Potrebujete poradiť?
NavigáciaNAVIGÁCIA Telefón +421 2 6820 6080

Ako si užiť zimnú jazdu na motorke alebo na skútri a nezmrznúť


Aj keď je motorkárska sezóna v nedohľadne, napriek tomu stretneme na cestách čas od času odvážnych vodičov motocyklov a skútrov. Väčšina motorkárov uložila svoj stroj na zimný spánok už pred mnohými týždňami, sú však aj takí, ktorí sa jazdy nevzdajú ani v tom najchladnejšom období. Záujem o zimné výlety pritom stále rastie. Chcete si zimnú jazdu sami vyskúšať? Potom nepodceňte starostlivú prípravu a poriadne sa oblečte. V opačnom prípade nebude pre vás výlet na motorke zážitkom, ale utrpením.

Ako si užiť zimnú jazdu na motorke

Na motocykli si môžete užívať aj v zime, ale nesmiete zabudnúť na kvalitné oblečenie a následnú očistu stroja, skôr než ho ustajníte v garáži.

Bez kvalitného oblečenia sa do zimnej jazdy nepúšťajte

Viesť motocykel alebo skúter v stave, keď sa trasiete zimou a prsty máte znecitlivené mrazom, je nielen nepríjemné, ale predovšetkým nebezpečné. Predtým než sa v zimných mesiacoch posadíte na svoj stroj, poriadne sa oblečte. Ochranu pred vetrom a nízkymi teplotami vám zaistí kvalitná termobielizeň. Pri jej výbere sledujte, pri akých nízkych teplotách vám zabezpečí spoľahlivú ochranu. Prvotriedna termoregulačná bielizeň vyrobená z kombinácie bavlny a umelých vlákien je vhodná až do -20 °C. Obľúbená je nielen medzi fanúšikmi zimných outdoorových športov, ale aj medzi motorkármi.

Koženú bundu vymeňte za dostatočne silnú textilnú, a to ideálne so zimnou vložkou. To isté platí aj v prípade nohavíc, ktoré musia byť vystužené a najlepšie zateplené. Do motocyklových topánok si obujte silné teplé ponožky. Na trhu narazíte aj na špeciálne vyhrievané oblečenie a vložky do topánok, v ktorých sa budete cítiť pohodlne pri teplotách pod bodom mrazu.

Najdôležitejšie sú rukavice a prilba

Najväčšiu pozornosť venujte výberu rukavíc a prilby na motocykel. Na trhu sú dostupné aj špeciálne rukavice vhodné na použitie pri nízkych teplotách, ktoré majú spojené dva a dva prsty. Daňou za ochranu pred mrazom a vetrom je zhoršená manipulácia. Skôr než s takýmito rukavicami vyrazíte na cestu počas plnej premávky, vyskúšajte si ich a naučte sa s nimi šoférovať. Alternatívou sú zateplené vložky, ktoré sa vkladajú do štandardných rukavíc na motocykel.

Prilba by potom mala byť integrálna s prieduchmi, ktoré zabezpečia vstup a odvod vzduchu, a tak zabránia zahmlievaniu plexiskla. Na plexisklo môžete okrem toho naniesť špeciálny prípravok zabraňujúci nadmernému zahmlievaniu a roseniu.

Deka na skúter? V Taliansku bežná záležitosť

Majitelia skútrov nedajú dopustiť na špeciálne deky, ktoré sa prehodia cez jazdca a ochránia ho od pása dolu. Aj keď môže jazda s dekou pôsobiť komicky, zaistí zvýšenú ochranu a maximálne pohodlie. Práve skútre vidíme na cestách aj v chladnejších mesiacoch najčastejšie – majitelia ich nevyužívajú iba na zábavu, ale plnia funkciu štandardného dopravného prostriedku. Na skútre s ochrannými dekami narazíte najmä v Taliansku, kde je ich celoročné využívanie úplne bežné.

Vďaka reflexným prvkom vás vodiči neprehliadnu

Zimná jazda predstavuje veľa bezpečnostných rizík. Počas zimy je totiž na cestách znížená viditeľnosť, okrem toho vodiči áut nepredpokladajú výskyt motocyklistov. Preto nepodceňujte ochranu v podobe použitia reflexných prvkov, ktoré umiestnite na seba aj na samotný motocykel. Ak nemáte oblečenie na motocykel s integrovanými reflexnými prvkami, dodatočne si ich pridajte. Dobrou voľbou je aj nasadenie reflexnej vesty alebo elastických popruhov.

Zimné motocyklové pneumatiky nie sú zo zákona povinné

Na rozdiel od vodičov automobilov nemajú motocyklisti zákonnú povinnosť používať pri jazde v zime špeciálne zimné pneumatiky. Napriek tomu sa na trhu štandardne objavujú, a to najmä v prevedení pre skútre. Príkladom sú motocyklové pneumatiky Michelin City Grip Winter alebo Heidenau K66 Snowtex, ktoré sú na jazdu pri nízkych teplotách aj na snehu priam stvorené.

Ak neplánujete pravidelne vyrážať na zimné výlety na motorke, prezuť na zimné pneumatiky sa vám skôr neoplatí. Napriek tomu si pred cestou skontrolujte ich stav aj hĺbku dezénu. Ak nie sú v najlepšej kondícii, kúpte si nové kvalitné motocyklové pneumatiky, hoci aj pred začiatkom sezóny, a otestujte ich v zime.

Posypová soľ dokáže potrápiť motocykle aj skútre

Najčastejšou chybou spojenou so zimnými jazdami na motocykli je odstavenie stroja bez dôkladného vyčistenia. Na motorke alebo na skútri potom zostanú zvyšky posypovej soli, ktoré môžu napáchať veľké škody. Agresívne soli degradujú kvalitu laku, chrómovaných dielov a ak sa dostanú do vnútra motocykla alebo skútra, môžu poškodiť aj vnútorné mechanické časti. Ak sa rozhodnete v zime vyraziť na výlet na motocykli, pred zaparkovaním do garáže motorku alebo skúter dôkladne umyte a vyčistite. Údržbu urobte aj v prípade, že na cestách nie je súvislá vrstva snehu a stroj nie je viditeľne znečistený.

Skráťte si čakanie na ďalšiu motorkársku sezónu zimnou jazdou. Nezabudnite na kvalitné oblečenie a vydajte sa na cestu s novými motocyklovými pneumatikami, ktoré vám vydržia tisícky kilometrov.

 

Dajte na svoj stroj nové motocyklové pneumatiky osvedčených značiek!

 

Zdroj fotografie: Mauro Paillex, Unsplash

Nahoru