Potrebujete poradiť?
NavigáciaNAVIGÁCIA Telefón +421 2 6820 6080

5 vecí, ktoré by mal šofér vedieť o výmene pneumatík

Keby sme si mohli vybrať akékoľvek pneumatiky, ktoré sa nám páčia, a nasadiť ich na auto, bolo by všetko také jednoduché. Nie je ale jedno, aké pneumatiky dáme na svoje vozidlo. Je potrebné prihliadať na určité veci, ktoré sú pre bezpečnú jazdu dôležité.

5 vecí, ktoré by mal šofér vedieť o výmene pneumatík

1.Viete, aká je hĺbka dezénu vašej pneumatiky?

V prvom rade je potrebné skontrolovať, aká je hĺbka dezénu na pneumatikách. Platí pravidlo, že na letných pneumatikách nemôže byť hĺbka dezénu pod 1,6 mm. Pri zimných pneumatikách nemôže byť nižšia ako 4mm. V takýchto prípadoch je nutné pneumatiky vymeniť za nové.

2.Vek pneumatiky

Ďalší dôležitý faktor je vek pneumatiky. Vek zistíte pomocou DOT kódu, ktorý je umiestnený na bočnej strane pneumatiky. V číselnom kóde sa nachádza odpoveď, v ktorom roku a mesiaci bola pneumatika vyrobená. Pneumatiky by sa mali vymeniť približne po šiestich rokoch používania. Na starších radšej už nejazdite, pretože procesu starnutia sa nevyhne ani pneumatika.

3.Kedy je čas na výmenu pneumatík?

Zmena ročného obdobia znamená aj zmenu pneumatík na našom aute. Aby sme znížili riziko šmyku, potrebujeme mať aj vhodné pneumatiky. Pokiaľ teploty dlhodobo klesnú pod 7°C, je čas dopriať autu zimné gumy. A zase, ak sa teploty vyšplhajú nad 13°C, môžete začať uvažovať nad letnými pneumatikami. Samozrejme, pokiaľ sú v noci a nad ránom teploty okolo nuly, s prezúvaním sa príliš neunáhlite. Počasie u nás je niekedy naozaj nevyspytateľné.

4.Veľkosť pneumatík

Pri výbere pneumatík sa musíte riadiť údajmi, ktoré sú napísané v technickom preukaze auta. To znamená, že si nemôžete kúpiť na auto akúkoľvek veľkosť pneumatík. Nevhodná veľkosť pneumatiky môže ovplyvniť jazdné vlastnosti vozidla.

5 vecí, ktoré by mal šofér vedieť o výmene pneumatík

5.Kontrola tlaku by mala byť samozrejmosťou

Nezabudnite na to, že po nasadení nových pneumatík na auto je potrebné skontrolovať hustotu každej pneumatiky. Všetky potrebné informácie o tlaku vašej pneumatiky nájdete na vnútornej krytke palivového otvoru a taktiež aj na samotných pneumatikách. Správnym tlakom zmenšíte pravdepodobnosť ich opotrebovania. Tlak kontrolujte pravidelne.

AZ-pneu je pripravené na výmenu pneumatík

Výmenu pneumatík nechajte radšej na odborníkov. Tím pneuservisu AZ-pneu sa postará o vaše auto a postará sa o bezpečnú a pohodlnú jazdu na vašom aute. Pozrite si našu ponuku pneumatík a vyberte si kvalitu. Pravidelne pre vás pripravujeme aj lákavé zľavy, preto nezmeškajte žiadnu ponuku.

Nahoru