Potrebujete poradiť?
NavigáciaNAVIGÁCIA Telefón +421 2 6820 6080

5 najpredávanejších motocyklov v Európe

Výrobcovia motocyklov vedú veľký konkurenčný boj a sústavne predstavujú nové skvelé modely, s ktorými chcú dobyť trh. Niektorí môžu naozaj oslavovať – ich mašiny sa totiž v rebríčku predajov za rok 2019 umiestnili na popredných miestach. Lenže motocyklisti majú v každej krajine trochu iné preferencie, a tak sa predaje v rôznych kútoch Európy výrazne líšia. Zamerajme sa bližšie na 5 najpredávanejších modelov v Taliansku a v Nemecku a na číslach si ukážme rozdiely medzi južným a stredoeurópskym trhom.

Dve motorky na horskej ceste.

Prinášame vám päť motoriek, ktoré vlani dobyli európsky trh.

5) Yamaha Tracer 900 

Športovo-cestná mašina Yamaha Tracer 900 je dlhodobo ospevovaná pre svoju univerzálnosť. Jazdcom prináša pohodlné cestovanie po diaľnici, rovnako tak aj dokonalý zážitok agresívnejšej jazdy v serpentínach. Model Tracer 900, ku ktorému sa hodia napríklad pneumatiky Pirelli Angel GT, vychádza z obľúbeného naháča MT-09.

Pneumatiky na motorku

Pneumatiky Pirelli Angel sú skvelým riešením pre motorku Yamaha Tracer 900.

Jemné rozjazdy, dokonalú odpoveď plynu alebo príjemný zvuk trojvalcového motora si pochvaľuje nejeden majiteľ tejto Yamahy. Moderný prepracovaný dizajn s ostrejšou kapotážou a maskou len potvrdzuje, že je to dospelý stroj, ktorý si dobré ohlasy jednoducho zaslúži.

  • Počet predaných kusov v Taliansku: 2714
  • Počet predaných kusov v Nemecku: 1465
  • Dohromady 4179 predaných kusov

4) Kawasaki Z 900 

V rebríčku najpredávanejších motocyklov má svoje miesto ešte jedna deväťstovka, a to Kawasaki Z 900. Veľkú obľubu si získala u začínajúcich jazdcov, ktorí oceňujú perfektnú ovládateľnosť a nízku váhu. Štvorvalcový radový motor s výkonom 70 kW výrobca v prípade záujmu zadarmo obmedzí na 35 kW, a tak môžu na stroji legálne korzovať aj jazdci s vodičským oprávnením A2.

Kawasaki Z 900 patrí medzi bestsellery vďaka skvelému pomeru výkon/cena. Nezaostáva ani z pohľadu technológií. Vyniká kontrolou trakcie KTRC, možnosťou zmeny jazdných režimov, LED osvetlením alebo farebným TFT displejom. Skrátka, veľa muziky za málo peňazí.

  • Počet predaných kusov v Taliansku: 1526
  • Počet predaných kusov v Nemecku: 3139
  • Dohromady 4665 predaných kusov

3) Yamaha MT-07 získala striebro

Temná japonská Yamaha MT-07 z kategórie Hyper Naked motocyklov patrí medzi najpredávanejšie modely značky všetkých čias. Vyhľadávajú ju ako začínajúci, tak aj skúsení jazdci a vzhľadom na možnosť obmedzenia výkonu na 35 kW a zníženie výšky o 40 mm na ňu často narazíte aj v motoškolách.

Vďaka kompaktnému dvojvalcovému motoru s objemom 689 ccm a kľukovým hriadeľom crossplane ponúkne silný krútiaci moment a prekvapivé zrýchlenie. Aj v tomto prípade stavila Yamaha na novú kapotáž, ktorá je charakteristická ostro rezaným nasávaním. Pohodlie aj na dlhších cestách zaistí nový typ sedla, ktoré prináša lepšiu polohu pri jazde. Za zmienku stojí aj kvalitný rúrkový rám, špičková konštrukcia podvozka a bŕzd alebo nízka hmotnosť, ktorá je spojená s kratším rázvorom. So spotrebou okolo 5 litrov na 100 kilometrov patrí medzi úspornejšie stroje a v kombinácii so 14-litrovou nádržou vyniká solídnym dojazdom.

  • Počet predaných kusov v Taliansku: 1808
  • Počet predaných kusov v Nemecku: 3707
  • Dohromady 5515 predaných kusov

2) Honda Africa Twin CRF1000L

Litrovú Afriku od Hondy možno ani nie je potrebné detailnejšie predstavovať. Táto terénna vynikajúca mašina, ktorá má korene spojené s pretekmi Dakar, je skvelým spoločníkom do mesta aj do divočiny. V roku 2018 sa Honda vyšvihla s inovovaným modelom CRF1000L, ktorý uviedla k tridsiatemu výročiu predstavenia prvého kultového stroja XRV 650 Africa Twin. V kombinácii so špičkovými pneumatikami pre enduro, napríklad Mitas E-07 Dakar, si poradí takmer s každým terénom.

Pneumatiky na motorku

Pneumatiky Mitas E-07 Dakar sú vhodné do každého terénu.

Stroj koncipovaný na jazdu v teréne aj na každodenné používanie ukrýva pod sedlom dvojvalcový motor s objemom 998 ccm, s výkonom 70 kW a krútiacim momentom 98 Nm. Stroj zaujme elektronickým ovládaním plynu s možnosťou výberu z troch jazdných režimov. Model DCT je navyše doplnený o špeciálny režim G pre agilnú jazdu v teréne. Motocykel je premyslený do posledného detailu a navrhnutý s ohľadom na maximálne pohodlie aj na dlhých cestách. Preto si získal množstvo priaznivcov po celej Európe a patrí mu druhé miesto v rebríčku najpredávanejších motoriek.

  • Počet predaných kusov v Taliansku: 3428
  • Počet predaných kusov v Nemecku: 2428
  • Dohromady 5856 predaných kusov

1) BMW R 1250 GS suverénne zvíťazilo

Najpredávanejším motocyklom v Taliansku, Nemecku aj v ďalších európskych krajinách bola v minulom roku skvelá nemecká mašina BMW R 1250 GS v klasickej aj v Adventure verzii. Už štyri desaťročia je tento modelový rad bavoráka ikonou cestných mašín a svojich priaznivcov rozhodne nestráca. BMW pravidelne predstavuje nové inovované stroje, ktoré držia krok s konkurenciou a sú vybavené špičkovými technológiami.

Práve vlani predstavil výrobca zdokonalený model s motorom navýšeným na súčasných 1250 ccm, s výkonom 136 koní. Elektronické systémy zaisťujú bezpečnosť jazdca a prinášajú dokonalé jazdné vlastnosti v každom teréne. Za zmienku stojí otočný LED svetlomet s adaptívnym osvetlením v zákrutách alebo bohatá dodatočná výbava, v ktorej nechýbajú ani vyhrievané sedadlá. Kto chce mašinu na dlhé cesty, ktorá zaistí pohodlnú, bezpečnú a zážitkovú jazdu, vyberie si práve BMW R 1250 GS. Čísla predajov potom jasne dokazujú, že takých motocyklistov je veľa.

  • Počet predaných kusov v Taliansku: 6462
  • Počet predaných kusov v Nemecku: 9417
  • Dohromady 15879 predaných kusov

Máte v pláne kúpiť si nový stroj? Ak si vyberiete niektorý z vyššie uvedených motocyklov, chybu zrejme neurobíte. Vzhľadom na veľký počet predaných kusov a pozitívne ohlasy jazdcov je to v mnohých prípadoch stávka na istotu. Nezabúdajte však, že jazdné vlastnosti do veľkej miery ovplyvňuje aj voľba motocyklových pneumatík. Ich výber vám uľahčia napríklad aj nezávislé testy pneumatík, v ktorých boli mnohé modely podrobené náročnému testovaniu.

 

Vybrať nové pneumatiky na mašinu

 

Zdroj fotografií: AZ Pneu, Depositphotos.com

 

Nahoru