Potrebujete poradiť?
NavigáciaNAVIGÁCIA Telefón +421 2 6820 6080

Ako začať s motokrosom? Naše rady ocenia aj pokročilí jazdci

Piesok, blato, hlina, bolestivé zranenia, žiadny voľný čas a vysoké náklady… Ale tiež eufória, životný štýl a zmysel života. To je motokros! Kto tomuto športu raz prepadne, už pre neho niet cesty späť – obetuje všetko pre nenahraditeľný pocit z adrenalínovej jazdy a z pretekania. Chystáte sa začať s motokrosom a podľahnúť divokej jazde? Pripravte sa na to, že cesta za splneným snom bude tŕnistá.

Základná výbava na motokros

Už pri zháňaní základnej výbavy pocítite, že motokrosový šport nie je práve lacná záležitosť. A tiež vás na začiatku čaká veľa pádov, na ktoré je dobré sa pripraviť, aby vaša cesta na vrchol neskončila predčasne. Okrem motokrosovej motorky a kvalitných cross pneumatík preto budete potrebovať aj homologizovanú prilbu, chrániče trupu, kolien a lakťov, bedrový pás, motokrosový dres, špeciálne nohavice, topánky, rukavice a ochranné okuliare.

Ako si vybrať motokrosové pneumatiky?

Rozdiely v pneumatikách na motokros spočívajú v použitej zmesi a v dezéne. Na každý povrch je vhodná iná tvrdosť motocyklových pneumatík. Tým by sa mal každý motokrosový začiatočník pri jazde riadiť kvôli svojej bezpečnosti aj komfortu.  

  • Tvrdé motocyklové pneumatiky: veľmi prašný, tvrdý a kamenitý povrch
  • Stredne tvrdé motocyklové pneumatiky: stredne prašný a tvrdý povrch
  • Stredne mäkké motocyklové pneumatiky: bezprašný povrch, vhodné na preteky
  • Mäkké motocyklové pneumatiky: bezprašný, pieskový a blatistý povrch

Rovnako ako v prípade všetkých typov pneumatík aj tu platí, že motokrosové pneumatiky by mali byť kvalitné a ich parametre musia odpovedať zápisu v technickom preukaze. Počítajte tiež s tým, že motokros je disciplína náročná nielen pre jazdca, ale aj pre pneumatiky, ktoré budete pri častom tréningu pravdepodobne niekoľkokrát za sezónu meniť.

Začiatky motokrosového športu

Každý začiatok je ťažký a pre motokros to platí obzvlášť. Nečakajte, že s dobrým vybavením a nadšením z vás bude po niekoľkých jazdách adept na zlato. Skôr ako sa do toho naplno pustíte, otestujte si v teréne jazdu nanečisto. Nájdite si najbližšiu tréningovú trať a zamyslite sa nad tým, či sa vám na začiatku nehodí profesionálna pomoc. Ak budete mať hneď na štarte správne vedenie, vyvarujete sa zlých návykov, ktorých sa neskôr dá ťažko zbaviť. Naučíte sa veľa trikov, vďaka ktorým môžete svoje umenie ľahšie zdokonaľovať, a tiež si vyskúšate spoločnú jazdu.

Bez fyzičky to nepôjde

Pri motokrose sa namáhajú všetky časti tela, a preto je nutné po celý rok nepodceňovať fyzickú kondíciu. Zamerajte sa predovšetkým na posilňovanie svalov na bruchu, chrbte a končatinách. Pravidelný tréning by mal byť komplexný, najlepšie pod vedením skúseného trénera. Na zvyšovanie fyzičky a obratnosti využite hlavne zimné mesiace, v sezóne potom môžete snahu zúročiť na trati.

Rady pre motokrosových začiatočníkov aj ostrieľaných veteránov

  • Nesnažte sa byť na začiatku najrýchlejší, radšej si zdokonaľujte štýl. Čím skôr sa naučíte správny štýl jazdy, tým skôr budete jazdiť rýchlejšie a budete mať väčšiu istotu vo vyšších rýchlostiach.
  • Nepreceňuje svoje sily. Pravidelný tréning je základom úspechu, ale nič sa nemá preháňať. Unavený jazdec je náchylnejší k tomu, aby robil chyby a zranil sa. Nezabúdajte na pitný režim a správnu výživu.
  • Majte prehľad a predvídajte. Pri motokrose je nevyhnutný dokonalý prehľad o trati pred vami.
  • Uvoľnite si telo, ale nie myseľ. Uvoľnené telo lepšie a rýchlejšie reaguje na zmeny trate a na možné prekážky.
  • Jazdite plynule bez pretáčania motora. Jazda na nízky prevodový stupeň je bežná začiatočnícka chyba. Okrem zvýšenej hlučnosti sa aj tak nedostaví iný efekt.
  • Naučte sa „čítať trať“. Odhadnite rizikové miesta, naplánujte si jazdu a prejdite si ju najprv v hlave. Táto schopnosť sa vám bude v budúcnosti hodiť pri pretekoch na neznámej trati.
  • Trénujte štarty. Každý štart je iný, preto ich treba natrénovať čo najviac.
  • Naučte sa rozumieť svojej motorke. Vedieť motorku rýchlo nahodiť, zaistiť si svojpomocne drobné opravy, nastaviť ovládacie prvky do správnej polohy a poznať jej „rozmary“, to všetko sa vám bude hodiť.
  • Venujte sa údržbe motorky po každej jazde. A to nielen čisteniu a doplňovaniu prevádzkových kvapalín, ale aj kontrole motocyklových pneumatík a reťaze. Predídete ich rýchlejšiemu opotrebovaniu a možnému zničeniu.
  • Neprináša vám motokros radosť? Nerobte ho! Ako sme už uviedli, motokros je veľmi náročný šport na financie, čas, fyzičku aj psychiku. A ak jazdec nie je presvedčený o tomto životnom štýle, nemá zmysel mu toľko obetovať.

Prajeme vám do začiatku veľa nadšenia a skvelých zážitkov. A keď sa stanete motokrosovým veteránom, nezabudnite sa o svoju mašinu dobre starať aj v zimných mesiacoch. Prečítajte si ako správne pripraviť motocykel na zimu, aby vám dlhšie vydržal.

Zdroj obrázka: Depositphotos.com

Nahoru