Potrebujete poradiť?
NavigáciaNAVIGÁCIA Telefón +421 2 6820 6080

Ako vymeniť motorový olej vo vašom aute?

Kto maže, ten ide. Mnohí z nás zabúdajú na pravidelnú výmenu motorového oleja, alebo ešte horšie, nepripadá im dôležitá. Lenže ak chcete, aby vám automobil vydržal čo najdlhšie v bezchybnom stave, neostáva vám nič iné, ako ho svedomite meniť, pretože práve on sa stará o mazanie motora a jeho správne fungovanie. Samozrejme, že môžete výmenu oleja nechať na profesionálnom autoservise, ale ak nie ste vyložene nešikovní a nevadí vám, že sa pri práci zašpiníte, ľahko olej vymeníte aj sami. Pre tých z vás, ktorí ocenia návod a niekoľko rád, je tu náš článok.

Dolievanie motorového oleja cez lievik

Motorový olej meníme pravidelne podľa pokynov výrobcu, aby sme tým maximálne predĺžili životnosť vozidla. Ak patríte medzi tých zručnejších, vymeňte ho pokojne sami.

Ako často meniť olej?

Olej meníme vždy po určitom počte najazdených kilometrov odporučených výrobcom, ktorý nájdete v návode na použitie vášho auta. Zvyčajne sa však olej mení po najazdení každých 10 000 až 15 000 km. Niektorí motoristi ho menia po dlhšej dobe, ale položte si otázku, či vám ušetrené peniaze skutočne stoja za riziko, že sa životnosť vášho automobilu skráti, alebo sa vozidlo dokonca stane technicky nespôsobilým. Preto rozhodne nečakajte, kým sa na palubnej doske rozsvieti kontrolka, a radšej vymeňte olej v predstihu.

Tipy na výber správneho oleja a filtra

Spolu s olejom je vždy potrebné vymeniť aj olejový filter. Pri výbere oleja a filtra dodržujte inštrukcie výrobcu. Kvalita oleja nie je ani tak daná výrobcom, ako výkonnostnou triedou (ACEA alebo API) a viskozitou.

Rolu hrá aj to, či máte benzín, alebo diesel. Pokiaľ ide o výkonnostné triedy olejov podľa ACEA, pravdepodobne si budete vyberať medzi A1 pre benzínové motory a B1 pre dieselové motory, čo je označenie pre „štandardný olej s bežnými intervalmi výmeny“.  Existuje ale množstvo typov olejov, napríklad olej pre vysokú záťaž alebo olej pre motory s priamym vstrekovaním, preto odporúčame, aby ste sa s nimi dostatočne oboznámili, a to predtým, než si vyberiete ten svoj. Ak si nie ste istí, poraďte sa s predajcom motorových olejov a požiadajte ho, nech vám odporučí olej aj filter pre vaše auto.

Najprv vypustite starý motorový olej

Pred výmenou absolvujte autom krátku jazdu. Zahriatím motora olej zredne a lepšie potečie von, čo je dôležité, aby ho vnútri ostalo čo najmenej. Po vypnutí motora zatiahnite ručnú brzdu! Nachystajte si kľúč, ktorým uvoľníte skrutku olejovej vane, a nádobu, do ktorej necháte vytiecť starý olej.

Ak má vaše auto kryt motora, dajte ho dolu. Podľa manuálu k vozidlu nájdite olejové viečko a odskrutkujte ho. Zabránite tým podtlaku a olej lepšie potečie. Potom pod olejovú vypúšťaciu skrutku (jediná skrutka na dne olejovej vane) postavte nádobu a vypúšťaciu skrutku opatrne odskrutkujte. Ale pozor na horúci olej! Len čo za niekoľko minút vytečie všetok olej, odstráňte starý olejový filter.

Ako vymeniť olejový filter

Na starších autách je to klasický kovový valček, na novších autách je už plastový. Filter uvoľnite pomocou kľúča na filter. Dajte pozor, aby ste nerozliali olej, ktorý je vo filtri. Predtým než nainštalujete nový filter, natrite olejom gumové tesnenie a filter dotiahnite len rukou.

Zaskrutkujte naspäť olejovú vypúšťaciu skrutku a kľúčom ju dotiahnite. Potom cez lievik nalejte do motora nový olej. Pokiaľ ide o množstvo oleja, v každom motore je iné, preto si ho dopredu zistite. Môžete sa tiež orientovať podľa množstva vytečeného starého oleja. Pri nalievaní oleja však priebežne kontrolujte jeho hladinu na mierke. Pri každej kontrole mierku utrite. Len čo je hladina oleja medzi ryskami, zaskrutkujte naspäť olejové viečko, potom naštartujte motor, po pár minútach ho vypnite a znovu skontrolujte mierku, prípadne dolejte olej.

Olej nesmiete preliať, inak by sa motor mohol poškodiť. Ak ho prelejete, uvoľnite opatrne skrutku olejovej vane a prebytočné množstvo nechajte odtiecť. Nakoniec použitý olej ekologicky zlikvidujte, napríklad v zbernom dvore.

Starostlivosť o olej sa vám rozhodne vráti 

Ak si olej vymieňate sami, nezabudnite si pri každej výmene zapísať počet najazdených kilometrov. Veď kto by si pamätal, kedy a pri akom stave tachometra sa olej menil naposledy? Na tento účel je ideálny štítok výmeny oleja či servisný štítok, ktorý sa lepí na stĺpik dverí alebo do priestoru motora. Môžete si ho kúpiť, alebo stiahnuť z internetu a vytlačiť.

Ak vám olej vymenia v autoservise, mechanik vám zapíše dátum výmeny do servisnej knižky. Či už využijete služieb profesionálov, alebo si olej meníte sami, pravidelná výmena oleja sa vám oplatí aj v prípade, že máte v pláne auto za niekoľko rokov predať, pretože zvyšuje hodnotu ojazdeného auta.

Dokonalé mazanie motora je základným predpokladom, aby vám vozidlo dlho a bezpečne slúžilo. Bezpečná jazda ale závisí aj od dĺžky vašej brzdnej dráhy, preto sledujte hĺbku dezénu na vašich pneumatikách a zavčasu si kúpte nové a kvalitné pneumatiky.

 

Vyberajte z top pneumatík preverených značiek

 

Zdroj fotografií: Depositphotos.com

Nahoru