Potrebujete poradiť?
NavigáciaNAVIGÁCIA Telefón +421 2 6820 6080

Bezpečná jazda v zime má svoje pravidlá. Dôsledne ich dodržujete?

Jazda na klzkom povrchu sa v zimnom období dá predpokladať. Ako sa ale na tieto podmienky pripraviť a ako sa zachovať v situáciách, keď ide o zdravie a bezpečnosť na ceste? Kvalitné zimné pneumatiky predstavujú nevyhnutný základ, nutnosťou je však bezpečná jazda na snehu, ľade alebo rozmrznutej „brečke“.

Jízda v zimě

Dodržujte aj v zime zásady bezpečnej jazdy.

Jazda v zime kladie veľké nároky nielen na vybavenie vozidla, ale tiež na šoférske schopnosti vodiča. Bezpečnosť je vždy na prvom mieste, preto sa snažte nepreceňovať svoje schopnosti a v prípade veľmi zlých podmienok radšej zostaňte doma. A keď sa napriek tomu vydáte na cestu po zasneženej alebo zľadovatenej vozovke, dodržujte striktne pravidlá bezpečnej jazdy.

Viete, ako sa testujú zimné pneumatiky?

Aj keď je v zime pekné počasie a cesty sú zjazdné bez problémov, pozor na úseky, v ktorých môže byť situácia úplne iná. Mosty, lesné cesty, kde slnko nepreniklo cez stromy, v bezprostrednej blízkosti poľa, odkiaľ môže byť naviaty sneh, to sú najčastejšie miesta, kde vás môžu prekvapiť snehové jazyky alebo namrznutá vozovka.

Rozjazd na snehu a ľade

  • Rozjazd na klzkom povrchu sa môže skomplikovať preklzávaním kolies. V takom prípade skúste zaradiť dvojku a pri pomalom pridávaní plynu zvoľna púšťajte spojku.
  • Ak zastavíte v kopci bez pohonu všetkých 4 kolies, pravdepodobne sa na ujazdenom snehu bez pomoci nepohnete. Na to je treba vopred myslieť a kopec vyjsť pomaly, plynule, ale bez zastavenia. Aj prudké zrýchlenie môže spôsobiť preklzávanie kolies a zastavenie na mieste.
  • Na úzkych cestách má vždy prednosť ten, kto ide do kopca. Buďte ohľaduplní. Nabudúce to môžete byť vy, kto kvôli bezohľadnosti druhého uviazol v kopci.
  • Keď sa už stane, že musíte v kopci zastaviť a nepohnete sa ani na dvojku, nezostáva vám nič iné, ako zacúvať spiatky na rovinu a dať si druhý pokus, alebo použiť snehové reťaze.

Jazda v zime

  • Zimné pneumatiky s dostatočnou hĺbkou dezénu sú základom, bez ktorého vás nezachránia ani najlepšie šoférske schopnosti.
  • Vždy dodržujte bezpečnú vzdialenosť od vozidla idúceho pred vami. Každú chvíľu musíte byť pripravení na to, že budete musieť zabrzdiť a musíte brať do úvahy predĺženú brzdnú dráhu na klzkom povrchu.
  • Rýchlosť prispôsobte stavu vozovky. Príliš rýchla jazda alebo naopak príliš pomalá jazda do prudšieho kopca vám môže spôsobiť problém. Pri jazde na snehu do kopca zaraďte vyššiu rýchlosť, než by ste zvolili v priaznivých podmienkach, a jazdite opäť plynulo.
  • V hlbšom snehu sa držte vo vyjazdených koľajach. Pri jazde cez ne hrozí šmyk.

Predbiehanie na šmykľavom povrchu

  • Nebudeme vás poučovať o zbytočnom predbiehaní v zime, ktoré môže ohroziť okoloidúcich vodičov, lebo veríme, že máte zdravý rozum. Môže ale vzniknúť situácia, keď budete musieť predbehnúť vozidlo, ktoré stojí. Zošliapnite spojku a prekážku plynulo predbehnite bez použitia plynového pedála.

Brzdenie na snehu a ľade

  • Snažte sa jazdiť plynulo. Prudké zrýchľovanie alebo brzdenie zvyšuje riziko zablokovania kolies a šmyku. Keď sa už dostanete do takejto situácie a stratíte kontrolu nad vozidlom, uvoľnite brzdu, zošliapnite spojku, a hneď ako pocítite, že kolesá zabrali, striedavo plynulo brzdite motorom a brzdovým pedálom. Automobily vybavené ABS majú výhodu, že k zablokovaniu kolies nedôjde, a tak môže vodič súčasne s brzdením aj smerovať vozidlo. V obidvoch prípadoch je však dôležité zachovať chladnú hlavu a prudko nebrzdiť, aby sa vozidlo nedostalo do ešte väčších problémov.

Viac o tom, ako sa vyhnúť šmyku

  • Pred zákrutou spomaľte a zaraďte malú rýchlosť, až potom opatrne zabočte. Znížite tak na minimum riziko šmyku.
  • Pri jazde z kopca na klzkom povrchu brzdite motorom a iba zľahka a plynule si pomáhajte pedálom. To isté platí aj na rovine, keď predvídate zníženie rýchlosti. Skrátka používajte na šmykľavej vozovke brzdový pedál čo najmenej a citlivo.

Ďalšie rady, ako prispôsobiť jazdu v zime podmienkam okolitého prostredia

    • Aj keď ste celkom pripravení na jazdu na snehu a ľade a máte kvalitné zimné pneumatiky, nezabúdajte na to, že na ceste nie ste sami. Predvídajte! Nikdy neviete, aké vodičské schopnosti majú ostatní vodiči v zhoršených podmienkach.
    • Vyskúšajte si na odľahlom mieste, ako sa vaše vozidlo chová, keď dostane šmyk. Inak reaguje auto s pohonom predných kolies, inak sa chová auto s pohonom zadných kolies, alebo s pohonom všetkých 4 kolies. Jazda v zime má v každom prípade svoje špecifiká, s ktorými je treba počítať. Pre tieto účely môžete využiť aj školu šmyku.
    • V zimnom období so sebou vždy vozte výbavu, ako keby ste očakávali, že uviaznete na hodiny v kolóne, teda dostatok pitia, pohotovostné jedlo, deku, kanister s palivom, štartovacie káble, snehové reťaze a lopatku na odpratávanie snehu.
    • Vozidlo pred jazdou vždy dôkladne očistite od snehu a ľadu po celom povrchu, nezabúdajte na zamrznuté svetlá a zasnežené registračné značky.
    • Pred zimou si pre istotu nechajte skontrolovať vozidlo v autoservise, aby ste sa nedočkali nepríjemných prekvapení, keď sa to bude najmenej hodiť.

Zdroj fotografií: Depositphotos.com

Nahoru