Potrebujete poradiť?
NavigáciaNAVIGÁCIA Telefón +421 2 6820 6080

Ako prepraviť motocykel do servisu? Poradíme vám!

Defekt pneumatiky, alebo iná porucha bez možnosti okamžitého riešenia a často aj s nutnosťou navštíviť servis motocyklov, sa môže stať každému. A to najmä po zime, ak ste motocyklu nevenovali na konci minulej sezóny potrebnú starostlivosť. Sú ale aj ďalšie prípady, keď je preprava motocykla nutnosťou, napríklad, ak vás zastihne na ceste zlé počasie, v ktorom by jazda bola nebezpečná.

Servis motorekAj vy sa môžete dostať do situácie, keď bude nutné váš motocykel prepraviť do servisu. Poradíme vám, ako to urobiť a na čo si dať pozor.

Ako prepraviť motocykel do servisu?

1. Pomocou prívesného vozíka

Ak potrebujete prepraviť nepojazdný stroj do servisu motocyklov, najlepšie vám poslúži špeciálny prívesný vozík, ktorý je prispôsobený priamo na prevoz jednostopových dopravných prostriedkov. Vozík býva spravidla vybavený kotviacimi bodmi na upevnenie motocykla, posuvnými oblúkmi na uchytenie kolies, nájazdovou lyžinou, v niektorých prípadoch tiež brzdným systémom. Obstarávacia cena prívesného vozíka na motocykel sa pohybuje od 600 eur vyššie, v závislosti od konštrukcie, výbavy aj počtu motocyklov, ktoré na ňom možno prevážať. Výhodou špeciálnych vozíkov je, že si môžete dovoliť vyššiu rýchlosť, ako keby ste motocykel prevážali napríklad v dodávke.

2. V dodávke

Ďalším variantom, ako prepraviť motocykel do servisu, je použitie spomenutej dodávky, ktorá má pre taký náklad dostatočný priestor. K dodávke budete potrebovať ešte nájazdovú rampu podľa typu motocykla a, rovnako ako v prvom prípade, tiež upínacie popruhy na zaistenie motocykla proti pohybu. Dostupné sú aj plošiny určené na transport motocyklov v dodávke, ktoré môžu uľahčiť prepravu, alebo jednoduchá „kolíska“ na zabezpečenie predného kolesa.

V dodávke nájdeme pevné body, ku ktorým môžeme pripevniť upínacie popruhy, a za „okuliare“ pomocou nich motocykel rozoprieme do strán, čím mu zaistíme stabilitu. Pri prevliekaní popruhu je treba dávať pozor, aby sa nepoškodila elektronika a ďalšie súčiastky v dosahu istenia.

Nakladanie a vykladanie motocykla

Motocykel dostanete na prívesný vozík alebo do dodávky pomocou nájazdovej lyžiny. Po naštartovaní zaradíte jednotku, cez spojku opatrne vojdete v prípade špeciálnej plošiny až do rámu na predné koleso, v prípade voľného priestoru doprostred dodávky tak, aby sa predné koleso nedotýkalo deliacej priečky alebo sedadiel. Po zastavení necháte zaradenú rýchlosť a ďalej je treba motocykel dôkladne zafixovať na týchto miestach:

  • predné koleso – posuvným oblúkom (v prípade uchytenia do rámu)
  • riadidlá – pomocou upínacích popruhov so západkou a háčkami k okám v podlahe alebo iným pevným bodom
  • rám pod sedadlom alebo držiaky zadných stúpačiek – upínacími popruhmi s prackou takisto k pevným bodom

Pri vykladaní motocykla stojíme na ľavej strane a po celú dobu istíme stroj prednou brzdou.

Na čo si dať pri prevoze motocykla najväčší pozor?

  • pri nakladaní a vykladaní zaistite zodpovedajúci nájazd bez rizika úrazu alebo poškodenia stroja
  • pevne stroj zafixujte, aby bol zabezpečený proti pádu a pohybu
  • vyhnite sa príliš veľkému stlačeniu tlmičov po zafixovaní motocykla
  • dajte pozor na súčiastky v dosahu popruhov, ktoré sa môžu počas jazdy poškodiť
  • dodržiavajte bezpečnú, primerane rýchlu jazdu
  • buďte opatrní pri cúvaní s motocyklom po lyžine, aby nenastal úraz

Nutnosti prepraviť motocykel do servisu sa dá predchádzať napríklad správnou údržbou motocykla. A myslite aj na to, že riziko nečakanej nepríjemnosti či nehody na cestách znížite aj kvalitnými pneumatikami na svojom stroji.

Zdroj fotografií: Depositphotos.com

Nahoru