Potrebujete poradiť?
NavigáciaNAVIGÁCIA Telefón +421 2 6820 6080

Nové úseky diaľnic a rýchlostných ciest na Slovensku v roku 2024

Slovensko sa v tomto roku chystá otvoriť niekoľko nových úsekov diaľnic a rýchlostných ciest, ktoré majú zlepšiť dopravnú situáciu a prepojiť rôzne regióny krajiny. Okrem toho sa bude pokračovať vo výstavbe ďalších kľúčových projektov, vrátane troch tunelov a obchvatov veľkých miest.

Výstavba novej diaľnice

V roku 2024 bude vo výstavbe približne 70 km nových diaľnic a rýchlostných ciest.

Diaľnica D1

Diaľnica D1 je hlavným ťahom, ktorý spája západ a východ Slovenska. V roku 2024 by sa mali dokončiť dva dôležité úseky tejto diaľnice:

  • Lietavská Lúčka – Dubná Skala: Tento 13,5 km úsek obsahuje najdlhší tunel na Slovensku Višňové, ktorý je dlhý 7,5 km. Tunel prepojí Žilinu a Martin a skráti čas cesty o 15 minút. Otvorenie tohto úseku sa očakáva v roku 2025.
  • Hubová – Ivachnová: Úsek dlhý 15 km tvorí obchvat Ružomberka, ktorý sa pripojí na štvorprúdovú diaľnicu do Košíc. Súčasťou tohto úseku je aj tunel Čebrať s dĺžkou 2,2 km, ktorý má zvýšiť bezpečnosť a plynulosť dopravy. Otvorenie tohto úseku sa tiež očakáva v roku 2025.

Diaľnica D4

Diaľnica D4 je plánovaná ako obchvat Bratislavy, ktorý má zabezpečiť spojenie medzi diaľnicami D1, D2 a D3. V roku 2024 by sa mali spustiť hlavné práce na jednej z najdôležitejších križovatiek tejto diaľnice:

Križovatka D1 a D4: Táto križovatka má vo výraznej miere prispieť k zlepšeniu dopravnej situácie v Bratislave, ktorá trpí častými zápchami a nehodami. Rozširovanie úseku sa končí v diaľničnej križovatke Triblavina.


Prečítajte si tiež: Všetko, čo potrebujete vedieť o elektronickej diaľničnej známke. >>


Rýchlostná cesta R1

Rýchlostná cesta R1 spája Trnavu, Nitru, Zvolen a Banskú Bystricu. V roku 2024 by sa mal začať stavať nový úsek tejto cesty:

Banská Bystrica – Slovenská Ľupča: Tento 3 km dlhý úsek je prvou etapou pokračovania rýchlostnej cesty R1 smerom na Donovaly. Stavba tohto úseku bude stáť takmer 90 miliónov eur a má trvať 32 mesiacov. Cieľom tohto projektu je zlepšiť dopravné spojenie medzi Banskou Bystricou a Ružomberkom.

Mapa slovenskej diaľničnej siete

Diaľničnú sieť na Slovensku tvoria diaľnice D1, D2, D3 a D4 a rýchlostné cesty R1, R2, R3 a R4.

Rýchlostná cesta R2

Rýchlostná cesta R2 je súčasťou južnej dopravnej osi, ktorá má prepojiť Záhorie, Trenčín, Prievidzu, Žiar nad Hronom, Zvolen, Rimavskú Sobotu a Košice. V roku 2024 by sa mal dokončiť jeden úsek tejto cesty:

  • Košice, Šaca – Košické Oľšany: Úsek dlhý 14 km je súčasťou juhovýchodného obchvatu Košíc, ktorý má odľahčiť dopravu v meste a zlepšiť prístup k priemyselným zónam. Súčasťou tohto úseku je 13 mostov a viac ako 7 km protihlukových stien.

Rýchlostná cesta R3

Rýchlostná cesta R3 je plánovaná ako severná dopravná os, ktorá má prepojiť Poľsko, Oravu, Liptov, Poprad, Prešov a Ukrajinu. V roku 2024 by sa mal otvoriť jeden úsek tejto cesty:

Tvrdošín – Nižná: Tento 5,6 km úsek má zvýšiť bezpečnosť a plynulosť dopravy v Tvrdošíne, ktorým prechádza veľa kamiónovej dopravy z Poľska. Pôvodne mal byť dokončený už v roku 2023, ale kvôli tvrdým kameňom v teréne sa práce oneskorili.


Prečítajte si tiež: Zásady a techniky defenzívnej jazdy: Ako jazdiť bez nehody? >>


Rýchlostná cesta R4

Rýchlostná cesta R4 je plánovaná ako východná dopravná os, ktorá má prepojiť Prešov, Košice, Michalovce a Ukrajinu. V roku 2024 by sa mal pokračovať výstavba jedného úseku tejto cesty:

  • Prešov, severný obchvat: 8,3 km dlhý úsek je súčasťou obchvatu Prešova, ktorý má zlepšiť dopravnú situáciu v meste a zvýšiť bezpečnosť a pohodlie vodičov. Súčasťou tohto úseku je aj 2,2 km dlhý tunel Okruhliak, ktorý je najdlhším tunelom na rýchlostnej ceste na Slovensku.

Či už jazdíte po diaľnici alebo rýchlostnej ceste, bez kvalitných pneumatík sa nezaobídete, aby ste sa bezpečne dostali do cieľa. Nájdite si tie správne pre svoje vozidlo v našom e-shope.

 

Vybrať si nové pneumatiky

 

Zdroj fotografií: Depositphotos, Národná diaľničná spoločnosť

Nahoru