Potrebujete poradiť?
NavigáciaNAVIGÁCIA Telefón +421 2 6820 6080

Povinné zmluvné poistenie na motocykel: na čo si dať pozor

Všetci prevádzkovatelia motorových vozidiel majú podľa zákona č. 381/2001 povinnosť platiť poistenie zodpovednosti za škodu spôsobenú prevádzkou vozidla čiže povinné ručenie, motocyklistov nevynímajúc. Do kategórie motocyklov patria všetky jednostopové motorové dopravné prostriedky, teda klasické motocykle, skútre, troj- a štvorkolky, motorové kolobežky a bicykle. My sa teraz zameriame na klasické motocykle, ktoré majú zo zmieňovaných najväčšie zastúpenie.

Povinné ručení

Bezplatnú kalkuláciu povinného zmluvného poistenia vám pripraví skoro každá poisťovňa.

Čo by malo zahŕňať povinné zmluvné poistenie na motocykel?

Ponuka poisťovní sa v konkurenčnom prostredí líši a je treba vyberať s rozvahou. Pri štúdiu poistnej zmluvy sa uistite, že povinné zmluvné poistenie na motocykel pokryje všetky hmotné aj nehmotné škody poškodenému v prípade nehody spôsobené vaším motocyklom. Zistite si, že bude uhradená škoda ako na majetku poškodenej osoby, tak aj za odstránenie škôd, náklady na liečbu zranených, právnu pomoc alebo odškodné.

Povinné zmluvné poistenie na motocykel spravidla NEPOKRÝVA škodu na vašom majetku a zdraví, teda náklady na škody vinníka nehody.

Celoročné verzus sezónne poistenie zodpovednosti za škodu

Väčšina poisťovní na slovenskom trhu prispôsobila ponuku povinného zmluvného poistenia na motocykel skutočnosti, že jazda na motocykli je podmienená sezónou. Zaplatiť teda môžete v prípade sezónneho povinného zmluvného poistenia iba za obdobie, keď sa s motorkou skutočne pohybujete na ceste. Pripomíname tiež, že každú jar by ste mali svoj stroj kvôli bezpečnosti dôsledne pripraviť na motocyklistickú sezónu.

Je ale treba myslieť tiež na to, že keď dostanete chuť vyjsť si mimo zaplatené obdobie, musíte si ju rovno nechať zájsť. Bez povinného zmluvného poistenia totiž nemožno za žiadnych okolností motocykel „vyvenčiť“. Pre tieto prípady je pre vás výhodnejšie dojednať si celoročné povinné zmluvné poistenie. Často je však jeho cena porovnateľná so sezónnym variantom, preto je treba venovať pozornosť podmienkam poisťovne a cenám konkurenčných poskytovateľov.

Cenu povinného zmluvného poistenia na motocykel ovplyvňuje aj vek vodičov

Rovnako ako pri autách, tak aj pri motocykloch závisí cena povinného zmluvného poistenia od typu stroja a objemu motora. Platí jednoduché pravidlo – čím silnejší motocykel, tým drahšie povinné zmluvné poistenie. Väčšina poisťovní však berie do úvahy pri stanovení konečnej ceny aj vek vodiča, miesto bydliska alebo napríklad počet mesiacov bez nehody.

Poisteniu zodpovednosti za škodu venujte pozornosť

V cenách poisťovní ponúkajúcich povinné zmluvné poistenie na motocykel sú veľké rozdiely. Nebojte sa teda nájdeniu najvýhodnejších podmienok venovať čas a pozornosť. Pomôcť vám môže aj oslovenie viacerých poisťovní, ktoré vám na mieru vypracujú bezplatnú kalkuláciu povinného zmluvného poistenia. Obľúbené sú aj porovnávače cien, vždy si ale dôkladne preštudujte návrh poistnej zmluvy.

Prevencia nehody na motocykli

Náhoda je blbec a nehoda sa môže stať každému účastníkovi cestnej premávky. Existujú ale osvedčené bezpečnostné opatrenia, ktorými môžete zbytočnému nešťastiu predísť. Medzi tie najzákladnejšie patrí:

  • dodržiavanie predpísanej rýchlosti a ďalších pravidiel cestnej premávky
  • prispôsobenie rýchlosti a štýlu jazdy stavu vozovky a poveternostným podmienkam
  • kvalitné pneumatiky na motocykel zodpovedajúce typu stroja a terénu
  • používanie prilby, motocyklového oblečenia a ďalších ochranných prvkov
  • perfektný technický stav motocykla, najlepšie overený certifikovaným motoservisom

 

Zdroj fotografií: Depositphotos.com

Nahoru