Potrebujete poradiť?
NavigáciaNAVIGÁCIA Telefón +421 2 6820 6080

10 tipov, ako zvýšiť hodnotu ojazdeného auta

Hodnota auta sa nemeria iba počtom najazdených kilometrov, vekom vozidla a servisnou históriou. Pri predaji automobilu má významnú úlohu aj vizuálna stránka a dôveryhodnosť predávajúceho. Rozhodli ste sa predať automobil sami, teda bez oslovenia dílera? Poradíme vám, ako predať ojazdené auto za čo najvýhodnejšiu cenu.  

Ako výhodne predať ojazdené auto

Predávate auto? Možno vám príde vhod pár tipov, ako ho čo najlepšie pripraviť a ako maximálne zvýšiť jeho hodnotu.

 

Kroky vedúce k zvýšeniu hodnoty auta nie sú zložité a vyžadujú minimálne investície, ktoré sa vám zaručene vrátia. 

1. Udržujte vozidlo v dobrom stave

Preventívne opatrenia bývajú často najúčinnejšie. Ak sa budete pravidelne starať o exteriér a interiér vozidla, nebudete mať pri predaji problém s jeho atraktívnym vzhľadom. Negatívny dojem zo zlého stavu sedačiek, pretrvávajúceho zápachu z cigariet alebo zo škrabancov môže mať dôležitú úlohu pri jednaní o hodnote auta. 

5 tipov, ako sa starať o pneumatiky

2. Upracte interiér, nablýskajte exteriér

Vyčistenie sedačiek, dôkladné vysatie prachu a piesku, vyklepanie koberčekov, umytie celého interiéru vrátane vnútorných skiel, upratanie odkladacích priestorov a tiež návšteva autoumyvárne, kde vám ochranný vosk pomôže dosiahnuť vysoký lesk. To všetko má dôležitú úlohu pri prezentácii auta určeného na predaj. 

3. Neskrývajte históriu ani skutočný stav

Skutočná hodnota auta sa odvíja samozrejme od jeho servisnej histórie a celkového stavu. Ak zatajíte pri ponúkaní vozidla dôležité skutočnosti, počítajte s tým, že na ne potenciálny záujemca skôr či neskôr aj tak príde. Lepšie, než správať sa nečestne a „utŕžiť hanbu“, je následky minulých karambolov nechať opraviť a doložiť, že je všetko uvedené do optimálneho stavu

4. Odstráňte drobné nedostatky

To platí aj o drobných nedokonalostiach, ktoré môžete odstrániť s minimálnymi nákladmi. Pri predaji vozidla často záleží aj na takých detailoch, ako je poškriabaný lak alebo prasknutý kryt. 

5. Odvezte auto na technickú prehliadku

V priebehu technickej prehliadky sa o nedostatkoch vozidla dozviete všetko podstatné a dokument môže slúžiť aj ako podpora predaja ojazdeného vozidla. Pred návštevou STK môžete vozidlo nechať dôkladne pripraviť v autoservise, kde veľa drobných aj väčších opráv zvládnu skúsení odborníci.

6. Nepodceňujte správne načasovanie

Zachovaný automobil je samozrejme predajný počas celého roka, ale s blížiacim sa koncom roka vzrastá dopyt firiem, ktoré v tomto čase optimalizujú náklady kvôli daniam. Ak ste teda majiteľom či majiteľkou vozidla, ktoré by mohlo vyhovovať týmto potrebám, máte väčšiu šancu na predaj za vyššiu cenu.  

7. Doplňte povinnú výbavu

Ako už bolo uvedené vyššie, na detailoch pri predaji záleží. Absencia niektorých častí povinnej výbavy by mohla byť signálom, že nie ste zodpovedný vodič/vodička. 

8. Venujte sa prezentácii vozidla

Rovnako ako u všetkého ostatného, aj v prípade automobilov platí, že pôsobivá prezentácia predáva. Úplne iný dojem urobíte s rozmazanou fotografiou a stručným popisom s pravopisnými chybami, ako vtedy, keď si dáte záležať na obrázkoch zo všetkých strán aj zvnútra vozidla a uvediete aj podrobný popis so všetkými dôležitými informáciami

9. Využite sociálne siete

Odporúčanie priateľov na sociálnej sieti je najbezpečnejšia metóda, ako získať spoľahlivého kupca automobilu a zároveň byť dôveryhodný aj v jeho očiach. Vyskúšajte preto pripravenú ponuku najprv vo svojej „sociálnej bubline“. 

10. Nechoďte pod cenu

Ako predať ojazdené auto, aby boli spokojné obidve strany? Jednoducho nechoďte pod svoju minimálnu cenu, ktorú si stanovíte hneď na začiatku. Radšej inzerujte s finančnou rezervou a znižujte cenu, ako by ste nemali mať z výsledkov predaja dobrý pocit. A radšej odmietnite prvého záujemcu, ak by rýchly predaj znamenal prekročenie vašich limitov. 

Prečítajte si tiež: Viete, kedy je technický stav vozidla nedostačujúci? 

A jedna rada na záver: Vozidlo urobí vždy oveľa väčší dojem s novými kvalitnými pneumatikami, preto vám odporúčame, obzvlášť ak máte na pneumatikách trochu ojazdený dezén, kúpiť si nové pneumatiky od overeného výrobcu!

 

 

Zdroj fotografií: Depositphotos.com

Nahoru