Potrebujete poradiť?
NavigáciaNAVIGÁCIA Telefón +421 2 6820 6080

Ako zvládnuť domáce prezutie na zimné pneumatiky?

Prezutie na zimné pneumatiky prichádza každý rok v rovnakom čase, napriek tomu nie je nič ťažkého omylom naň zabudnúť. Veľa vodičov zabudne na čas a neskôr zistí, že väčšina pneuservisov má už plno. Netreba si zúfať, výmena pneumatík nie je žiadna veda a s trochou šikovnosti ju zvládnete sami. Ak patríte k tým, čo si nie sú úplne istí správnym postupom výmeny, prečítajte si náš článok a zistite, ako na to. A pre skúsenejších – zopakovať si základy predsa nikdy nezaškodí.

Prezutie na zimné pneumatiky

Trúfate si na prezutie zimných pneumatík svojpomocne? Poradíme vám, ako na to.

Aký je termín prezutia na zimné pneumatiky?

Zo zákona musíte mať prezuté už od 1. novembra, ak je vozovka zasnežená alebo namrznutá, alebo to vzhľadom na počasie môžete predpokladať. Len čo sa teda začne teplota pohybovať okolo 7 °C, nastáva tá správna chvíľa. Keď svoje vozidlo prezujete hneď na začiatku novembra do zimných pneumatík, tak máte po starosti až do 31. marca nasledujúceho roka.

Kedy je správny čas prezuť na zimné pneumatiky?

Čo sa týka rezervy, na ňu zákon nemyslel. V prípade núdzového dojazdu tak bez obavy použite letnú pneumatiku – pokuta vám nehrozí. Len musíte byť opatrní, pretože letné pneumatiky si so snehovou nádielkou neporadia ani zďaleka tak dobre ako tie zimné. 

Aké sú pravidlá bezpečnej jazdy v zime?

Nie ste si istí, ako vybrať pneumatiky? Radi vám poradíme

Pneuservis má plno? Prezuť môžete aj doma

Oblečte si pracovné oblečenie, vezmite si ochranné rukavice a ak máte radi väčšie pohodlie, použite aj nejakú podložku pod kolená – neskôr sa vám poďakujú.

Čo potrebujete?

  • hever
  • zaisťovacie kliny (prípadne aj podpery)
  • krížový kľúč alebo rázový uťahovák
  • momentový kľúč

Ako na to?

Auto zaparkujte na rovnej suchej ploche a zatiahnite ručnú brzdu, nech sa vyhnete nepríjemnému prekvapeniu. Dajte zaisťovacie kliny na opačnú stranu vozidla, než je koleso, ktoré vymieňate. Umiestnite hlavicu hevera na vyznačené miesto na podvozku a predtým než začnete vozidlo dvíhať, uvoľnite skrutky na kolesách. Potom vozidlo zdvihnite a ak chcete, môžete ho pre pokoj v duši ešte zaistiť podperami. Ak nepatríte k trpezlivejším domácim majstrom, pokojne si uľahčite prácu rázovým uťahovákom, ktorý celý proces zrýchli.

Drží disk na náboji kolesa veľmi silne? Pomôžte si ľahkým úderom, ktorý disk uvoľní. Očistite náboj kolesa a potom naň nasaďte koleso s obutou zimnou pneumatikou. Pozične utiahnite skrutky do kríža, aby sa koleso nekývalo, ale úplné dotiahnutie nechajte na koniec, keď bude mať vozidlo kolesá zase na zemi. Najlepším pomocníkom na dotiahnutie je spomenutý rázový uťahovák – ušetrí vám veľa času a námahy. Pomocou momentového kľúča potom presne utiahnite skrutky tak, ako je uvedené v užívateľskej príručke. Postup opakujte na každom kolese a máte hotovo! Letné pneumatiky si nezabudnite označiť, napríklad kriedou, nech po zime viete, kde ktorá z nich patrí.

Predsa len si na prezutie svojpomocou netrúfate? Potom neváhajte a obráťte sa na nás. V našom odbornom pneuservise v Opave bude vaše auto v tých najlepších rukách. A ak rozmýšľate nad tým, že by sa vám zišli nové zimné pneumatiky, navštívte náš e-shop a vyberte si z našej ponuky – všetko máme na sklade!

 

Kúpiť si spoľahlivé zimné pneu

 
Zdroj fotografie: Depositphotos.com

Nahoru