Potrebujete poradiť?
NavigáciaNAVIGÁCIA Telefón +421 2 6820 6080

Plne kapotovaný motocykel: hlúposť, alebo budúcnosť?

Oblečená-neoblečená, prísť-neprísť, obutá-neobutá… Kráľovská úloha zo známej rozprávky Kráľovná Kolobežka sa v mnohom podobá úsiliu konštruktérov futuristických vozidiel. Tí sa už dlhší čas snažia vyvinúť jednostopový stroj, ktorý si vezme to najlepšie z motocykla aj z automobilu. O moderných plne kapotovaných motocykloch nabitých technológiami tak začíname počúvať čoraz častejšie. Koncept motorky, na ktorej nezmokneme, však existuje už niekoľko desaťročí. 

Kapotovaný motocykel C-1 od Lit Motors

Plne kapotovaný motocykel C-1 od sanfranciskej firmy Lit Motors vyvolal pri svojom predstavení v roku 2012 veľký rozruch.

Koncept motocykla s kabínou nie je žiadnou novinkou

Výrobcovia moderných plne kapotovaných motocyklov neustále presviedčajú verejnosť o tom, že práve oni prišli ako prví s novým konceptom jednostopového vozidla s kabínou. Neverte im! O prepojenie pohodlia automobilu so slobodou jazdy na motorke usiloval už český továrenský pilot Jan Anderle, ktorý počas druhej svetovej vojny vyvinul prototyp tzv. „dálnika“.

Spočiatku bol kapotovaný len čiastočne, model plne uzatvoreného „dálnika“ potom predstavil v roku 1949. O gyroskopoch mohli vtedajší konštruktéri iba snívať. Preto sa motorka-nemotorka neobišla bez bočného zasúvacieho podvozku, vďaka ktorému stroj pri malej rýchlosti nespadol na bok.

Bohužiaľ, pre predstaviteľov vtedajšieho komunistického režimu bol Anderle nepohodlný. V 50. rokoch bol zatknutý, obvinený zo špionáže a zrady a odsúdený na trest smrti (ten mu bol následne znížený na 15 rokov tvrdého žalára). V 60. rokoch emigroval do Nemecka a na vývoji plne kapotovaného „dálnika“ pokračoval. Možno vás prekvapí, že motorky s kabínou, ktoré vychádzajú z návrhov konštruktéra Anderleho, sa vyrábajú aj dnes. Montujú ich v dielni na letisku v Brne-Medlánkach.

Futuristický motocykel s gyroskopmi len tak nepoložíte

Moderné plne kapotované motocykle vyvíjané hlavne americkými spoločnosťami vychádzajú z rovnakého nápadu, ktorý však posúvajú na novú úroveň vďaka špičkovým technológiám. Príkladom je motocykel C-1 od sanfranciskej firmy Lit Motors, ktorý bol predstavený už v roku 2012 a vyvolal veľký rozruch.

Krytá dvojmiestna motorka futuristického vzhľadu pracuje s gyroskopmi, ktoré sústavne kontrolujú polohu vozidla a zaisťujú stabilitu. Vďaka moderným gyroskopom motorka nespadne ani vtedy, keď sa nepohybuje. Preto na rozdiel od „dálnika“ nepotrebuje žiadny prídavný podvozok.

 Interiér kapotovaného motocykla C-1

 Interiér plne kapotovaného motocykla ponúka rovnaký komfort ako jazda osobným autom. 

Snahy o vývoj kapotovaných motoriek pokračujú

Predstava pohodlnej jazdy vo vozidle s pohodlnými sedadlami, klimatizáciou, bezpečnostnými prvkami a strechou zabezpečujúcou ochranu pred dažďom a vetrom nedáva konštruktérom spať. Ďalší koncept plne kapotovaného motocykla tak nedávno predstavila ďalšia americká spoločnosť, a to Lightning Motorcycle Corp. Nechala si patentovať motorku s kabínou v Číne, kde je tiež o vozidlá tohto typu najväčší záujem.

Rovnako ako „céjednička“ od Lit Motors je aj ona vybavená elektrickým motorom, ktorý zaistí požadovanú ekologickú a tichú prevádzku. Konkrétna podoba amerického Lightningu je však ešte neznáma, koncept existuje stále len na papieri. Musíme tak počkať, či výrobca tiež predvedie špičkové technológie a funkčné gyroskopy, alebo ponúkne iné vychytávky, ktoré by mohli zaujať potenciálnych záujemcov.

Vývojári plne kapotovaných motocyklov cielia na mestských vodičov

Pre koho sú vlastne primárne určené motorky s kabínou? Výrobcovia strojov budúcnosti (tak o nich sami hovoria) chcú osloviť najmä mestských vodičov, ktorí sa potrebujú ľahko prepravovať v hustej premávke v akomkoľvek počasí. Do plne kapotovanej motorky si môžete sadnúť napríklad aj v obleku. Nepotrebujete motorkárske topánky a nemusíte riešiť, čo si obliecť v lete na motorku. Nemusíte sa báť, že sa vám rozstrapatí účes, alebo že na dôležitú schôdzku dorazíte spotení a mokrí.

S masovým rozmachom futuristických mašín radšej nepočítajte

Motocykle s kompletnou kapotážou oslovia len úzku skupinu záujemcov. Na masový rozmach si budeme musieť ešte chvíľu počkať. Je potom otázne, či sa vôbec niekedy uchytia a stanú sa bežným dopravným prostriedkom, ktorým budeme cestovať do práce aj na výlety. Nenasvedčuje tomu ani skutočnosť, že sa konceptu plne kapotovaného motocykla zatiaľ neujal žiadny výrobca motocyklov s celosvetovou pôsobnosťou.

Patríte medzi priaznivcov futuristického dizajnu a obdivujete inovatívne koncepty motoriek z filmov Tron, Matrix alebo Blade? Potom sa z času na čas pozrite, či konštruktéri neprišli s ďalším novým konceptom. Možno vám vyrazia dych (alebo tiež nie). Radšej však zostaňte pri zemi a venujte maximálnu starostlivosť motorke, ktorá vám stojí v garáži. Začnite napríklad s údržbou bŕzd alebo s výberom nových motocyklových pneumatík, s ktorým vám radi pomôžeme.

 

Vybrať nové kvalitné motocyklové pneu

 

Zdroj fotografie: Wikimedia, Flickr

Nahoru