Potrebujete poradiť?
NavigáciaNAVIGÁCIA Telefón +421 2 6820 6080

Ako vybrať blinkre na motorku a kde ich umiestniť

Blinkre (smerové svetlá) sú veľmi dôležitou povinnou súčasťou každého motocykla, ktorý je určený na prevádzku na ceste. Na motorkách, ktoré sú skonštruované na jazdu v teréne (endurá či motokrosové stroje), však blinkre často chýbajú. Keď na nich chcete vyraziť na cesty, musíte si blinkre dodatočne namontovať. Otázku výberu vhodných smerových svetiel budete riešiť aj vo chvíli, keď sa vám tie pôvodné poškodia, alebo keď budete chcieť obmeniť vzhľad motocykla.

Umiestnenie blinkrov na motorku

Ak sa chystáte zaobstarať si nové blinkre na motorku, vyberajte si určite z tých homologizovaných. V našom článku sa dočítate, akým chybám by ste sa pri ich výbere a montáži mali vyhnúť.

Najčastejšie chyby pri výbere a montáži blinkrov

Výber blinkrov a ich umiestnenie sa riadi prísnymi pravidlami, ktoré upravuje Európska smernica 2009/67/ES v predpisoch EHK OSN č. 53 a 74. Pri nedodržaní zákonom stanovených požiadaviek môžete mať problémy ako pri cestnej kontrole, tak pri riešení plnenia poistnej udalosti po havárii. 

Aké najčastejšie chyby robia majitelia motocyklov? Najväčším prehreškom je samozrejme jazda na verejnej komunikácii bez smerových svetiel. Ak máte enduro alebo motokrosový motocykel bez blinkrov, nesmiete vyraziť na cestu. Ďalšími prehreškami sú nefungujúce blinkre, použitie inej než oranžovej farby alebo nízka intenzita svetla. Medzi závažné chyby patrí aj montáž nehomologizovaných typov smerových svetiel, umiestnenie blinkrov príliš nízko alebo na zle viditeľnom mieste, prípadne ich zlúčenie s obrysovým svetlom.

Smerové svetlá musia byť homologizované

Ak sa obzeráte po novom type blinkrov, ktoré pristanú vašej motorke, zamerajte sa na ich homologizáciu. Smerové svetlá musia byť konštrukčne navrhnuté tak, aby boli v súlade s európskymi normami a zaistili čo najbezpečnejšiu jazdu. To dokazuje práve homologizačná značka, ktorú nájdete priamo na smerovom svetle. Označuje sa písmenom E, ktoré je ohraničené kolieskom alebo obdĺžnikom. 

Podľa označenia tiež poznáte, či ide o blinkre predné, alebo zadné. Predné sa označujú číslom 11, tie zadné potom číslom 12. Ak sú na smerových svetlách uvedené aj písmená MD, znamená to, že sú vybavené LED diódami. Blinkrom a akýmkoľvek iným dielom na motocykle bez homologizácie sa veľkým oblúkom vyhýbajte. 

Blinkre na motorku – žiarovkové aj diódové

Okrem klasických žiarovkových smerových svetiel, ktoré nájdete na mnohých starších modeloch motoriek, sa s obľubou využívajú aj blinkre vybavené LED diódami. Je na vás, ktorému zdroji svetla dáte prednosť – z hľadiska viditeľnosti a splnenia bezpečnostných požiadaviek vyhovujú obidva typy. V prípade žiaroviek hrozí väčšie riziko poruchy, výmena je však otázkou niekoľkých minút. Poruchovosť kvalitných LED diódových blinkrov býva obvykle nižšia, poškodenú diódu však už tak ľahko nevymeníte. 

Vzhľad smerových svetiel by mal odpovedať celkovému štýlu motocykla. Ak máte na motorke aj ostatné svetlá so žiarovkami, nenarušte jednotný koncept a žiarovkami vybavte aj blinkre. Naopak, moderným cestným strojom s high-end technológiami LED svetlá naozaj pristanú.

Umiestnenie blinkrov sa riadi prísnymi pravidlami

Pri montáži smerových svetiel myslite na to, že sa ich umiestnenie riadi prísnymi pravidlami – určite nie je jedno, aké miesto im na motorke nájdete. Predné blinkre musia byť namontované do jednej tretiny motocykla, tie zadné potom musia byť uložené čo najviacej v zadnej časti stroja. Ak chcete mať istotu, že ste sa pri výbere správnej pozície smerových svetiel nedopustili chyby, dôkladne si prečítajte vyššie spomínanú smernicu, ktorá podrobne opisuje nielen správnu pozíciu blinkrov, ale aj ich smerovanie, frekvenciu blikania či elektrozapojenie. 

Aby ste jazdili bezpečne, potrebujete okrem správneho osvetlenia a signalizácie aj kvalitné motocyklové pneumatiky. Vyberte si zo širokej ponuky osvedčených pneumatík, na ktorých u nás jazdia tisícky motocyklistov. Nezabúdajte ani na povinnú výbavu v čele s motolekárničkou, ktorú musíte mať pri jazde po ceste stále pri sebe. 

 

 

Poistite si bezpečnú jazdu výberom osvedčených motocyklových pneumatík!

Zdroj fotografií: Depositphotos.com

Nahoru