Potrebujete poradiť?
NavigáciaNAVIGÁCIA Telefón +421 2 6820 6080

Čo je čierny ľad a prečo je taký nebezpečný?

Čierny ľad je jednou z najnebezpečnejších nástrah, ktorá vás môže v chladnom počasí doslova vykoľajiť. Jeho obeťou sa stal už nejeden vodič. Kedy a kde sa tvorí a čo by ste mali robiť, ak naň narazíte? Prečítajte si tento článok, aby ste sa vyhli nepríjemným situáciám a bezpečne dorazili do cieľa.

Namrznutá vozovka v zime

Čierny ľad je zradný, pretože na čiernej vozovke ho nevidíte. Cesta vyzerá, akoby bola mokrá.

Zima skrýva pre vodičov mnohé nástrahy, a to aj keď vonku nie sú práve „ladovské“ podmienky. Stačí pár kvapiek dažďa, teplota okolo nuly a klzisko je na svete. Ale nie je ľadovica ako ľadovica. Existuje aj špecifický pojem čierny ľad, ktorý sa v správach až tak často nevyskytuje. Možno aj preto s ním vodiči nepočítajú a potom sú zaskočení. 

Ako vzniká čierny ľad?

Inteligentné technológie v aute nie sú spásonosné. A ani snímač teplomera, ktorý funguje presne, vás neochráni pred nebezpečenstvom čierneho ľadu. Aj keď ukazuje vonkajšiu teplotu 3 °C, táto hodnota nemusí zodpovedať teplote vozovky. Tá je v zime totiž väčšinou premrznutá a v kombinácii s usadenou vlhkosťou, mrholením alebo hmlou je ideálnou živnou pôdou pre vznik čierneho ľadu.

Preto sa nenechajte oklamať vonkajšími teplotami nad bodom mrazu. Práve preto je čierny ľad taký zradný – vodiči s ním nepočítajú, pretože vonku skrátka nemrzne. Často ani nevedia, že po ňom idú. Je to extrémne tenká vrstva ľadu, ktorá pokrýva vozovku a ľudské oko ju nerozpozná. Čierny ľad sa najčastejšie vyskytuje:

  • v údoliach, 
  • v tienistých úsekoch,
  • v blízkosti vodných plôch
  • alebo na mostoch a nadjazdoch, ktoré premŕzajú zospodu.

Môžete sa s ním stretnúť najmä v zimných mesiacoch, keď sa teploty pohybujú striedavo nad a pod nulou, ale výnimkou nie je ani jar alebo jeseň.

Prečítajte si tiež: Prečo sa cesty solia a aký vplyv to má na vaše auto? >>

Čím sa čierny ľad líši od poľadovice či ľadovice?

Poľadovica je vrstva ľadu, ktorá vzniká, keď voda zamrzne. Jej zdrojom môže byť dážď, hmla alebo roztopený sneh. Poľadovica najčastejšie vzniká v priebehu noci, keď napríklad cez deň roztopený sneh zamrzne. Oproti tomu ľadovica vzniká vtedy, keď na chladnú zem s teplotou okolo 0 °C dopadajú kvapky vody. Podobne vzniká aj námraza, ktorá však tvorí súvislú vrstvu ľadu. V tomto prípade sa voda pred zamrznutím „roztečie“ po celom priestore a ľadové kryštáliky sa spoja do jedného celku.

Jazda autom v daždi a mraze

Za nepriaznivého počasia dbajte na zvýšenú opatrnosť a dodržujte dostatočnú vzdialenosť od vozidiel idúcich pred vami.

Predvídajte a šoférujte zodpovedne, aby ste nedostali šmyk

Ak máte namierené tam, kde sa vyskytuje čierny ľad, jednoducho sa mu nemôžete vyhnúť. Ako zodpovedný vodič alebo vodička však máte veľkú šancu, že inkriminovaný úsek prejdete bez problémov. Ako sa správať za volantom a čo robiť, ak narazíte na čierny ľad?

  • Sledujte teplotu okolitého vzduchu, prípadne povrchu vozovky. Ak sa pohybuje okolo bodu mrazu, jazdite opatrne a buďte pripravení na riziko čierneho ľadu.
  • Spomaľte a dodržujte dostatočnú vzdialenosť od vozidla idúceho pred vami. V ideálnom prípade sa držte pravidla 2 sekúnd, na namrznutej vozovke pridajte aspoň o sekundu navyše. Jazda na ľade výrazne predlžuje brzdnú dráhu vozidla a zvyšuje riziko šmyku.
  • Spomaľujte s dostatočným predstihom a brzdový pedál ovládajte s citom. Pri prudkom brzdení alebo zrýchľovaní by ste mohli ľahko stratiť kontrolu nad vozidlom. Ak je to možné, brzdite motorom.
  • Zákruty prechádzajte plynulo konštantnou rýchlosťou. Ak by ste ich na čiernom ľade prešli rýchlo, odstredivá sila by vás mohla ľahko vyniesť z vozovky. A aj volantom otáčajte s citom.
  • Ak dostanete šmyk, hlavne nepanikárte. Zabudnite na brzdu, zošliapnite spojku a volantom točte podľa toho, či ste dostali pretáčavý alebo nedotáčavý šmyk. Ak máte auto s ABS, môžete striedavo mierne brzdiť a uvoľňovať pedál vo chvíli, keď ucítite, že sa kolesá zablokujú.

Prečítajte si tiež: Ako zabrániť akvaplaningu a čo robiť, ak už vznikne? >>

Nezabudnite ani na zimné pneumatiky, ktoré majú na klzkom povrchu oveľa lepšiu priľnavosť a výrazne tak prispievajú k bezpečnosti cestnej premávky v zime. Už vám doslúžili tie staré? Poobzerajte sa po nových v našom e-shope.

 

Vybrať si bezpečné zimné pneumatiky

 

Zdroj fotografií: Depositphotos

Nahoru