenie.

V prvom rade by ste si mali skontrolovať povinnú výbavu. Schválne, kedy naposledy ste kontrolovali exspiráciu lekárničky? Vyhľadajte si na internete (napríklad na stránkach národných automotoklubov), čo všetko je vyžadované po vodičoch v krajinách, kam sa vydávate, nech potom nie ste zaskočení, čo že to po vás ten policajt chce. Napríklad rakúske predpisy vyžadujú reflexnú vestu pre všetkých pasažierov vo vozidle, francúzske zase tester na alkohol. Hodí sa pribaliť hasiaci prístroj alebo rukavice, lano či deku.

Dodržujte predpisy

Sledujte rýchlostné limity a pravidlá cestnej premávky, v každej krajine sa môžu líšiť a miestna polícia obvykle nebýva k cudzincom benevolentná. Pokuty za prekročenie rýchlosti, telefonovanie za volantom či iné prehrešky bývajú niekoľkonásobne vyššie ako u nás a mohli by vás stáť minimálne väčšinu vreckového na dovolenku.

Ďalšou vecou, u ktorej odporúčame nevynechať kontrolu, sú prevádzkové kvapaliny, to znamená olej, brzdová a chladiaca kvapalina a kvapalina do ostrekovačov. Keď už budete chodiť okolo auta, pozrite sa aj na stav stieračov. Gumičky stieračov časom a pôsobením slnečných lúčov degradujú a nechávajú na okne šmuhy. Počas letnej búrky iste oceníte dobrý výhľad z vozidla.

Příprava auta před dovolenouAk si chcete užiť dovolenku bez starostí, pripravte na ňu aj svoje auto.

Venujte starostlivosť pneumatikám

Nemôžeme samozrejme zabudnúť na pneumatiky. Skontrolujte hĺbku dezénu, na letných pneumatikách je vo väčšine európskych štátov minimálna hranica 1,6 mm. Dodržujte predpísaný tlak vzduchu a myslite na to, že keď je auto naložené, tlak by mal byť nepatrne vyšší – hodnoty tlaku nájdete na stĺpiku dverí, prípadne na viečku nádrže alebo v manuáli k vozidlu. Rovnakú starostlivosť venujte aj rezervnému kolesu, na ktoré veľa vodičov zabúda. Správne nahustené pneumatiky majú vplyv na spotrebu.

Skontrolujte si doklady

No a na záver si pripravte všetky doklady k vozidlu, ktoré budete potrebovať. Vodičský preukaz (niektoré krajiny môžu vyžadovať medzinárodný vodičský preukaz), doklad o poistení vozidla, tzv. zelenú kartu (pozor na to, že v niektorých krajinách, ako je napríklad Kosovo, zelená karta neplatí), v prípade požičaného auta aj plnú moc majiteľa v jazyku krajiny, do ktorej sa vydávate, prípadne aspoň v angličtine. To platí aj pre služobné vozidlá a autá na lízing. Tak šťastnú cestu!

 

Zdroj foto: Pixabay.com

Nahoru