Potrebujete poradiť?
NavigáciaNAVIGÁCIA Telefón +421 2 6820 6080

Správne topánky na motorku – viete, aké si vybrať?

Výber vhodných topánok pre jazdu na motorke je rovnako dôležitý ako výber motorkárskej bundy alebo nohavíc. Či si už vyberáte svoje prvé poriadne topánky na motorku, alebo ste sa rozhodli vymeniť tie staré, čaká vás náročné rozhodovanie. Na trhu narazíte na nepreberné množstvo topánok na motorku, ktoré sa líšia konštrukciou, množstvom ochranných prvkov, priedušnosťou, pohodlnosťou a samozrejme cenou. Spísali sme pre vás niekoľko tipov, pomocou ktorých si vyberiete topánky, ktoré vám perfektne sadnú.

Motorkárska topánky na pedáli motorky

Motorkárske topánky si starostlivo vyberajte. Výber typu obuvi bude závisieť predovšetkým od preferovaného štýlu jazdy.

Výber topánok na motorku prispôsobte štýlu jazdy

Ak čakáte nejaké univerzálne odporučenie konkrétneho typu topánok na motorku, sklameme vás. Motorkárske topánky je totiž potrebné vyberať s ohľadom na preferovaný štýl jazdy a s tým súvisiace požadované vlastnosti. Skôr ako vstúpite do obchodu s motorkárskym vybavením, alebo si začnete prezerať ponuku internetových obchodov, položte si niekoľko zásadných otázok:


► Koľko peňazí som ochotný do topánok na motorku investovať?
► 
Na aké dlhé cesty budem vyrážať?
► 
V akom prostredí budem najčastejšie jazdiť? V meste, po diaľniciach, na okruhu, alebo v teréne?
► 
Vyžadujem od obuvi maximálnu ochranu pri páde?
► 
Mám v pláne jazdiť na motorke aj v daždi, alebo v najsparnejších dňoch?
► 
Je pre mňa dôležitý vzhľad topánok? Chcem ich farebne dopasovať k motorke, alebo k odevu?

Ochrana jazdca na prvom mieste

Ak si chcete jazdu na motorke maximálne užiť s pocitom bezpečia, vyberte si také topánky, ktoré budú mať dostatočné množstvo ochranných prvkov. Spolu s kvalitnými motocyklovými pneumatikami a ďalšími ochrannými prvkami vás podržia v nepríjemných krízových situáciách.

Porovnajte si rôzne modely topánok a zamerajte sa na počet ochranných prvkov, ich umiestnenie a materiál. Výrobcovia motorkárskej obuvi ich inštalujú na najzraniteľnejšie miesta, medzi ktoré patria päty, píšťaly, členky a špičky nôh. Vyrábajú sa z rôznych materiálov od plastu cez kov po karbón či kompozit. Topánky s karbónovými alebo kompozitovými chráničmi zaistia vysokú úroveň ochrany a súčasne príliš nezvýšia hmotnosť topánky.

Okrem samotných chráničov však plnia ochrannú funkciu aj ďalšie konštrukčné časti. Napríklad obuv so silnejšou vrstvou kože sa postará o zvýšenú ochranu priehlavku pri preraďovaní rýchlostí. Ak máte vo zvyku jazdiť na mašine vo veľkom sklone, kúpte si športovú obuv doplnenú o slidery, ktoré umožnia bezpečný sklz po asfalte a zabránia predratiu topánok.

Najväčšiu ochranu zaistia športové a motokrosové topánky

Topánky na motorku sa delia na niekoľko kategórií podľa štýlu jazdy. Najväčšiu mieru ochrany zaisťujú športové topánky, doplnené o spomínané slidery, rovnako tak aj motokrosové topánky určené na jazdu v teréne. Športové topánky sa vyrábajú s ohľadom na nízku hmotnosť a priedušnosť, na druhej strane patria k tým drahším.

Motokrosové topánky sa od ostatných typov líšia na prvý pohľad. Sú robustné a ochránia vašu nohu aj pri páde z niekoľkých metrov. Sú ťažšie, z hľadiska počtu ochranných prvkov však bezkonkurenčne najlepšie. Okrem chráničov obsahujú aj spevnené vystužené časti, vďaka ktorým bude noha stabilná a dokonale chránená. 

Na dlhé jazdy si vyberte cestné topánky na motorku

Ak nepatríte medzi fanúšikov rýchlej jazdy na okruhu a do náročného terénu sa s motorkou len tak nedostanete, porozhliadnite sa po cestných topánkach. Sú skonštruované s dôrazom na pohodlie, ale majú dostatočný počet bezpečnostných prvkov. Bez väčších problémov v nich urazíte aj stovky kilometrov na jeden záťah.

Komfort cestných topánok na motorku oceníte aj vtedy, keď z motorky zosadnete. Bude sa vám v nich totiž dobre chodiť a nebudete vyzerať ako Robocop. Pri výbere cestných topánok buďte zvlášť obozretní, nie všetky totiž zaistia dostatočné pohodlie a bezpečnosť. Odporúčame, aby ste si vybrali topánky s chráničmi členka, píšťaly aj päty. Pretože niekedy budete jazdiť aj v daždi alebo vo veľmi horúcom počasí, dajte prednosť priedušným topánkam s odvetrávaním a nepremokavou vrstvou z Gore-Texu alebo z iného materiálu odolného voči vode.

Na skúter a kratšie výlety sa hodia členkové topánky

Nechcete sa v lete pariť vo veľkých ťažkých motorkárskych topánkach? Pre vodičov skútrov, prípadne pre tých, ktorí sa chcú na silnejšom stroji previezť len pár kilometrov, sú dobrou alternatívou ľahké členkové topánky. Aj tie by však mali mať niekoľko chráničov alebo výstuží. Nikdy nejazdite v obyčajných plátenných teniskách alebo nedajbože v sandáloch či žabkách. Okrem toho, že by bola jazda nebezpečná, boli by ste všetkým len na smiech. Ľahké priedušné letné topánky na motorku sú cenovo dostupné a vďaka spevnenej špičke a päte vám v prípade pádu poskytnú aspoň čiastočnú ochranu.

Nepodceňte výber správnej veľkosti

Motocyklisti často venujú toľko času výberu vhodného typu a modelu topánok, že nakoniec podcenia to najdôležitejšie – výber správnej veľkosti. Tá je pritom dôležitá ako pre komfort, tak aj pre bezpečnosť. Jazda v malých topánkach bude pre vás po pár kilometroch utrpením, vo veľkých topánkach zase nebude noha stabilná a dostatočne zaistená. Ak to bude možné, rozhodne si topánky pred nákupom vyskúšajte a prejdite sa v nich.

Motorkárske topánky sú jedným z množstva doplnkov, bez ktorých sa žiadny motorkár nezaobíde. Predstavujú pomerne nákladnú položku, ale neoplatí sa na nich šetriť. Keď sa budete zaoberať otázkou, v čom vyraziť v lete alebo v inom ročnom období na motorku, nezabúdajte nikdy na topánky.

Rovnako tak by ste nemali zabúdať ani na hĺbku dezénu na pneumatikách, pretože ten rozhoduje o dĺžke vašej brzdnej dráhy a o tom, či niekde v zákrute nedostanete šmyk. Ak vaše pneumatiky začínajú byť opotrebované, kúpte si nové.

 

Vyberte si z pneumatík preverených značiek

 

Zdroj fotografie: Depositphotos.com

Nahoru