Potrebujete poradiť?
NavigáciaNAVIGÁCIA Telefón +421 2 6820 6080

Jazda s obytným prívesom vyžaduje prípravu aj na nečakané prekážky

Obytný príves poskytuje maximálnu slobodu na cestách, ale znamená aj zvláštne dopravné obmedzenia a požiadavky na zručnosť vodiča. Jazda s prívesom však môže byť skvelým a dobrodružným zážitkom, ak sa na jej špecifiká dôkladne pripravíte. 

Dovolenka s prívesom

Pri jazde s prívesom je vždy potrebné dôkladne naplánovať trasu. Ak nepodceníte prípravu a ste zdatným vodičom, ktorý bude venovať zvýšenú pozornosť rizikovým úsekom cesty, čaká vás senzačná dovolenka.

Vodičský preukaz na obytný príves

Typ vodičského oprávnenia pre jazdu s obytným prívesom sa líši v závislosti od hmotnosti prívesu.

  • Obytný príves do 750 kg: Pre jazdu s prívesom stačí vodičské oprávnenie skupiny B, teda vodičský preukaz pre vozidlá do 3500 kg. 
  • Obytný príves nad 750 kg: Možno ho pripojiť za osobný automobil len v takom prípade, ak je dodržaná maximálna hmotnosť celej súpravy do 3500 kg. Vtedy stačí tiež vodičský preukaz skupiny B. Ak sa nevojde celá súprava do tejto hmotnosti a zároveň neprekročí hmotnosť 4250 kg, bude treba oprávnenie rozšíriť na skupinu B96. Rozšírenie predstavuje iba preskúšanie z praktickej jazdy s prívesom.
  • Obytný príves v súprave prekračujúci celkovú hmotnosť 4250 kg: Tento prípad vyžaduje mať vodičské oprávnenie B+E, ktorému predchádza teoretický a praktický výcvik v autoškole. 

Jazda s obytným prívesom

Jazda s prívesom je pre vodičov zvláštnou disciplínou, ktorá vyžaduje zvýšenú pozornosť na rizikových úsekoch a dôkladné plánovanie trasy. Prinášame niekoľko tipov, ako jazdu s obytným prívesom bez problémov zvládnuť. 

Plánovanie trasy

Obytný príves je pomerne rozmerné prípojné vozidlo, s ktorým sa vystavujete komplikáciám najmä na úzkych cestách, v horských oblastiach, pobrežných zákrutách, znížených podjazdoch alebo podzemných garážach. Preto je potrebné trasu vždy naplánovať tak, aby ste eliminovali riziko, že budete musieť kritický úsek obísť inokade, alebo skomplikujete dopravu ostatným vodičom.  

Pripojenie obytného prívesu

Skontrolujte pevnosť pripojenia prívesu a funkčnosť pripojenej elektriny. Spôsobov zapojenia je viac, preto je nevyhnutné vždy sa riadiť pokynmi výrobcu

Hmotnosť a rozloženie nákladu

Každý automobil má svoje limity a preťažený obytný príves sa preň môže stať neprimeranou záťažou. Preťaženému vozidlu sa menia jazdné vlastnosti a vy sa tak vystavujete riziku dopravnej nehody. Hmotnostný limit prívesu a celkovej súpravy nájdete v manuáli od výrobcu. 

Pre bezproblémovú jazdu s naloženým obytným prívesom sú veľmi dôležité aj kvalitné pneumatiky, ktoré počas celej dovolenky vydržia zvýšenú záťaž. 

Nielen dodržanie maximálnej hmotnosti je však pre bezpečnú jazdu s obytným prívesom dôležité. Nemenej podstatné je aj správne rozloženie nákladu vzhľadom k náprave. Väčšie zaťaženie by malo byť pred nápravou, aby pri jazde nedošlo k jej naddvihovaniu alebo k výkyvom prívesu.  

Pri jazde s prívesom je tiež potrebné zabezpečiť všetok náklad proti pádu alebo posunutiu. To platí najmä pre ťažké a krehké predmety

Jazda s prívesom v pruhoch

Povinnosťou vodiča vozidla s pripojeným prívesom je držať sa v pravom jazdnom pruhu. Výnimku predstavuje obchádzanie prekážky na vozovke, odbočovanie vľavo a predbiehanie v dostatočnej rýchlosti, aby vozidlo nebrzdilo plynulosť premávky. 

Dodržovanie rýchlosti

Jazda s prívesom bude logicky vždy pomalšia než bez neho. Najvyššia povolená rýchlosť je stanovená výrobcom a jej prekračovaním sa vodiči vystavujú ešte vyššiemu riziku, ako keď idú veľmi rýchlo bez prívesu. Rizikovými miestami sú neprehľadné zákruty a jazda s obytným prívesom z kopca, keď funkcia brzdenia spočíva iba na motorovom vozidle. Vo vysokej rýchlosti v týchto situáciách sa môže príves stať ohrozujúcim prvkom, ktorý vodič zo svojej pozície nemôže nijako ovládať. 

Prečítajte si tiež: Ako pripraviť auto na dovolenku? 

Ako sú na tom vaše pneumatiky? Ak sa chystáte vyraziť na dovolenku s obytným prívesom, vaša brzdná dráha bude dlhšia ako zvyčajne. Ak má vaša vzorka už svoju najlepšiu hĺbku za sebou, neriskujte a kúpte si nové kvalitné pneumatiky.

 

Zdroj fotografií: Depositphotos.com

 

Nahoru