Potrebujete poradiť?
NavigáciaNAVIGÁCIA Telefón +421 2 6820 6080

Ako správne sedieť v aute

Podľa štatistík strávi priemerný vodič za volantom štyri roky svojho života. To je dosť dlhý čas na to, aby ste venovali veľkú pozornosť starostlivosti o svoje zdravie a bezpečnosť. Hoci sú moderné vozidlá vybavené množstvom bezpečnostných prvkov na ochranu posádky, ale aby ste sa na ne mohli spoľahnúť, je dôležité dbať aj na správne sedenie. Na čo sa zamerať?

 Žena za volantom

Naučte sa v aute správne sedieť.

Viete, ako správne sedieť v aute?

Správna poloha za volantom závisí od vašich telesných proporcií a od konkrétneho modelu vozidla. Vo všeobecnosti však platí, že pri správnom nastavení sedadla by ste mali mať vždy dokonalý výhľad na prístrojovú dosku, vnútorné spätné zrkadlo, cestu a obidve vonkajšie spätné zrkadlá. Ďalej by ste mali mať boky v rovnakej výške ako kolená a sedadlo by malo byť v takej vzdialenosti, aby ste aj po úplnom stlačení spojky (na automate brzdy) mali stále mierne pokrčené nohy. Výbornou pomôckou pre začínajúcich vodičov je poloha, v ktorej máte oči asi v polovičke výšky čelného skla.

Poloha operadla

Zásadou číslo jedna je uhol medzi operadlom a sedadlom, ktorý by mal byť 95 až 100 stupňov. Práve v tejto polohe sa totiž nachádza centrum rovnováhy. Vďaka pevne opretému chrbtu pozná vaše telo, kam zatáča vozidlo. Aby bol prenos informácií čo najrýchlejší a vodič mohol v dostatočnom predstihu čo najlepšie reagovať na každú situáciu, je potrebné sedieť naozaj vzpriamene.

Poloha volantu

S bezpečnosťou súvisí aj správne držanie volantu a jeho poloha. Dobre umiestnený volant vám umožní lepšie a rýchlejšie manévrovať v neočakávaných situáciách. Moderné volanty majú ergonomickú priehlbinu na umiestnenie rúk v polohe trištvrte na tri“. Z bezpečnostných dôvodov sa neodporúča iná poloha kvôli možnosti vystrelenia airbagu.

Opierka hlavy

Venujte pozornosť aj opierke hlavy, ktorá by mala v ideálnom prípade končiť päť centimetrov nad temenom hlavy vodiča, lebo telo je pri čelnom náraze vymrštené dopredu a potom sa rýchlo vracia späť. Aj je opierka hlavy príliš nízko, mohlo by dôjsť k poškodeniu krčnej chrbtice. Správne nastavené opierky hlavy majú mať aj ostatní cestujúci. 

Spätné zrkadlá

Dôležitá je aj poloha spätných zrkadiel, ktoré by mali byť nastavené tak, aby ste mali výhľad na celé zadné sklo a tým aj priamy výhľad za seba. Vonkajšie zrkadlá pomáhajú vykryť povestné mŕtve uhly. Snažte sa ich nastaviť tak, aby ste v nich videli priestor, v ktorom sa pohybujú autá. V zábere by ste mali vidieť kúsok bočnej strany vozidla, čo vám pomôže získať lepšiu orientáciu v priestore a tiež vám poskytne požadovaný výhľad vedľa seba a za vaše vozidlo.

Bezpečnostné pásy a airbag

Minimálna vzdialenosť medzi vami a volantom by mala byť 25 až 30 cm, čo je vzdialenosť potrebná na nafúknutie airbagu v prípade nehody. Príliš malá vzdialenosť obmedzuje pohyb rúk. V prípade nehody sa pri malej vzdialenosti môže stať, že airbag sa nestihne rozbaliť tak, ako by sa mal. Nesprávne je aj sedenie ďaleko od volantu, čo sa môže negatívne prejaviť pri vyhýbacích manévroch a v situáciách, ktoré si vyžadujú rýchlu reakciu. Vodič má potom tendencie sa k volantu priťahovať a predkláňať sa, čo zhoršuje presnosť a rýchlosť jeho reakcie.

Kontrolujte seba aj ostatných

Vždy skontrolujte, či sú ostatní cestujúci pripútaní, najmä ak má vozidlo airbagy. Správna funkcia airbagu je totiž zaručená len v kombinácii so zapnutými bezpečnostnými pásmi. Výška pásu by mala byť nastavená tak, aby čo najviac obopínal telo a aby ho neškrtil a neodieral. 

Žena upína dieťa v autosedačke

Detskú autosedačku umiestnite proti smeru jazdy.

Kde má byť umiestnená detská autosedačka

Deti sa musia prepravovať v autosedačke, ktorá je povinná od narodenia až do dosiahnutia výšky 150 cm a váhy 36 kg. Najmenšie deti sa dávajú do takzvaného vajíčka, ktoré musí byť umiestnené proti smeru jazdy, ideálne vpravo. V smere jazdy môže dieťa sedieť keď má jeden rok a keď váži od 9 do 18 kilogramov. Pre dieťa je však oveľa bezpečnejšie sedieť proti smeru jazdy na zadnom sedadle, preto by na ňom mali byť prepravované deti aj napriek tomu, že sedadlo spolujazdca vpredu býva vybavené detským zadržiavacím systémom. Predné sedadlo sa odporúča používať iba vo výnimočných prípadoch. V takom prípade sa musí airbag deaktivovať.

Pre bezpečnú jazdu sú okrem samotného vodiča a vybavenia vozidla dôležité hlavne pneumatiky. Potrebovali by ste nové? Nevybrali ste si? Neváhajte a prezrite si našu ponuku zimných pneumatík od overených výrobcov.

 

Kúpiť kvalitné pneumatiky

 

Zdroj fotografií: Depositphotos.com 

Nahoru