Potrebujete poradiť?
NavigáciaNAVIGÁCIA Telefón +421 2 6820 6080

Zimné pneumatiky 2022/2023: novinky, ktoré vás podržia na snehu aj ľade

Opäť prichádza čas prezutia pneumatík na zimné. Ak sa hĺbka dezénu vašich starých pneumatík blíži k zákonnému minimu, radšej neodkladajte kúpu nových. V tomto článku vám prinášame tipy na osvedčené zimné pneumatiky, ktoré vás bezpečne dopravia do cieľa na vašom osobnom aute, elektromobile, SUV alebo úžitkovom vozidle.

prezutie na zimné pneumatiky

Kvalitné zimné pneumatiky vás ochránia pred náhlou zmenou počasia.

Kedy prezuť na zimné pneumatiky?

Podľa zákona o cestnej premávke č. 8/2009 Z.by ste mali mať prezuté na zimné pneumatiky vtedy, keď sa na vozovke nachádza súvislá vrstva snehu, ľadu alebo námrazy, alebo ak vzhľadom na poveternostné podmienky možno predpokladať, že sa suchý povrch cesty môže zmeniť na poľadovicu. Prezutie preto odporúčame v období od 1. novembra do 31. marca.

Ak by ste jazdili na letných pneumatikách aj v novembri a poveternostné podmienky by boli priaznivé, pokuta vám nehrozí. Počasie je však nevyspytateľné, preto pripravte pneumatiky vozidla na zimu, najlepšie s predstihom. Navyše nebudete čakať na termín prezutia. S blížiacim sa novembrom sa totiž pneuservisom plnia kalendáre závratnou rýchlosťou.

Vyberte si z víťazov nezávislých testov ADAC a TyreReviews 2022

V nezávislých testoch zimných pneumatík tento rok zamiešali karty tradičné značky, ale objavilo sa aj nejaké prekvapenie. Ak uvažujete o najkvalitnejších zimných pneumatikách, vyberte si z najlepších, ktoré boli testované na rok 2022

V rozmere 185/65 R15 88 T (do 190 km/h) sa na prvých piatich miestach ADAC testu umiestnili:

  1. Continental WinterContact TS 870,
  2. Goodyear Ultra Grip 9+,
  3. Semperit Speed-Grip 5,
  4. Michelin Alpin 6,
  5. BFGoodrich G-Force Winter2.

V rozmere 215/60 R16 v ADAC teste zimných pneumatík na rok 2022 zvíťazili:

  1. Continental WinterContact TS 870,
  2. Dunlop Winter Sport 5,
  3. Goodyear Ultra Grip Performance+,
  4. Michelin Alpin 6
  5. a Yokohama BlueEarth*Winter V906.

O víťazoch celoročných pneumatík rozhodol test TyreReviews 2022. V rozmere 225/45 R17 sa umiestnili na prvých piatich miestach:

  1. Michelin Crossclimate 2,
  2. Hankook H750 Kinergy 4S 2,
  3. Goodyear Vector 4Seasons G3,
  4. Continental AllSeason Contact
  5. a Bridgestone Weather Control A005 EVO.

Nie ste si istí, ako vybrať pneumatiky? Radi vám poradíme

Novinky spoločnosti Hankook nadchnú vodičov osobných vozidiel a elektromobilov 

Juhokórejský výrobca pneumatík uviedol na trh pre túto zimu dve novinky. Pneumatiku Hankook Winter i*cept RS3 navrhol pre osobné vozidlá a odlíšil ju od ostatných polodrážkami v tvare obráteného písmena V. Umiestnil ich proti hlavným drážkam, čo prispelo k lepšej trakcii na snehu. Vďaka okrajovým drážkam v tvare písmena V pomohol pneumatike rýchlo odvádzať vodu z hlavných drážok, čím zlepšil jej výkon na mokrom povrchu a eliminoval vznik akvaplaningu.

Hankook Winter Icept RS3

Dezén pneumatík Winter i*cept RS3 si hravo poradí so snehom, brečkou aj mokrou vozovkou.

Ďalším špecifikom pneumatiky Winter i*cept RS3 sú kľukaté 3D lamely, ktoré znižujú vibrácie blokov behúňa a prispievajú k lepšiemu brzdnému výkonu. Ten je v porovnaní s bežnými 2D lamelami o 4 % vyšší. Vďaka zlepšenej zmesi týchto pneumatík si užijete aj o 7 % dlhší kilometrový výkon.

Druhá novinka od spoločnosti Hankook je z oblasti ektromobility. Rad pneumatík Hankook Winter i*cept iON je prispôsobený špeciálne automobilom poháňaným elektromotorom. Technológia EV Contour prispieva k vyššej tuhosti pneumatík, takže nemajú problém uniesť hmotnosť elektromobilu, a to aj pri zatáčaní. Súčasťou dezénu behúňa sú 2D a 3D lamely, ktoré zabezpečujú perfektné jazdné vlastnosti na všetkých povrchoch.

Hankook Winter IceptiON

Pneumatiky Winter i*cept iON sa vyznačujú nízkou hlučnosťou a idú tak v stope elektromobility.

Pneumatiky radu iON charakterizuje aj nízky valivý odpor. Ten ide ruka v ruke s nižšou hlučnosťou a s predĺženým dojazdom na jedno nabitie batérie, čo ocení každý majiteľ elektromobilu. Kórejčania navrhli pneumatiky aj s ohľadom na mimoriadne vysoký krútiaci moment elektromotorov.

Minuloročné novinky spoločnosti Continental vás nesklamú ani tento rok

Pneumatiky Continental WinterContact TS 870 získali tento rok dve prvé miesta v nezávislých testoch zimných pneumatík. A to zásluhou technológie Triple Sipe Concept, vďaka ktorej budete mať vozidlo pod kontrolou na zasnežených aj zľadovatených cestách, a v prípade potreby vám pomôže zabrzdiť na kratšom úseku. Na dlhých cestách vám príde vhod nižšia spotreba paliva.

Continental WinterContact TS 870

Víťazi testu ADAC 2022 sa môžu pochváliť kratšou brzdnou dráhou a skvelou ovládateľnosťou na všetkých povrchoch.

Druhým horúcim želiezkom tejto nemeckej značky je pneumatika Continental WinterContact TS 870 P. Oceníte ju ako na snehu a ľade, kde sa môže pochváliť vynikajúcim záberom, tak aj na mokrom povrchu. Zloženie zmesi CoolChili je totiž zárukou optimálneho výkonu na mokrej vozovke. Dlhé hrany dokážu odviesť veľké množstvo vody a kašovitého snehu a skracujú brzdnú dráhu na zľadovatenej ceste. Jazda na týchto pneumatikách bude pre vás skutočným zážitkom.

Continental WinterContact TS 870 P

Pneumatiky Continental WinterContact TS 870 P majú zlepšenú zmes CoolChili™, ktorá vyniká najmä na mokrom povrchu.

Vlajková loď zimných pneumatík Matador

V spoločnosti Matador si pohrali s dezénom, ktorý má väčší počet hrán, a preto vám pneumatika Matador MP93 Nordicca poskytne oveľa lepšiu trakciu na snehu. Všetky lamely a drážky zaisťujú bezpečné zatáčanie a lepší brzdný výkon, pretože pneumatika je v neustálom kontakte s vozovkou. Behúň sa opotrebúva veľmi rovnomerne, takže jazda je oveľa tichšia. Tieto pneumatiky veľmi ocení aj vaša peňaženka.

Matador MP93 Nordicca

Pneumatiky Matador MP93 Nordicca s drážkami do V vás bezpečne ochránia pred akvaplaningom.

Víťaz testu TyreReviews 2022 – Michelin CrossClimate 2

Zimné alebo celoročné pneumatiky Michelin? Pre tých, ktorí nechcú každý polrok prezúvať, existuje jasné riešenie. Pneumatiky Michelin CrossClimate 2 sú skutočne veľmi odolné, o čom svedčí aj ich prvé miesto v tohtoročnom teste TyreReviews 2022. Kilometrový výkon je v porovnaní s konkurenciou o 25 % vyšší, ale to nie je od spoločnosti Michelin žiadne prekvapenie. Tepelne adaptívna zmes sa dokonale prispôsobí každému počasiu, a okrem zaujímavého dezénu si vás tieto pneumatiky získajú aj špičkovými výkonmi pri brzdení a pri zábere na snehu.

Pneumatika Michelin CrossClimate 2

Pneumatiky Michelin CrossClimate 2 zaujmú dezénom a jazdnými vlastnosťami za akýchkoľvek podmienok.

V samostatnom článku vám tiež poradíme, či sa viac oplatia zimné alebo celoročné pneumatiky Michelin. >>

Minuloročná novinka od Pirelli pre náročných 

Pneumatiky Pirelli Cinturato Winter 2 sú vhodné pre moderné osobné autá a crossovery. Konštantný výkon na snehu a na suchej aj mokrej vozovke zabezpečujú 3D lamely, ktoré pri opotrebovaní menia svoj tvar z vodorovného na kľukatý. Vďaka tomu má pneumatika stálu priľnavosť a schopnosť zachytávať sneh. V porovnaní s predchádzajúcim modelom si budete môcť vychutnať tichšiu a komfortnejšiu jazdu.

Pneumatika Pirelli Cinturato Winter 2

S pneumatikami Pirelli Cinturato Winter 2 budete mať kontrolu nad vozidlom na suchých cestách aj na kašovitom snehu.

Zimné pneumatiky sú povinné aj pre úžitkové vozidlá

Podľa zákona platí povinnosť prezuť na zimu aj pre majiteľov úžitkových vozidiel. V porovnaní s osobnými automobilmi však existujú určité rozdiely.

  • Minimálna hĺbka dezénu musí byť aspoň 6 mm.
  • Vozidlá s maximálnou prípustnou hmotnosťou vyššou ako 3 500 kg musia mať zimné pneumatiky na všetkých kolesách hnacích náprav s trvalým prenosom hnacej sily.

S ktorými zimnými pneumatikami netrafíte vedľa?

Úžitkové pneumatiky Matador pre profesionálov

Pneumatiky Matador Nordicca Van majú vďaka technológii gumovej zmesi vyvážené vlastnosti, ktoré profesionálom zaistia bezpečnú jazdu bez ohľadu na nástrahy zimného počasia. Najmä na zasnežených a mokrých cestách dokážu zabrániť vzniku akvaplaningu. Medzi ďalšie benefity patrí aj odolnosť voči opotrebovaniu, takže ich výkon zostáva nezmenený aj po tisíckach najazdených kilometrov.

Užitková pneumatika Matador Nordicca Van

Pneumatiky Matador Nordicca Van sú stabilné, odolné a bezpečné aj v náročných podmienkach.

Barumky pre náročných

Či už sa so svojou dodávkou vydáte do mesta alebo budete uháňať po cestách a diaľniciach, pneumatiky Barum SnoVanis 3 vás bezpečne dovezú do cieľa vďaka najnovšej technológii zimnej zmesi pre úžitkové pneumatiky. Vývojári v spoločnosti Barum sa zamerali aj na ekonomicko-ekologickú stránku a vyrobili pneumatiku s nízkym valivým odporom, ktorá sa len tak neopotrebuje a šetrí pohonné hmoty vo vašej nádrži.

Užitková pneumatika Barum SnoVanis 3

Pneumatiky Barum SnoVanis 3 ocení na svojich cestách každý náročný profesionál.

Zimné pneumatiky Nokian pre úžitkové vozidlá s vyššou hmotnosťou 

Vďaka konceptu Alpine Sense Grip si pneumatiky Nokian Snowproof C, ktoré sú špeciálne navrhnuté pre úžitkové vozidlá s vyššou hmotnosťou, poradia s akýmikoľvek poveternostnými podmienkami. Aj tento model sa môže pochváliť vysokou odolnosťou proti opotrebovaniu, ktorá je založená na jedinečnej technológii aramidových bočníc Nokian Tyres. Aramidové vlákna celkovo spevňujú bočnicu a predlžujú tak životnosť pneumatiky. Za pozornosť stojí aj veľký kilometrový výkon.

Pneumatika Nokian Snowproof C

Pneumatiky Nokian Snowproof C patria v súčasnosti medzi najlepšie hodnotené úžitkové pneumatiky.

V pomere cena/výkon víťazí Sava

Minulý rok sa v slovinskom meste Kranj zrodila novinka medzi úžitkovými pneumatikami –⁠ Sava Eskimo LT. Jej optimálne umiestnené drážky AquaGroove dokonale odvádzajú sneh a vodu a zlepšujú priľnavosť k vozovke

Nie nadarmo dostala táto pneumatika označenie 3PMSF (Three Peak Mountain Snow Flake – Trojvrcholová hora so snehovou vločkou). Jej vysoký kilometrový výkon ocenia aj vozidlá s ťažkým nákladom. Ak hľadáte výkonné pneumatiky za rozumnú cenu, model Eskimo LT je ideálnou voľbou.

Pneumatika Sava Eskimo L

Sava Eskimo LT je spoľahlivá pneumatika za rozumnú cenu.

Nenechávajte prezutie pneumatík na poslednú chvíľu, vyhnite sa čakaniu a riziku jazdy v nepriaznivých podmienkach. Rezervujte si včas termín v našom bratislavskom pneuservise, kde vám pneumatiky prezujeme a správne vyvážime.

 

Vybrať zimné pneumatiky

 

Zdroj fotografií: Hankook, Continental, Matador, Michelin, Pirelli, Barum, Nokian, Sava, Depositphotos, AZ pneu SK

 

Nahoru