Potrebujete poradiť?
NavigáciaNAVIGÁCIA Telefón +421 2 6820 6080

Nehoda na motorke nemusí mať fatálne následky, ak zavčasu zasiahnete

Vedeli by ste, ako sa zachovať pri nehode motocyklistu, ktorej môžete  byť kedykoľvek svedkom? Samozrejmé je zavolať záchrannú službu, niekedy je ale treba zasiahnuť okamžite a s čo najchladnejšou hlavou. Aby ste dokázali patrične zareagovať, je nutné vedieť, ako postupovať bezprostredne po nehode.

První pomoc při nehodě motorky

Manipuláciu so zraneným motocyklistom obmedzte na minimum, komunikujte s ním, snažte sa ho upokojiť a vyčkajte na príjazd sanitky.

Motocyklisti sú na rýchlostných cestách najzraniteľnejšími účastníkmi cestnej premávky. Nehoda na motorke býva pre jazdca spravidla oveľa vážnejšia než pri havárii automobilu, ktorého konštrukcia a airbagy môžu náraz utlmiť a posádku vozidla tak čiastočne ochrániť. Poskytnutie prvej pomoci pri dopravnej nehode je povinnosťou každého z nás aj v prípade motocyklistov a zanedbanie pomoci alebo dokonca opustenie miesta nehody je trestným činom!  

Stres a panika je pre prvú pomoc pri dopravnej nehode vaším najväčším nepriateľom. Včasná a správna reakcia prispeje k záchrane ľudského života viac než čokoľvek iné. A tiež nabitý telefón, ktorý by sme mali mať poruke, kedykoľvek sa vydáme na cestu. Povinná výbava s lekárničkou by mala byť úplnou samozrejmosťou.

Najčastejšie úrazy pri nehode na motorke

  • vážne úrazy hlavy
  • poškodenie chrbtice
  • komplikované zlomeniny končatín, panvy a kostí v tvári
  • vnútorné krvácanie
  • zodratá koža

Ako sa zachovať pri nehode motocyklistu?

1. Rozhovor s operátorom

Kontaktovať záchranné zložky na telefónnom čísle 155 je to prvé, čo musíte urobiť. Operátor sa od vás musí dozvedieť predovšetkým polohu, aby mohol čo najskôr zmobilizovať výjazd sanitky, skôr než napr. vypadne signál, dôjde vám baterka a pod. Veľkou výhodou v týchto situáciách sú telefóny vybavené lokalizačnou funkciou GPS, ktorá môže urýchliť záchranu o cenné desiatky sekúnd. Následne operátor zistí všetko potrebné o stave zraneného a poradí vám pri poskytovaní prvej pomoci pri dopravnej nehode. Snažte sa odpovedať na otázky čo najpresnejšie.

Nešli ste v čase nehody autom? Hľadajte lekárničku pre motocykle pod sedadlom motorky!

2. Zaistenie životných funkcií

Aj keď zranený komunikuje a nie je ohrozený na živote, obmedzte manipuláciu s ním len na nevyhnutné minimum (napr. presun do bezpečnej zóny). Pri nehode na motocykli existuje vždy riziko poškodenia chrbtice, ktoré by neobratný presun mohol iba zhoršiť. So zraneným komunikujte, snažte sa ho upokojiť a vyčkajte na príjazd sanitky.

Ak je motocyklista v bezvedomí, alebo ak mu hrozí veľká strata krvi, je treba ihneď začať s jeho resuscitáciou podľa pokynov operátora. Robte masáž srdca až do príjazdu sanitky. Aby motocyklista prežil, je úplne najdôležitejšie vytrvať v masáži a zvýšiť tak nádej na záchranu života a vyliečenie bez trvalých následkov.

3. Ochranná prilba

Nehoda na motorke môže znamenať poranenie chrbtice a krku aj v prípade, keď tomu nič nenasvedčuje. Preto sa nesnažte zranenému neodborne dať dolu ochrannú prilbu, aby ste jeho stav skôr nezhoršili.

4. Zaistite bezpečnosť seba aj zraneného

Nikomu nepomôžete, ak sa sami stanete obeťou dopravnej nehody, ktorá sa môže stať bezprostredne po havárii motocyklistu na neprehľadnom úseku. Ak ste boli v okamihu nehody v aute, oblečte si reflexnú vestu, a ak zostala motorka na ceste, umiestnite výstražný trojuholník v dostatočnej vzdialenosti od nej. Snažte sa do akcie zapojiť aj ďalších svedkov, ktorí môžu pomôcť zastaviť alebo usmerňovať dopravu, kým sa budete starať o zraneného.

Ako predchádzať nehodám na motorke?

  • Kvalitné ochranné prvky sú pri jazde na motorke absolútne nevyhnutné. Patrí k nim prilba, reflexné prvky, vhodné oblečenie na motocykel, pevná obuv a rukavice. Zvážte aj ochranu chrbtice a krku, ktorá utlmí náraz na tieto veľmi citlivé časti tela.
  • Jazdite podľa svojich možností. Častou príčinou nehody na motorke je prekročenie rýchlosti, nezvládnutý manéver, zlý nájazd do zákruty alebo nevhodná reakcia v kritickej situácii.
  • Brzdite zavčasu a správnym spôsobom. Brzdná dráha je na motorke omnoho dlhšia ako na aute. Na rozdiel od vozidla prudké brzdenie spôsobí pád, preto je treba oveľa viac predvídať.
  • Pravidelne a dôkladne kontrolujte stav motorky. Veľa nehôd na motorke spôsobí zlý stav pneumatík, brzdového systému alebo riadenia.
  • Vodiči vozidiel vás nemusia vidieť, preto sa nedá spoliehať na to, že automobily vám uhnú, nebudú predbiehať, alebo budú akýmkoľvek iným spôsobom rešpektovať vašu prítomnosť. V mnohých situáciách o vás totiž vodiči proste vôbec nevedia.

Pozor na mokrú vozovku, môže byť príčinou vážnej nehody! Prečítajte si 6 rád, ako jazdiť na motocykli na mokrom povrchu.

Väčšine nehôd môžete zabrániť tým, že váš motocykel bude mať kvalitné pneumatiky s dostatočne hlbokou vzorkou. Ak vaše pneumatiky už presluhujú, vyberte si z našej ponuky motocyklových pneumatík!

 

 

Zdroj fotografií: Depositphotos.com

Nahoru