Potrebujete poradiť?
NavigáciaNAVIGÁCIA Telefón +421 2 6820 6080

Vďaka chiptuningu motorky dosiahnete zníženie spotreby aj zvýšenie výkonu

Sériová výroba motocyklov pre rôzne trhy prináša so sebou určité obmedzenia nastavenia ich prevádzky v závislosti od emisných limitov, intervalu servisných prehliadok, kvality pohonných hmôt atď. Z týchto dôvodov sú výrobcovia nútení k výkonnostným kompromisom motorov, ktorých možnosti tak nie sú zďaleka naplno využité. Chiptuning motorky je relatívne jednoduchý servisný úkon, ktorým dosiahnete prekvapivú efektivitu motora. 

Chiptuning motorky pre lepšiu spotrebu aj výkon

Chiptuningom možno optimalizovať spotrebu aj výkon motora tak, aby využíval rezerv, ktoré nie sú vinou továrenského nastavenia k dispozícii. Možno ho realizovať legálne, ale iba tam, kde je možné získať na tieto zmeny homologizáciu.

Čo je chiptuning motorky?

Pod pojmom chiptuning sa rozumie optimalizácia parametrov uložených v pamäti riadiacej jednotky motora. Týmto spôsobom sa dá upraviť prakticky akýkoľvek elektronicky riadený motor, či už ide o motory automobilov, motocyklov, skútrov alebo napríklad lodí, motory benzínové či naftové. Cieľom chiptuningu je využiť rezervy vlastností motora, ktoré nie sú vinou továrenského nastavenia k dispozícii. 

Po chiptuningu pocítite:

  • navýšenie výkonu motorky až o 35 %
  • navýšenie krútiaceho momentu motorky až o 40 %
  • pružnejší chod motora 
  • menšie oneskorenie medzi zošliapnutím plynu a začiatkom akcelerácie
  • zníženie spotreby motorky až o 15 % (nižšiu spotrebu docielite aj vtedy, keď si zaobstaráte kvalitné motocyklové pneumatiky)
  • menšia nutnosť radenia 
  • zvýšenie bezpečnosti pri predbiehaní a v kritických situáciách

Chiptuning motorky a legislatíva

Chiptuning síce nie je na prvý ani druhý pohľad viditeľnou úpravou, ale na prvej technickej kontrole vás môže neschválená úprava vyjsť naozaj draho. Úpravy softvéru riadenia motora možno od roku 2017 realizovať celkom legálne, avšak iba tam, kde je možné získať na tieto zmeny homologizáciu. Schválená úprava zahŕňa podrobnú diagnostiku motora, meranie výkonu a emisií pred aj po chiptuningu. Vylepením homologizačného štítku a zápisom zmeny do technického preukazu na príslušnom úrade si ušetríte veľa starostí aj peňazí za pokutu a uvedenie motocykla do pôvodného stavu.

Koľko stojí chiptuning motorky?

Cena za legálny chiptuning sa pohybuje v rozpätí približne 120 – 400 eur v závislosti od zaradenia motocykla vo výkonnostnej tabuľke. 

Chiptuningom zvýšite výkon motorky. Nezabudnite však jazdiť bezpečne! Základom bezpečnej jazdy je nepodceniť stav pneumatík. Ak tie vaše začínajú byť opotrebované, kúpte si kvalitné pneumatiky z nášho širokého výberu motocyklových pneumatík od preverených výrobcov.

 

Dajte na svoj stroj kvalitné motocyklové pneumatiky!

 

Zdroj fotografií: Jan Starek, Unsplash 

Nahoru