Potrebujete poradiť?
NavigáciaNAVIGÁCIA Telefón +421 2 6820 6080

Absolvoval váš motocykel všetky predpísané servisné a zvolávacie akcie?

Ak pravidelne nenavštevujete autorizovaný servis, alebo si zaisťujete opravy motocykla svojpomocne, spozornejte. Možno je aj na vašu sériu motocyklov vyhlásená servisná alebo zvolávacia akcia, o ktorej nemáte ani tušenia. Výrobcovia motoriek usilujú o to, aby ich stroje boli bezchybné a nepredstavovali životu nebezpečné riziko. Takéto problémy sa však často odhalia až na základe servisných štatistík hoci aj po rokoch používania a tisícoch najazdených kilometrov. O zvolávacej akcii by vás mal výrobca motocykla informovať. Problém však nastáva v prípade ojazdených motocyklov kúpených z druhej ruky, keď servisné stredisko kontaktuje prvého majiteľa, k vám sa však dôležitá správa už nedostane.

Servis motorky v garáži

Ak máte motorku z druhej ruky a navyše si ju dokonca servisujete sami, je vysoká pravdepodobnosť, že sa k vám nedostanú informácie o servisných a zvolávacích akciách.

Rozdiel medzi servisnou a zvolávacou akciou

Ak výrobca motocykla zistí na niektorej z vyrobených sérií systémový problém technickej povahy, spravidla vyhlasuje servisnú akciu, ktorá má odstrániť problém zhoršujúci funkciu alebo skracujúci životnosť konkrétneho komponentu. Môže ísť o kompletnú výmenu jedného dielu, alebo napríklad len o dotiahnutie matice. O servisných akciách vedia často len autorizované servisy, ktoré majú prístup do oficiálnej databázy. Po zadaní VIN kódu vášho motocykla sa im zobrazia informácie o tom, čo majú skontrolovať alebo vymeniť. Vy ako zákazníci sa o takomto zásahu často ani nedozviete. Problém môže nastať v neautorizovaných motoservisoch, ktoré nemusia mať prístup do databázy výrobcov.

Iná situácia vzniká v prípade vyhlásenia tzv. zvolávacej akcie. Výrobca má totiž povinnosť v prípade odhalenia závažného nebezpečenstva vyhlásiť zvolávaciu akciu a problém odstrániť na vlastné náklady. Zatiaľ čo v minulosti informovalo o zvolávacích akciách ministerstvo dopravy, v súčasnosti má túto povinnosť sám výrobca, prípadne akreditovaný zástupca. Ak ste dostali informáciu o povinnej zvolávacej akcii, rozhodne ju nepodceňujte a vyrazte do autorizovaného servisu, kde možný problém vyriešia.

O zvolávacej akcii sa často ani nedozviete

Ak ste si kúpili nový motocykel priamo od výrobcu, resp. autorizovaného predajcu, máte po starostiach. Ste vedení v jeho databáze a v prípade vyhlásenia zvolávacej akcie vás sám kontaktuje. Problém však nastáva v prípade motocyklov kúpených z druhej ruky. Informáciu o zvolávacej akcii totiž pravdepodobne dostane pôvodný majiteľ. Len na ňom záleží, či vás bude kontaktovať. Takmer s istotou potom nedostanete oficiálne oznámenie o zvolávacej akcii v prípade, keď ste si kúpili motocykel z dovozu.

Informácie o zvolávacích akciách si sami vyhľadajte

Ak ste si kúpili ojazdený motocykel, raz za čas skontrolujte, či nie je vyhlásená na vašu sériu zvolávacia akcia. V prípade niektorých výrobcov je to jednoduché. Napríklad značky Ducati alebo Honda majú na svojich webových stránkach voľne prístupnú databázu s možnosťou online kontroly vášho stroja. Stačí zadať VIN kód motocykla.

Ak výrobca informácie o zvolávacích akciách na webe neuvádza, budete musieť pátrať a pozrieť sa do iných databáz. Najjednoduchším riešením je kontaktovať autorizovaný servis, ktorý vás informuje o zvolávacej akcii na základe VIN kódu z technického preukazu. Určite nahliadnite aj do európskeho informačného systému RAPEX, ktorý každý týždeň zverejňuje zoznam potenciálne nebezpečných výrobkov, a to vrátane motocyklov, príslušenstva či pneumatík.

Zvolávacie akcie sa môžu týkať aj motocyklových pneumatík

Riziko možnej poruchy sa môže prejaviť nielen na samotnom motocykli, ale aj na motocyklových pneumatikách. Aj na tie môžu byť vyhlásené zvolávacie akcie. Napríklad v minulosti vyhlásil výrobca Dunlop „zvolávačku“ na niektoré výrobné série motocyklových pneumatík Trailmax Meridian.

Z času na čas sa samozrejme objavia aj problémy týkajúce sa pneumatík pre automobily. Spomeňme napríklad obľúbený model Continental ContiPremiumContact 5, na ktorom mohlo dôjsť vplyvom výrobnej poruchy k oddeleniu behúňa. Zvolávacie akcie sa však spravidla týkajú len obmedzeného počtu výrobkov, napríklad v tomto prípade šlo o pneumatiky s rozmermi 215/60 R16 99H XL, ktoré boli vyrobené v 33. až 36. týždni roku 2017.

Dlhodobo spolupracujeme s prednými svetovými výrobcami pneumatík, ktorí nás zavčasu informujú o odhalených chybných sériách. Ak si vyberiete motocyklové pneumatiky z našej ponuky, budete mať istotu, že o prípadnej zvolávacej akcii budete vždy včas informovaní.

 

Vyberte si z nevyčerpateľnej ponuky motocyklových pneumatík preverených značiek

 

Zdroj fotografií: Garin Chadwick, Unsplash

Nahoru