Potrebujete poradiť?
NavigáciaNAVIGÁCIA Telefón +421 2 6820 6080

Preťažením vozidla neriskujete len pokutu

Preťažené kamióny u nás patria bohužiaľ k celkom bežnej praxi, čo sa negatívne prejavuje na stave slovenských ciest a diaľnic, ale tiež na bezpečnosti premávky. Veľa vodičov však nevie, že pokuta za preťaženie vozidla sa týka aj vozidiel do 3,5 tony. Nadmerným nákladom neriskujete len finančný postih. Preťaženie vozidla spôsobuje zmenu jazdných vlastností, ktorá môže mať v premávke katastrofálne následky.

Pokuta za preťaženie vozidla

Pri nakladaní vozidla stačí používať vlastný rozum. Vyhnete sa ako riziku nehody, tak aj nadmernému opotrebovaniu automobilu.

Nosnosť vozidla a najvyššiu povolenú hmotnosť má každý majiteľ automobilu uvedenú v technickom preukaze. Dostať sa nad tento limit nie je vôbec zložité, najmä ak sa chystáte na dovolenku, na ktorú si okrem celej rodiny beriete aj veľa batožiny, bicykle, naložený strešný box a pod. Zákony fyziky sa ale nedajú obísť. Čo sa ale dá, je používať zdravý rozum a preťaženie vozidla ako vodič nepripustiť. Ochránite tak nielen svojich blízkych pred riskantnou jazdou, ale aj životnosť častí automobilu a svoju peňaženku.  

Okrem pokuty za preťaženie vozidla riskujete aj zdravie a majetok

Nadmerne naložený automobil reaguje úplne inak ako ten, ktorý neprekračuje danú nosnosť. Dôležité je tiež rozloženie nákladu. Inakšie sa bude správať vozidlo s preťaženým kufrom a inakšie vozidlo, ktoré je preťažené posádkou. Odlišné vlastnosti pocítite aj pri vyššom zaťažení na streche. Aké sú teda hlavné dôvody, prečo si na preťaženie vozidla dať pozor?

Zhoršená ovládateľnosť automobilu

Ako už bolo uvedené, preťažením vozidla dochádza k zmene jazdných vlastností. Pocítite to najmä v zákrutách, v ktorých automobil horšie drží smer, ale tiež pri jazde v priamom smere. Motor v tej chvíli nie je schopný rýchlej jazdy a na predbiehanie môžete rovno zabudnúť. S nadmerným nákladom predstavujú problém aj rýchle zmeny smeru, v krízovej situácii bude preto zložitejšie včas zareagovať.

Dlhšia brzdná dráha

Preťaženie vozidla má zásadný vplyv na brzdnú dráhu. Brzdy v momente zošliapnutia pedála nie sú schopné plniť svoju funkciu tak, ako v situácii, keď je dodržaná predpísaná hmotnosť. Čím vyššia hmotnosť, tým dlhšia zotrvačnosť. Okrem predĺženej brzdnej dráhy sa tiež nadmerne opotrebovávajú brzdové doštičky a môže dokonca dôjsť k ich deformácii.

Riziko šmyku

Zvýšené riziko šmyku nastáva obvykle pri preťažení vozidla v oblasti batožinového priestoru.

Vyššia spotreba

Čím vyššia je hmotnosť vozidla, tým vyššia je spotreba, najmä pri jazde do kopca a pri častých rozjazdoch typických pre dopravu vo väčších mestách. Strešný box alebo nosiče s bicyklami okrem toho zvyšujú aerodynamický odpor, čo tiež zvyšuje spotrebu pohonných hmôt.

Nadmerné opotrebovanie pneumatík

Na boku každej pneumatiky nájdete hmotnostný index, ktorý udáva maximálnu možnú záťaž pneumatiky. Pri prekročení predpísaného zaťaženia hrozí nielen nadmerné opotrebovanie pneumatík, ale tiež prehriatie na takú teplotu, v ktorej riskujete explóziu pneumatiky. Aj zdanlivo banálne prekážky na pozemnej komunikácii, ako sú výmole, sa pri preťažení vozidla stávajú rizikovými. Náchylnosť na defekt pneumatiky je totiž niekoľkonásobne vyššia.

Je nevyhnutné dbať na dodržiavanie predpísaného maximálneho zaťaženia. V každom prípade však riziko defektu výrazne znížite novými kvalitnými pneumatikami.

Zdroj fotografií: Depositphotos.com

Nahoru