Potrebujete poradiť?
NavigáciaNAVIGÁCIA Telefón +421 2 6820 6080

4 veci, ktoré musíte urobiť v prípade defektu alebo poruchy auta na diaľnici

Premýšľate o tom, čo by sa mohlo stať, keď si sadáte za volant? Možno sa automaticky spoliehate na to, že vy aj vaše auto dorazíte v poriadku do cieľa. Defekt pneumatiky alebo porucha auta však môžu zaskočiť každého. Preto nezaškodí pripomenúť si, ako zvládnuť na diaľnici takúto náhlu a nepríjemnú situáciu. 

výstražný trojuholník na diaľnici

Ešte nikdy ste nepoužili výstražný trojuholník? Nacvičte si manipuláciu s ním doma, aby ste „na ostro“ zbytočne nezmätkovali.

Súčasná premávka predstavuje nápor na nervy mnohých vodičov a na diaľnici to platí dvojnásobne. Ak sa tu dostanete do problémov, v prvom rade si musíte zachovať chladnú hlavu a konať s ohľadom na bezpečnosť všetkých účastníkov cestnej premávky. Čo by ste mali urobiť, keď vás zastihne defekt pneumatiky, dôjde vám palivo alebo šťava v elektromobile?

#1 Zapnite výstražné svetlá a vozidlo odstavte

Ak zistíte, že s vaším vozidlom nie je niečo v poriadku a nemôžete ďalej pokračovať v jazde, okamžite zapnite výstražné svetlá. Vodiči, ktorí idú za vami, tak budú vedieť, že máte problém a prispôsobia tomu svoju jazdu. Ak to stav vášho vozidla umožňuje, prejdite odstavným pruhom k najbližšiemu výjazdu alebo odpočívadlu. Vždy je totiž lepšie nezostávať na diaľnici, kde sa autá rútia stotridsiatkou. 

V opačnom prípade zájdite v odstavnom pruhu čo najbližšie k zvodidlám. Nechajte si ale dostatok miesta, aby sa dalo pohodlne vystúpiť pravými dverami. Hoci práve nikoho neveziete, aj pre vás je bezpečnejšie opustiť auto stranou spolujazdca. 

#2 Nasaďte si reflexnú vestu a opustite vozidlo

Koľko reflexných viest máte v aute? A koľko pasažierov sa v ňom vezie? Rovnica vychádza? Radšej si do zásoby kúpte toľko viest, koľko osôb môžete prepravovať vo vozidle. Pretože v porovnaní s cenou života nestoja nič. Hoci je zo zákona vesta povinná len pre vodiča, ak bude výstražnou vestou vybavená celá posádka, okoloidúce autá budú mať o vás lepší prehľad. Z hľadiska bezpečnosti je tiež vhodné, aby ste ju mali vždy poruke, nie v batožinovom priestore.

Len čo budete mať vestu na sebe, vystúpte pravými dverami z auta. Ak uviaznete na diaľnici, je absolútne nemysliteľné, aby niekto zostal v aute, nieto ešte dieťa. Všetci sa musia premiestniť do bezpečnej vzdialenosti za zvodidlá. Vodič ale musí ešte umiestniť výstražný trojuholník.

nepojazdné vozidlo v odstavnom pruhu

Čo je na obrázku zle? Jedným slovom všetko. Auto stojí príliš blízko priebežného pruhu, vodič nemá reflexnú vestu, nie je za zvodidlami a miesto nie je označené výstražným trojuholníkom. 

#3 Prekážku označte výstražným trojuholníkom

Súčasťou povinnej výbavy je aj výstražný trojuholník. Bežne ho máte uložený v batožinovom priestore, ale pre prípad poruchy by bolo vhodnejšie mať ho v nejakej priehradke vo vnútri auta. Ak ho musíte vyberať z batožinového priestoru, robte to rýchlo, aby ste mohli čo najskôr preliezť zvodidlá. Tadiaľto by ste mali ísť aj vtedy, keď idete umiestniť trojuholník.

Ako ďaleko je potrebné umiestniť výstražný trojuholník na diaľnici? Táto vzdialenosť je  upravená v § 24 ods. 3 zákona č. 8/2009 Z. z. o cestnej premávke a je najmenej 100 m (v obci a mimo obce je to 50 m). Reflexné prvky natočte proti smeru jazdy vozidiel, aby vás ostatní vodiči včas zaregistrovali. Správne rozloženie trojuholníka si pokojne nacvičte doma. Ak s ním nebudete vedieť manipulovať, v ostrej premávke vystavíte seba aj ostatných vodičov riziku nehody.

#4 Zavolajte pomoc

Hneď ako zvládnete predchádzajúce tri kroky, zavolajte pomoc. Mnohí vodiči o tom ešte nevedia, ale už od roku 2016 funguje nepretržite bezplatná „Diaľničná patrola“, tedy asistenčná služba Národné diaľničné spoločnosti. Jej pracovníci po príchode označia miesto poruchy, postarajú sa o posádku a zabezpečia odtiahnutie vozidla. Pri menších poruchách vám dokonca sami pomôžu, pretože vozia so sebou náradie, štartovacie káble aj kanistre s palivom. Kontakt na operátorov je 0800 100 007.

Nemusíte sa ostýchať zavolať aj Políciu SR. Prídu k vám, zviditeľnia miesto majákmi a zabezpečia, aby sa o prekážke dozvedeli aj ostatní vodiči prostredníctvom dopravného spravodajstva. V prípade zranenia alebo nehody volajte linku 112, kde sa postarajú o zvolanie všetkých potrebných zložiek integrovaného záchranného systému. Pre operátorov je najdôležitejšia vaša poloha, aby sa k vám pomoc dostala čo najrýchlejšie, preto im ju popíšte čo najlepšie.

Prajeme vám, aby ste na cestách nemuseli riešiť žiadnu poruchu alebo defekt, ktorému môžete predísť správnou starostlivosťou o pneumatiky. Nezabudnite si tiež skontrolovať povinnú výbavu. Bez nej nie je vaše auto spôsobilé na prevádzku v cestnej premávke a môžete dostať pokutu.

 

Doplniť povinnú výbavu

 

Nahoru