Potrebujete poradiť?
NavigáciaNAVIGÁCIA Telefón +421 2 6820 6080

Ako bezpečne jazdiť na ceste v zime

Bezpečná jazda by mala byť prioritou každého vodiča. Vieme ale dostatočne posúdiť, čo všetko do bezpečnej jazdy patrí? Niekedy si totiž neuvedomujeme, že aj my sami ohrozujeme na ceste seba a ostatných vodičov.

Ako bezpečne jazdiť na ceste v zime

Byť príliš blízko znamená nebezpečenstvo

Medzi najdôležitejšie pravidlá na ceste patrí držanie si dostatočného odstupu od ostatných vozidiel. Ak sa natlačíte na auto idúce pred vami, pri akejkoľvek kolízii nestihnete zareagovať rýchlo, aby ste sa napríklad vyhli zrážke. Bezpečná vzdialenosť je taká, ktorú vozidlo prejde za dve sekundy.

Taktiež, keď obiehate vozidlo, robte to s prehľadom. Obiehajte ho na úseku, kde je to povolené a kde máte dostatočný výhľad na vozovku. Pokiaľ sa pred auto zaradíte príliš tesne, obmedzíte jeho jazdu. Pri zlom počasí sa na jeho čelné sklo behom chvíľky dostane množstvo vody alebo snehu, takže vodič je nútený zapnúť stierače a spomaliť.

Jazdite plynule

Asi poznáte situáciu, keď auto pred vami neustále pridáva plyn a na to stláča brzdu. Šoféri by mali vedieť jazdiť plynulo, aby neobmedzovali ostatných vodičov a aby zbytočne nezvyšovali spotrebu svojho vozidla. Predvídajte situácie a vyhnite sa tak prudkému brzdeniu na semaforoch alebo v kolóne. V zime by ste mali byť obzvlášť opatrní a používať plyn a brzdy len zľahka.

Ako bezpečne jazdiť na ceste v zime

S hmlovkami to nepreháňajte

Hmlové svetlá sú výbornou pomôckou, s ktorou sme dobre viditeľní aj počas nepriaznivého počasia. Používame ich, keď je hmla, dážď alebo sneh. Pokiaľ sa ale nachádzate v kolóne, stačí, ak si hmlovku zapne šofér prvého a posledného vozidla. Ak by ste jazdili so zapnutou hmlovkou medzi inými vozidlami, oslepovali by ste vodičov okolo vás.

Na pneumatikách si dajte záležať

V zime sa riziko vzniku nehody zvyšuje niekoľkonásobne. Preto by ste mali jazdiť opatrne a obozretne. Dôležité je, aby boli v poriadku vaše pneumatiky. Na zimných gumách by minimálna hĺbka dezénu mala byť 4 mm. Vždy prezujte všetky štyri kolesá a pravidelne kontrolujte aj hustotu pneumatík. Ak jazdíte na pneumatikách viac ako štyri sezóny, obzrite sa radšej po nových. Aby ste si boli istí, že je vaše vozidlo v poriadku, zverte ho do rúk autoservisu s kvalitnými službami. AZ-pneu sa postará o vaše auto kedykoľvek a poradí vám, ako ho udržať v čo najlepšej forme. A v e-shope AZ-pneu.sk si môžete vybrať pneumatiky vyrobené práve pre vaše vozidlo.

Nahoru