Potrebujete poradiť?
NavigáciaNAVIGÁCIA Telefón +421 2 6820 6080

Ako robiť údržbu bŕzd na motorke?

Brzdový systém patrí medzi najdôležitejšie konštrukčné časti všetkých motocyklov. Brzdy v dobrej kondícii už zachránili život nejednému jazdcovi. Aby správne fungovali, musíte sa o ne náležite starať, čistiť ich a kontrolovať. Bohužiaľ, v praxi sa na údržbu bŕzd často zabúda. Nebudeme vám nič nahovárať – nejaký čas to zaberie a pri čistení sa aj zašpiníte. Za dobrý pocit z bezpečnej jazdy to ale určite stojí. V našom článku sa dočítate, ako na to.

Mechanik opravujúci motorku v garáži

Ak nechcete riskovať život, je nevyhnutné mať na motorke v dokonalom stave brzdový systém. Jeho údržbu zvládnete s trochou šikovnosti aj sami.

Nepodceňujte výmenu brzdovej kvapaliny

Bez brzdovej kvapaliny by ste ďaleko nedošli. Nestačí kontrolovať len jej hladinu, treba kontrolovať aj jej stav. Výrobcovia motoriek odporúčajú vymeniť brzdovú kvapalinu za novú každé dva roky. Ak ju však vymeníte vždy na začiatku sezóny, neurobíte chybu. Kvapalina má totiž prirodzenú vlastnosť viazať na seba vodu, a tak sa jej účinnosť postupne znižuje, a to aj v prípade, že opticky vyzerá stále rovnako.

Ako vymeniť brzdovú kvapalinu

Výmenu brzdovej kvapaliny zvládnete na väčšine strojov sami v svojej garáži. Uvoľnite uzáver nádobky a pomocou injekčnej striekačky vysajte pôvodnú tekutinu. Pamätajte, že vo chvíli, keď je nádobka prázdna, nesmiete stlačiť brzdovú páčku. Doplňte novú brzdovú kvapalinu a na vypúšťaciu skrutku v spodnej časti motorky nasaďte kľúč.

Priložte ku skrutke gumovú hadičku s odpovedajúcim priemerom a zľahka stlačte brzdovú páčku. Brzda sa tak začne odvzdušňovať. Len čo sa v nádržke objavia bublinky a páčka v ruke „stvrdne“, povoľte vypúšťaciu skrutku. Takto postupujte až dovtedy, kým nebude páčka na doraz a žiadne bubliny sa už nebudú objavovať. Odvzdušňovanie bŕzd robte pomaly a trpezlivo.

Ako čistiť brzdový strmeň

Aby brzdy na motorke fungovali bez problémov, je potrebné pravidelne čistiť brzdový strmeň. Postupne sa v ňom usadzuje brzdový prach, ktorý v kombinácii s mastnotami zanáša celý strmeň. Čistiť začnite najmä vtedy, keď budete vymieňať brzdové doštičky alebo ojazdené pneumatiky za nové. Neprehliadnite našu ponuku motocyklových pneumatík a pozrite sa aj na nezávislé testy rôznych modelov. Vráťme sa však k čisteniu brzdového strmeňa. Jeho údržbu zvládnete v 4 krokoch, a to vrátane kontroly či výmeny brzdových doštičiek:

1. Demontujte brzdový strmeň

Ešte predtým, ako demontujete brzdový strmeň, povoľte čap, ktorý drží brzdové doštičky. Uvoľnite skrutky, ktoré držia strmeň, a demontujte ho. Získate tak prístup k jeho vnútornej časti.

2. Skontrolujte brzdové doštičky

Vytiahnite brzdové doštičky a skontrolujte ich stav. Ak sú opotrebované, vymeňte ich za nové, a to najmä vtedy, keď brzda tzv. vädne aj po výmene kvapaliny. Na doštičkách uvidíte kontrolné drážky, vymieňajte ich vždy vtedy, keď sú drážky ešte viditeľné. Ak máte v brzdách pôvodné doštičky, asi budú na nich plechy, ktoré obmedzujú prenos tepla na brzdový piest. K novým doštičkám sa tieto plechy obvykle nedodávajú, a tak použite tie pôvodné.

3. Odmastite brzdový strmeň a zbavte ho nečistôt

Keď máte doštičky demontované, je čas pustiť sa do samotného čistenia brzdového strmeňa. Je potrebné ho vypumpovať, aby sa piestiky posunuli a dali sa vyčistiť. Do stredu brzdového strmeňa vložte ľubovoľný kľúč a začnite pumpovať. Vďaka tomu sa piestiky posunú, ale nevypadnú. Očistite všetky viditeľné nečistoty a mastnoty. Použite handru alebo starú zubnú kefku. 

Nikdy strmeň nečistite kovovými predmetmi alebo drôtenými kefkami – povrch piestov by sa mohol poškodiť a neskôr by kvapalina začala vytekať. Na čistenie a odmasťovanie použite čistič bŕzd, na hrubý nános nečistôt a mastnôt aplikujte čistič karburátorov.

4. Skontrolujte brzdový strmeň a skompletizujte ho

Ak ste všetky časti brzdového strmeňa dôkladne vyčistili, piesty zasuniete jednoduchým zatlačením. Vložte nové doštičky, priskrutkujte čap a namontujte celý strmeň naspäť na motocykel.

Kedy sa obrátiť na odborníkov?

Bežnú údržbu bŕzd a výmenu brzdových doštičiek zvládnete sami bez špeciálneho dielenského vybavenia. Po demontáži strmeňa ale môžete zistiť, že tesniace krúžky alebo jednotlivé piestiky sú poškriabané či inak poškodené. V takom prípade sa obráťte na profesionálny motoservis, v ktorom sa postarajú o opravu.

Na odborníkov sa obráťte aj v prípade, keď potrebujete vymeniť brzdovú kvapalinu, ale máte moderný motocykel s ABS systémom. Na takýchto strojoch je výmena kvapalín zložitejšia. Ak si so servisom starej motorky už nechcete robiť žiadne starosti a obzeráte sa po novom stroji, zoznámte sa s motocyklovými novinkami na rok 2021. Výrobcovia motoriek nezaháľali a predstavili množstvo nových modelov, ktoré stoja za povšimnutie.

A pamätajte, že dĺžka brzdnej dráhy nezávisí len od perfektného stavu bŕzd, ale aj od hĺbky dezénu na vašich pneumatikách. Ak tie vaše začínajú byť opotrebované, neriskujte a obujte na svoj stroj nové kvalitné pneumatiky.

 

Vyberte si nové kvalitné pneumatiky

 

Zdroj fotografie: Depositphotos.com

Nahoru