Potrebujete poradiť?
NavigáciaNAVIGÁCIA Telefón +421 2 6820 6080

Prečo sa cesty solia a aký vplyv má posypová soľ na auto a motorku?

Jedným z kľúčových opatrení na zaistenie bezpečnej cestnej premávky v zimných podmienkach je používanie posypovej soli. To má však negatívny vplyv na karosériu vášho vozidla. Posypová soľ totiž spôsobuje koróziu kovových častí. Prečítajte si viac o zimnej údržbe ciest a zistite, ako sa starať o svoje auto alebo motorku, aby vám nezačali korodovať.

Zimná údržba cesty

 

Posypová soľ dokáže odstrániť sneh aj ľad, ale môže tiež spôsobiť poškodenie karosérie vozidla.

Princíp solenia ciest

Solenie ciest je bežná metóda zimnej údržby, ktorá zvyšuje bezpečnosť jazdy na snehu a ľade. Keď vonkajšia teplota klesne pod bod mrazu, voda na povrchu vozovky môže vytvoriť nebezpečnú poľadovicu. Vtedy sa do akcie pustia sypači, ktorí pomocou soli alebo soľného roztoku udržujú cesty zjazdné.

Princíp solenia nie je vôbec zložitý – v podstate ide o to, že soľ znižuje bod mrazu vody, a tým topí ľad a sneh na ceste. Pre tento spôsob ošetrenia vozovky je však rozhodujúce, aká vrstva snehu alebo ľadu je na jej povrchu a aký veľký mráz vonku panuje. Pri veľmi nízkych teplotách už totiž solenie nemá zmysel. Bezpredmetné je aj v takom prípade, ak je na ceste viac ako 2 cm snehu. Vtedy musí najskôr zasiahnuť cestárova radlica.

Čím sa solia cesty?

  • Pri teplotách do zhruba -9 °C sa používa chlorid sodný (NaCl), čiže kuchynská soľ, ktorá sa používa na varenie. Pre lepšiu účinnosť je však obohatená o chemické prísady, a preto sa neodporúča na konzumáciu.
  • Silné mrazy už vyžadujú použitie chloridu vápenatého (CaCl2), ktorý je účinný až do -29 °C.

Posypové soli však majú negatívny vplyv aj na životné prostredie, preto je v niektorých oblastiach solenie ciest zakázané. Namiesto soli sa tak používajú materiály, ktoré zdrsnia povrch, ako sú štrk a piesok.

Prečítajte si tiež: Aká je brzdná dráha na rôznych povrchoch vozovky? >>

Cestári odpratávajú sneh z cesty

Ak je na ceste väčšia snehová pokrývka, je potrebné sneh najprv prehrnúť.

Posypová soľ urýchľuje koróziu, a to aj v interiéri auta

Hoci posypová soľ predstavuje účinný prostriedok na zaistenie bezpečnosti zimnej premávky, môže poškodiť vaše auto. A ak si neodopriete jazdu na motorke v zime, tak aj váš jednostopový stroj. Urýchľuje totiž proces korózie kovových častí – typicky podvozka, bŕzd, výfuku a diskov. Korózia najmä podvozkových a brzdových komponentov potom môže ovplyvniť výkon a bezpečnosť vášho vozidla.

Prečítajte si tiež: Ako udržať podvozok v kondícii, aby korózia nemala šancu? >>

Z tohto dôvodu radšej nepodceňujte údržbu a auto aj motorku pravidelne umývajte aj v zime. Ideálne je navštíviť ručnú autoumyváreň a tlakovou pištoľou dôkladne opláchnuť podvozok, podbehy a kolesá. Nezabudnite tiež odstrániť nečistoty z laku, ktorý môže začať hrdzavieť vplyvom pôsobenia soli. Pozornosť venujte aj interiéru auta. Soľ si totiž dovnútra „nosíte“ na topánkach. Preto aspoň raz za mesiac vysajte podlahu, všetky škáry okolo sedadiel a očistite prahy a plastové diely.

Po zime nechajte prezrieť svojho plechového miláčika v servise. Ak ste z Bratislavy a okolia, radi vám urobíme kompletný servis auta, aby ste sa s ním vždy bez problémov dostali do cieľa.

 

Objednať sa do autoservisu

 

Zdroj fotografií: Depositphotos

Nahoru