Potrebujete poradiť?
NavigáciaNAVIGÁCIA Telefón +421 2 6820 6080

Ako funguje Bosch Help Connect? Pri nehode motocykla informuje záchranné zložky

Pri dopravnej nehode je každá minúta drahá. Čím skôr sa podarí kontaktovať zložky IZS, tým väčšie sú šance na záchranu životov. Zatiaľ čo všetky európske autá musia byť od roku 2018 vybavené záchranným systémom, motocykle dosiaľ takú povinnosť nemajú.

Nehoda motocykla

Záchranný systém Bosch Help Connect dokáže rozpoznať dopravnú nehodu a vyslať dispečingu signál pomocou aplikácie nainštalovanej v mobilnom telefóne.

Až donedávna v podstate neexistoval podobný systém pre motorky (s výnimkou pilotných testov systému eCall). Firma Bosch sa to rozhodla zmeniť a vlani predstavila Help Connect, vyvinutý v spolupráci s odborníkmi, ktorí vyšetrujú dopravné nehody. Poďme si priblížiť, na akom princípe funguje a čo všetko dokáže.

Bosch Help Connect vďaka senzorom rozpozná skutočnú nehodu

Firma Bosch patrí medzi popredných výrobcov elektronických asistentov jazdy, ktoré dodáva mnohým svetovým výrobcom motocyklov. Nový Help Connect čerpá údaje zo stabilizačného systému MSC, ktorý v roku 2013 prvý raz použila na svojich strojoch spoločnosť KTM. Neskôr začali systém využívať aj ďalší výrobcovia, napríklad Ducati.

Help Connect spracováva údaje z inerciálnej jednotky, ktorá dokáže až stokrát za sekundu vyhodnotiť zmeny pohybu motorky. Vďaka pokročilým algoritmom systém rozozná skutočnú dopravnú nehodu od pádu zo stojana, a minimalizuje tak množstvo falošných poplachov.

Bez smatfónu sa nezaobídete

Aby bol systém Bosch Help Connect funkčný, musí sa inerciálna jednotka pripojiť k smartfónu pomocou Bluetooth rozhrania. V telefóne tak musíte mať nainštalovanú aplikáciu Vivatar, prostredníctvom ktorej budete systém spravovať.

Ak dôjde k dopravnej nehode, jednotka vyšle signál do telefónu a cez aplikáciu sa automaticky spojí so servisným centrom Bosch. Dispečeri získajú presné informácie o vašej polohe a ak sa im nepodarí kontaktovať jazdca, okamžite informujú záchranné zložky. Do aplikácie môže užívateľ pridať aj údaje o zdravotnom stave, ktoré budú v prípade potreby poskytnuté záchranárom.

Aby bol záchranný systém funkčný, musíte mať smartfón pri sebe pri každej jazde. Veľkou výhodou je, že dochádza k lokalizácii polohy telefónu, a nie motocykla. Ak bude mať motorkár telefón v bunde, podľa GPS polohy ho záchranári rýchlo nájdu aj v prípade, že spadol z motocykla a zostal ležať na inom mieste.

Záchranný systém bude zatiaľ prístupný len nemeckým motorkárom

Bohužiaľ, bude trvať ešte nejaký čas, kým Bosch uvedie systém do prevádzky v plnom rozsahu a  jeho pole pôsobnosti rozšíri aj za hranice svojej domoviny. V súčasnosti sa služba  testuje v ostrej prevádzke a po jej odladení bude záchranný systém k dispozícii len nemeckým zákazníkom, ktorí môžu s dispečermi komunikovať buď v nemeckom, alebo v anglickom jazyku.

Služba však bude funkčná aj v prípade, že motorkári vyrazia na dovolenku na motorke do inej európskej krajiny. Spočiatku bude spojenie s dispečingom možné aj z územia Rakúska, Belgicka, Francúzska, Talianska a ďalších siedmich krajín. Slovensko však na zozname v tejto chvíli chýba. Ak sa Help Connect osvedčí, pravdepodobne sa objaví aj na ďalších európskych trhoch.

Moderné motocykle sú na tento krok technologicky pripravené, stačí len sprevádzkovať sieť dispečerov a zaistiť kvalitný zákaznícky servis a prepojenie s IZS. Uvidíme, kedy sa motorkársky anjel strážny dostane aj k nám. Zatiaľ sa musíte spoľahnúť len sami na seba a riziko dopravnej nehody minimalizovať, ako sa len dá. Začnite napríklad výberom nových motocyklových pneumatík, ktoré vás podržia aj v krízových situáciách.

 

Vybrať kvalitné pneumatiky na motorku

 

Zdroj fotografií: Depositphotos.com

Nahoru