Potrebujete poradiť?
NavigáciaNAVIGÁCIA Telefón +421 2 6820 6080

Príprava na STK ušetrí čas aj peniaze

Povinnosť navštíviť stanicu technickej kontroly raz za dva až štyri roky má každý majiteľ vozidla. Čaká vás technická kontrola a nie ste si istí, či prejdete? Nechajte si poradiť, čo všetko je potrebné skontrolovať, aby vám príprava na STK zaistila červenú nálepku už na prvý raz.

STK – technická kontrola vašeho vozu

Návštevu stanice technickej kontroly rozhodne neodkladajte. Vyhnete sa zbytočným pokutám.

Zlým technickým stavom vozidla sa dopúšťate priestupku

Priestupku sa dopustí ten, kto v prevádzke na pozemných komunikáciách riadi vozidlo, ktoré je nespôsobilé na prevádzku na pozemných komunikáciách tak závažným spôsobom, že bezprostredne ohrozuje ostatných účastníkov premávky na pozemných komunikáciách. Technicky nespôsobilé vozidlo vás bude stáť 165 eur, ak chýba aj emisná kontrola, tak dohromady rovno 330 eur. Podceniť technickú kontrolu vozidla sa skrátka rozhodne nevypláca.

Ako teda máte postupovať, aby sa vás vyššie uvedené sankcie netýkali? Ak sa blíži termín vyznačený na červenej nálepke umiestnenej na registračnej značke vozidla, príprava na STK by mala byť prvým krokom.

Dôkladná príprava na STK zahŕňa kontrolu:

    • pneumatík
      Medzi najčastejšie nedostatky, kvôli ktorým vozidlo neprejde STK, patrí ojazdená vzorka pneumatík. Problémom je aj použitie iného rozmeru, než je uvedené v technickom preukaze. Pozor si dajte tiež na iný typ pneumatík na jednej náprave. Ak potrebujete nové pneumatiky, aby ste STK absolvovali bez problémov, nechajte si radšej poradiť od skúsených predajcov.

    • svetiel
      Skontrolovať funkčnosť všetkých svetiel zvládne každý. Neviete, ako to urobiť? Možno by ste mali dobrovoľne vrátiť vodičský preukaz.

    • stavu bŕzd, riadenia, karosérie a podvozka
      Nie je žiadnym prekvapením, že vozidlo, ktoré nemá v poriadku riadenie a brzdy, nie je spôsobilé na prevádzku na cestách. Ale aj napríklad hrdzavá karoséria môže spôsobiť, že STK vozidlo neprejde.

    • emisií
      V minulosti mali vozidlá okrem červenej známky aj známku zelenú, ktorá signalizovala, že kontrola úrovne škodlivosti výfukových plynov dopadla dobre. V súčasnosti sa už však vylepuje iba červená známka, pretože automobil by bez úspešného absolvovania merania emisií STK jednoducho neprešiel. O meraní emisií dostanete tiež protokol, ktorý si uschovajte pre budúcu technickú kontrolu.

    • úniku prevádzkových kvapalín
      Kvapkajúci olej, únik chladiacej či brzdovej kvapaliny sú vážne nedostatky, ktoré vám na STK nikto tolerovať nebude.

    • povinnej výbavy
      Príprava na STK zahŕňa tiež kontrolu povinnej výbavy. Tá musí obsahovať:
      – výstražný trojuholník
      – reflexnú vestu
      – rezervnú pneumatiku alebo súpravu na opravu defektu pneumatiky
      – kľúč na kolesá
      – zdvihák
      – lekárničku

    • špeciálnych úprav
      Prílišné tónovanie skiel, amatérsky tuning a iné úpravy na vozidle, ktoré môžu ovplyvniť jeho technické parametre, sa na STK posudzujú prísne. Pozor teda na to, čím svoje vozidlo „vylepšujete“.

Pred technickou kontrolou si ešte pripravte malý a veľký technický preukaz, zelenú kartu a protokol merania emisií (ak ho vozidlo niekedy absolvovalo).

Najjednoduchšia cesta, ako prejsť STK

Odovzdať vozidlo, kľúčiky, doklady a za niekoľko hodín prevziať auto s novou nálepkou a papiermi z STK. To je najľahšia cesta, ako sa dá absolvovať technická kontrola. Túto službu ponúka takmer každý spoľahlivý autoservis. Technici za vás zariadia všetko, od prípravy na STK, cez opravy a nastavenie, až po odvoz na technickú kontrolu a späť. Za full servis musíte samozrejme počítať s niekoľkými stovkami navyše.

Zdroj fotografií: Pixabay.com

Nahoru