Potrebujete poradiť?
NavigáciaNAVIGÁCIA Telefón +421 2 6820 6080

Ako si vybrať vhodné pneumatiky pre váš automobil?

Pneumatiky sú neoddeliteľnou a dôležitou súčasťou každého automobilu. Na trhu je nespočetné množstvo modelov a bežný užívateľ má čo robiť, aby sa v tak širokej ponuke vôbec vyznal. Máte pred zimnou sezónou problém vybrať si správne pneumatiky pre váš automobil? Už si nemusíte zúfať, poradíme vám, ako na to.

Pravda, je prácne zorientovať sa v takej džungli. Ak tápete a neviete, podľa čoho si máte z tej obrovskej škály vybrať a čomu máte venovať pozornosť, tento článok by vám mal ujasniť a zhrnúť to najdôležitejšie, na čo by sa mal pri výbere pneumatík zamerať každý vodič.

Ako vybrať pneumatiky - značky s otáznikmi

Vybrať si vhodné pneumatiky z množstva ponúk je často nadľudská úloha.

 

Riaďte sa tým, čo je v technickom preukaze

Ku každému vozidlu je vystavené osvedčenie o registrácii vozidla, tzv. veľký technický preukaz. V ňom sú okrem iného uvedené aj všetky rozmery kolies, prípadne pneumatík, ktoré môžete na svoje auto namontovať. To ešte neznamená, že by ste nemohli použiť kolesá a pneumatiky s inými rozmermi, len si musíte vybrať také kolesá, ktoré sú schválené na použitie na vašom vozidle, vyžiadať si k nim typový list a následne ich nechať na miestne príslušnom úrade zapísať do TP.
 

Testy môžu pomôcť

Veľa motoristických organizácií každoročne testuje zimné a letné pneumatiky. Najznámejší je asi nemecký autoklub ADAC, testy ale realizujú aj motoristické časopisy ako AutoBild či AutoTip alebo napríklad prevádzkovateľ nemeckej siete technických staníc GTÜ. V testoch nie sú ani zďaleka zastúpené všetky značky pneumatík, ale získate tak veľmi dobrú predstavu o tom, ako obstáli najpredávanejšie a najpoužívanejšie modely.

Pneumatiky vyberajte podľa ich vlastností. Zamyslite sa nad tým, kde a v akom počasí najčastejšie jazdíte, či uprednostňujete skôr nízku spotrebu alebo je pre vás dôležitá napríklad hlučnosť. Na hory si zvoľte také pneumatiky, ktoré majú dobré záberové vlastnosti na snehu a ľade, naopak pre jazdu v mestách sú vhodné pneumatiky, ktoré si dobre poradia s mokrou vozovkou. Všetky tieto údaje sa dozviete práve z testov.
 

Radšej kvalitné než lacné

Nakupujte od preverených výrobcov. Väčšina z nich má dlhoročné skúsenosti s výrobou a do vývoja investuje značné čiastky. Ich výrobky sú kvalitné a otestované mnohými vodičmi pred vami. Medzi také patria napríklad pneumatiky Continental alebo Hankook. V Českej republike a na Slovensku je dlhodobo najobľúbenejšou značkou pneumatík Barum.

Nepoužívajte pneumatiky staršie ako 6 rokov, pretože materiál starne a stráca svoje vlastnosti. Dávajte si pozor tiež na hĺbku dezénu a prezúvajte skôr, ako budete mať na svojom aute pneumatiky podobné tým, čo obúvajú závodné vozidlá Formule 1. Ohrozili by ste nielen seba, ale aj ostatných účastníkov cestnej premávky. Nerovnomerne ojazdené pneumatiky môžu mať dokonca vplyv aj na geometriu vozidla.

Pri najbežnejších rozmeroch už býva cenový rozdiel medzi kvalitnými značkovými pneumatikami a tými od neznámych výrobcov maximálne niekoľko stokorún. Pneumatiky sa preto snažte vyberať hlavne podľa kvality, a nie podľa ceny. Je to dlhodobá investícia a na bezpečnosti sa neoplatí šetriť.

 
 
Zdroj foto: Pixabay.com

Nahoru