Potrebujete poradiť?
NavigáciaNAVIGÁCIA Telefón +421 2 6820 6080

Ako predĺžiť životnosť motocyklových pneumatík? Dôležitá je optimálna starostlivosť aj vhodný štýl jazdy

Už pred začiatkom sezóny majú motoservisy plné ruky práce. Medzi najčastejšie odhalené nedostatky patrí zlý stav pneumatík, ktoré je treba neodkladne vymeniť za nové. Majitelia motoriek potom bývajú v rozpakoch – veď nové pneumatiky kupovali iba prednedávnom! Životnosť pneumatík ovplyvňuje rad faktorov spojených najmä so štýlom jazdy, údržbou a spôsobom uskladnenia. Spísali sme pre vás základné pravidlá, ak ich budete dodržiavať, predĺžite životnosť motocyklových pneumatík aj niekoľkonásobne.

Motocykel v zime

Životnosť motocyklových pneumatík závisí predovšetkým od frekvencie prevádzky, ale správnou starostlivosťou ju môžete predĺžiť aj o niekoľko rokov.

Životnosť motocyklových pneumatík – maximálne 10 rokov od výroby

Materiály, z ktorých sa pneumatiky vyrábajú, môžu po rokoch stratiť svoje prirodzené vlastnosti. Bohužiaľ, žiadna motocyklová pneumatika nie je nesmrteľná, a to ani v prípade, keď nebola dlhšiu dobu používaná.

Pneumatiky sú použiteľné maximálne 10 rokov od dátumu výroby, súčasne by nemali byť uskladnené a nevyužívané dlhšie ako 4 roky. Po uplynutí tejto doby sa nesmú používať ani v prípade, keď majú dostatočne hlboký dezén. Dátum výroby udávajú posledné štyri čísla DOT kódu – prvé dve označujú týždeň, ďalšie potom rok. Napríklad pneumatika s označením DOT 2418 bola vyrobená v 24. týždni roku 2018.

Hĺbku dezénu pravidelne kontrolujte

Kontrola hĺbky dezénu motocyklových pneumatík by mala byť pre každého motocyklistu rutinnou záležitosťou. Odporúčame kontrolovať stav pneumatík niekoľkokrát v priebehu sezóny a hĺbku čas od času zmerať hĺbkomerom. Podľa zákona musia mať všetky pneumatiky na motocykloch hĺbku minimálne 1,6 mm. Na opotrebovaných pneumatikách nikam nejazdite, okrem pokuty riskujete aj pád spôsobený zlou priľnavosťou k vozovke.

Agresívny štýl jazdy znižuje životnosť pneumatík

Životnosť motocyklových pneumatík do veľkej miery ovplyvňuje štýl jazdy. Ak preferujete agresívnejší štýl a nedáte dopustiť na prudké brzdenie alebo zvýšenú akceleráciu, pneumatiky budete musieť veľmi často meniť. Chceli by ste urobiť dojem na okolie a vyskúšať „burn out“ čiže pálenie pneumatík? Potom ich budete meniť hneď, len čo sa za vami rozplynie štipľavý dym.

Dodržiavajte zásady správneho uskladnenia

Životnosť pneumatík ovplyvňuje do veľkej miery aj spôsob ich uskladnenia. Motocyklové pneumatiky nakupujte len u osvedčených predajcov, ktorí si na uskladňovaní dávajú záležať. Kúpte si kvalitné motocyklové pneumatiky v AZ Pneu – predajom pneumatík sa zaoberáme mnoho rokov a vytvorenie adekvátnych podmienok na ich uskladnenie je pre nás prioritou.

Ak si kúpite do zásoby nové motocyklové pneumatiky, uložte ich na suché a tmavé miesto bez prístupu slnečných lúčov. Snažte sa zabezpečiť konštantnú teplotu okolo 15 °C a nikdy ich nedávajte do blízkosti chemických prostriedkov. Pneumatiky s ráfikmi uskladňujte položené na seba, tie bez ráfika nastojato a čas od času ich pootočte.

Kontrolujte tlak v pneumatikách a pravidelne ich čistite

Aby vám motocyklové pneumatiky vydržali čo najdlhšie, musia byť správne nahustené. V opačnom prípade môže byť ich životnosť aj polovičná. So správnym tlakom v pneumatikách dosiahnete najlepšie jazdné vlastnosti a zvýšite bezpečnosť počas jazdy.

Pneumatiky čistite od nánosov blata a iných nečistôt pomocou vysokotlakového čističa. Ak pri kontrole narazíte na kamienky zaseknuté v drážkach, opatrne ich odstráňte – pri jazde by mohli poškodiť plášť. Nezabudnite, že životnosť znižujú aj vysoké, alebo naopak veľmi nízke teploty. Ak chcete, aby vám pneumatiky vydržali čo najdlhšie, jazdu v extrémnych horúčavách alebo v mrazoch si odpusťte. Jazda v zime je pre mnohých veľkým zážitkom, je však holým faktom, že pri nej trpia stroje, pneumatiky aj jazdci.

Životnosť pneumatík ovplyvňuje samozrejme aj ich konštrukcia a materiály, z ktorých sú zhotovené. Keď budete vyberať nové motocyklové pneumatiky, prečítajte si nezávislé testy pneumatík, v ktorých nájdete porovnanie konkrétnych modelov.

Pneumatiky sú základom bezpečnej jazdy. Ak ich dezén už nie je z najhlbších, neriskujte a kúpte si nové pneumatiky, ktoré vám s trochou starostlivosti vydržia mnoho rokov.

 

Vyberte si z kvalitných motocyklových pneumatík od preverených výrobcov

 

 

Zdroj fotografie: Rob Sarmiento, Unsplash

 

Nahoru