Potrebujete poradiť?
NavigáciaNAVIGÁCIA Telefón +421 2 6820 6080

Ako si vybrať hliníkové disky na mieru vášmu vozidlu?

Hliníkové disky získali svoj názov podľa vysokého obsahu hliníka, vďaka čomu majú oproti bežným diskom nižšiu hmotnosť. Na prvý pohľad je zrejmé, že hliníkové disky vynikajú vďaka vrstve ochranného laku aj moderným vzhľadom, a preto ich obľubujú hlavne majitelia úplne nových automobilov. To však nie sú jediné prednosti hliníkových diskov. Ako si vybrať hliníkové disky a s akými vlastnosťami počítať pri ich obstarávaní?

Jak vybrat správná alu kola

Hliníkové disky sú drahšie, ale pozdvihnú vaše auto o niekoľko úrovní vyššie.

Hliníkové disky na vaše auto

Výber nových hliníkových diskov nemusí predstavovať problém, ak viete, na čo sa zamerať.

  • Rozmery hliníkových diskov

Na každý typ vozidla sa dajú použiť rôzne alternatívy. Základným ukazovateľom pri výbere správnej veľkosti hliníkových kolies je však priemer udávaný výrobcom v palcoch. Priemer kolesa musí byť v súlade s údajmi v technickom preukaze. Nie je preto problém obstaranie hliníkových diskov s väčším priemerom, musia byť ale v kombinácii s nízkoprofilovými pneumatikami. Túto možnosť obľubujú milovníci športovejších vozidiel a vodiči, ktorí ocenia ich estetickú hodnotu.

  • Rozstup hliníkových diskov

Rozstup znamená počet a vzdialenosť skrutiek určených na upevnenie disku. Tento údaj sa dá zistiť podľa modelu vozidla, alebo vám ho povie telefonicky každý dobrý predajca hliníkových diskov.

  • Zális, čiže ET

Ukazovateľ ET udáva vzdialenosť osi od dosadacej plochy. Platí, že čím je hodnota ET nižšia, tým sú hliníkové kolesá viditeľnejšie. Samozrejme myslite aj na to, že nič sa nemá preháňať.

  • Značka a predajcovia hliníkových kolies

Keď budete kupovať hliníkové kolesá, dbajte na ich kvalitu a preverené značky, ktoré vám zaručia požadované vlastnosti, bezpečnosť a pôžitok z jazdy. Hliníkové kolesá musia byť homologizované – schválené pre premávku na českých cestách pre konkrétny typ vozidla, čo vám lacnejšie „no name“ značky väčšinou nezaručia.

Pri výbere vhodného predajcu vám pomôžu napríklad referencie spokojných zákazníkov. Hliníkové kolesá vyžadujú odborný pneuservis, výhodou preto bude vybrať si predajcu hliníkových kolies, ktorý sa rovno postará aj o ich montáž.

Výhody hliníkových diskov Nevýhody hliníkových diskov
Nižšia hmotnosť oproti bežným diskom Riziko poškodenia laku posypovou soľou
Moderný vzhľad a výber z mnohých variantov na mieru vášmu vkusu Nutnosť častejšej starostlivosti o povrch kolesa pomocou špeciálnych prípravkov
Znížená spotreba paliva Vyššia cena
Kratšia brzdná dráha a športovejšia jazda s použitím nízkoprofilových pneumatík Pozor pri parkovaní pri obrubníku (poškriabanie znižuje životnosť aj estetickú hodnotu)
Lepší odvod tepla od bŕzd     

Potrebujete poradiť pri výbere hliníkových kolies? Ozvite sa!

Nahoru