Potrebujete poradiť?
NavigáciaNAVIGÁCIA Telefón +421 2 6820 6080

[VEĽKÝ SPRIEVODCA] Všetko, čo potrebujete vedieť o elektronickej diaľničnej známke

Elektronická forma diaľničnej známky funguje na Slovensku už sedem rokov, takže polepené čelné sklá sú už dávnou minulosťou. V tomto článku sa dozviete všetko dôležité o kúpe, platnosti, možnej prenosnosti a kontrole diaľničných známok.

diaľničná známka Slovensko

V roku 2023 sa ceny diaľničných známok zvýšili, ročný variant až o 10 eur.

V článku sa dozviete:

1/ Čo je elektronická diaľničná známka
2/ Ako získať elektronickú diaľničnú známku
3/ Koľko stojí elektronická diaľničná známka
4/ Ktoré vozidlá sú oslobodené od úhrady diaľničnej známky
5/ Kde platí diaľničná známka
6/ Môžem vyraziť na cestu hneď po zakúpení diaľničnej známky?
7/ Ako skontrolovať platnosť diaľničnej známky
8/ Môžem posunúť začiatok platnosti diaľničnej známky?
9/ Môžem svoju elektronickú diaľničnú známku previesť na nové vozidlo, ak staré predám alebo zničím?
10/ Platí moja diaľničná známka, ak si zmením EČV?
11/ Ako sa kontroluje diaľničná známka a aká vysoká je pokuta, ak ju nemám?

Čo je elektronická diaľničná známka

Od 1. januára 2016 má slovenská diaľničná známka elektronickú podobu. Na vymedzených úsekoch diaľnic a rýchlostných ciest má povinnosť ju mať každé:

  • dvojstopové motorové vozidlo alebo jazdná súprava do 3,5 tony,
  • dvojstopové motorové vozidlo kategórie M1 bez ohľadu na najvyššiu povolenú hmotnosť
  • a prípojné vozidlo, ak najvyššia povolená hmotnosť celej súpravy presahuje 3,5 tony. 

Niektoré vozidlá sú po splnení zákonných podmienok oslobodené od úhrady diaľničnej známky a nemusia ju mať ani motocyklisti. Táto modernizovaná verzia papierového kupónu funguje na rovnakom princípe, len s tým rozdielom, že si už nemusíte nič vylepovať na čelné sklo. Kúpiť si môžete známku ročnú, na 365 dní, na 30 dní alebo na 10 dní.

Ako získať elektronickú diaľničnú známku

Zavedenie elektronických diaľničných známok zjednodušilo aj ich nákup. Už nemusíte skúšať šťastie na poslednú chvíľu, či na benzínovej čerpacej stanici zoženiete kupón. Všetko môžete urobiť online na webovej stránke alebo v aplikácii eznamka.sk. Pri nákupe:

  • vyberiete spôsob úhrady,
  • zvolíte typ vozidla a typ známky, ktorú potrebujete,
  • zadáte EČV a krajinu, v ktorej je vaše vozidlo registrované,
  • prípadne si nastavíte začiatok platnosti diaľničnej známky,
  • zadáte vaše kontaktné údaje a zaplatíte.

Elektronickú diaľničnú známku si môžete kúpiť aj v sieti obchodných miest, čerpacích staníc a samoobslužných zariadení. Obsluhe nadiktujete vyššie uvedené údaje, zaplatíte a môžete vyraziť. Pri nákupe v samoobslužnom zariadení je nutné uhradiť známku bezhotovostne.

Koľko stojí elektronická diaľničná známka

Ceny všetkých druhov diaľničných známok sa od roku 2011 nezmenili, ale od roku 2023 si vodiči priplatia. Aké sú poplatky za užívanie spoplatnených úsekov v roku 2022 a aké v roku 2023?

Druh diaľničnej známky Cena v roku 2022 Cena v roku 2023
ročná 50,- € 60,- €
na 365 dní 50,- € 60,- €
na 30 dní 14,- € 17,- €
na 10 dní 10,- € 12,- €

Ktoré vozidlá sú oslobodené od úhrady diaľničnej známky

Podľa zákona č. 488/2013 Z .z. o diaľničnej známke a o zmene niektorých zákonov existujú výnimky, pri ktorých sú vybrané vozidlá úplne oslobodené od úhrady diaľničnej známky. Okrem vozidiel štátnej a finančnej správy Slovenskej republiky alebo zložiek integrovaného záchranného systému si nemusíte kupovať diaľničnú známku, ak ide o vozidlo:

  • zaregistrované osobou, ktorá je držiteľom parkovacieho preukazu ŤZP,
  • prevádzkované na účely poskytovania sociálnej služby a cieľom tejto služby nie je dosiahnutie zisku,
  • ktorého prevádzkovateľom je zariadenie sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately,
  • historické, podľa zvláštneho predpisu,
  • alebo cudzieho štátneho príslušníka, ktorý je oslobodený na základe vzájomnej medzištátnej dohody. 

Vo všetkých vyššie uvedených bodoch je nutné podať žiadosť o registráciu vozidla v systéme

Kde platí diaľničná známka

Spoplatnené úseky, ktoré je možné užívať po úhrade diaľničnej známky, majú v súčasnosti necelých 753 km. Ide o diaľnice D1, D2, D3 a D4 a rýchlostné cesty R1, R2, R4, R6 a R7. Aktuálny zoznam siete spoplatnených úsekov nájdete na stránkach Národnej diaľničnej spoločnosti, ktorá je správcom výberu poplatkov.

mapa spoplatnených úsekov

Sieť spoplatnených úsekov sa stále rozrastá. V súčasnosti zahŕňa viac ako 750 km diaľnic a rýchlostných ciest.

Môžem vyraziť na cestu hneď po zakúpení diaľničnej známky?

Áno. Pri nákupe diaľničnej známky online a platbe kartou dostanete obratom do e-mailu potvrdenie o úhrade, takže vám nič nebráni v tom, aby ste ihneď vyrazili na spoplatnený úsek. Pri platbe bankovým prevodom budete musieť na potvrdenie počkať, kým protistrana vašu platbu pripíše. Ak budete kupovať diaľničnú známku na obchodnom mieste alebo prostredníctvom samoobslužného zariadenia, obdržíte papierový doklad a tiež sa môžete ihneď vydať na cestu. Na rovnakom princípe funguje aj systém elektronických diaľničných známok v Českej republike.

Ako skontrolovať platnosť diaľničnej známky

Platnosť diaľničnej známky si môžete jednoducho skontrolovať na webovej stránke eznamka.sk alebo v aplikácii. Stačí zadať krajinu registrácie a evidenčné číslo vozidla a okamžite zistíte, dokedy vám platí diaľničná známka. Upozornenie na koniec platnosti známky vám tiež príde automaticky s trojdenným predstihom na uvedený kontaktní údaj. Platnosť známky si môžete overiť aj telefonicky na zákazníckej linke portálu eznamka.sk.

Môžem posunúť začiatok platnosti diaľničnej známky?

Takmer všetky druhy elektronických diaľničných známok si môžete kúpiť kedykoľvek počas roka. Výnimku tvorí ročná známka, ktorá platí od 1. januára príslušného kalendárneho roka do 31. januára nasledujúceho roka, takže by sa jej nákup v polovici júna nevyplatil. Pri kúpe známok si môžete posunúť začiatok ich platnosti na vami požadovaný dátum. Pri opakovanom nákupe vás systém upozorní na možné prekrývanie dátumov a sám ponúkne posunutie začiatku platnosti uhrádzanej diaľničnej známky tak, aby platnosť známok nadväzovala.

Porucha alebo defekt na diaľnici? Poradíme vám, ako sa zachovať v takejto situácii. >>

Môžem svoju elektronickú diaľničnú známku previesť na nové vozidlo, ak staré predám alebo zničím?

Elektronická diaľničná známka je medzi motorovými vozidlami neprenosná. Ak teda predáte svoje auto, predáte s ním aj svoju diaľničnú známku. Ak svoje vozidlo zničíte tak, že už nie je pojazdné, známka prepadne. Keď si kúpite nové vozidlo, budete si musieť kúpiť aj novú diaľničnú známku.

Platí moja diaľničná známka, ak si zmením EČV?

Ukradol vám niekto evidenčné číslo vozidla, alebo ste ho stratili či zničili? V tomto prípade je možné diaľničnú známku previesť na nové EČV, pretože ide stále o to isté vozidlo. Žiadosť o zmenu registračných údajov vozidla v evidencii úhrad diaľničných známok je možné podať elektronicky prostredníctvom portálu eznamka.sk alebo osobne v sieti vybraných obchodných miest. Čo budete musieť predložiť?

kontrola diaľničnej známky

Kamerový systém hliadkového vozidla pozná, či je na EČV naviazaná platná diaľničná známka.

Ako sa kontroluje diaľničná známka a aká vysoká je pokuta, ak ju nemám?

Aj keď sa diaľničné známky už nelepia na čelné okno vozidla, vodiči sa ich kontrole nevyhnú. Tú vykonáva Správca výberu úhrady diaľničnej známky alebo osoby ním poverené v spolupráci s Policajným zborom SR pomocou kamerového systému na rozpoznávanie EČV. Ten pozná, či sa na spoplatnenom úseku pohybujete s platnou diaľničnou známkou.

Ak známku nemáte a kamery vás zachytia, môžete v schránke očakávať pokutu vo výške 150 eur. Ak ju zaplatíte do 15 dní, pokuta sa zníži o 50 eur. Opakovaná jazda bez diaľničnej známky vás však môže stáť až 500 eur.

Pokuty násobne prevyšujú cenu diaľničnej známky, takže sa neoplatí obchádzať zákon. Nešetrite ani jazdou na nekvalitných alebo ojazdených pneumatikách. Radšej namontujte na svoje vozidlo pneumatiky s poriadnym dezénom, ktorý vás udrží v stope.

 

Vybrať si pneumatiky overených značiek

 

Zdroj fotografií: Depositphotos, Národná diaľničná spoločnosť

Nahoru