Potrebujete poradiť?
NavigáciaNAVIGÁCIA Telefón +421 2 6820 6080

Ako začať so stuntridingom? V telocvični a na brigáde…

Omrzeli vás zdravé kosti v tele, vrecká plné peňazí, a milujete adrenalínovú jazdu na motocykli? Stuntriding je pre vás ako stvorený! Ako začať so stuntridingom, aby to vás a vaši peňaženku čo najmenej bolelo?

Stuntriding

Ak milujete adrenalín, je stuntriding športom pre vás. Máme pre vás veľa tipov, čo by ste nemali na začiatku podceniť.

Stuntriding bola pôvodne kratochvíľa „zlých chlapcov“

Stuntriding, čiže akrobatická/kaskadérska jazda na motocykli, má pôvod v uliciach miest Veľkej Británie, kde začiatkom 90. rokov začali tzv. streetfighters hnať svoje umenie motorkárskych trikov do krajnosti a položili tak základ tohto extrémneho športu. Portfólio trikov a vylepšení sa od tej doby samozrejme rozšírilo a stuntriding má dnes aj u nás svojich priaznivcov a profesionálnych reprezentantov. A zďaleka už nie je iba o rýchlej jazde na zadnom kolese, ale o dokonalej technike aj atletických výkonoch jazdca.

Ako začať so stuntridingom?

Každý, kto niekedy videl exhibíciu stuntridingu, asi tuší, že začiatky nie sú jednoduché a bezbolestné. Ale ešte predtým, než absolvujete svoj prvý pád, pardon, tréning, je potrebné obstarať si okrem vhodnej motorky veľa ďalších vecí, bez ktorých sa nezaobídete.

Úpravy motorky na stuntriding

  • pevné, ale ľahké padacie rámy okolo motora
  • veľká stunt rozeta
  • tretia brzda
  • kvalitné riadidlá s hrazdou
  • krátky výfuk a stúpačky
  • pancierové hadice
  • upravené sedadlo

Len čo sa do toho pustíte, bude váš motocykel jediný, na koho sa okrem seba musíte spoľahnúť. Nezabudnite teda ani na kvalitné pneumatiky a radšej aj nejaké do zásoby, určite sa vám budú hodiť.

Hneď na začiatku je potrebné si uvedomiť, že stuntriding neznamená iba prvotnú investíciu do dielov na motocykel. Tréning tohto náročného športu je o posúvaní hraníc, a teda aj o neúspechoch a pádoch. A pády často znamenajú nové diely a úpravy, t. j. peniaze. Veľkú výhodu má ten, kto si vie aspoň základné opravy zaistiť svojpomocne.

Fyzická príprava na stuntriding

Ako už bolo spomenuté vyššie, stuntriding nie je len o extrémnej jazde na motocykli. Ak chcete byť v tejto disciplíne naozaj dobrí, potrebujete tiež fyzickú kondíciu, obratnosť, ohybnosť a rýchle reakcie. Vyžaduje si to pravidelnú prípravu a zdokonaľovanie medzi tréningami, čo neskôr zúročíte pri jazde.

Základný slovníček stuntridera

Stoppie – jazda na prednom kolese

Wheelie – jazda na zadnom kolese

Kolotoč – točenie s motorkou položenou na padacom ráme

Christ Air – státie na motorke

Burnout – gumovanie alebo pálenie pneumatík (dôvod, prečo mať poruke vždy náhradné pneumatiky, ktoré si môžete vybrať podľa testov).

Prvé jazdy

Úplným začiatočníkom odporúčame začať kurzom stuntridingu pod vedením skúseného jazdca. Vyvarujete sa tak začiatočníckych chýb a naučíte sa techniky a triky, ktoré z videí neodpozorujete. Začiatky budú ťažké a pre adrenalínového nadšenca možno otravné. Ale verte, že neskôr sa ukážu ako prínosné. Na začiatku budete trénovať ťažisko a rovnováhu, koordináciu pohybov, zoznámite sa s novými prvkami motocykla a naučíte sa správne pracovať s plynom a brzdami.

Neviete si rady s vylepšením motorky na stuntriding? Obráťte sa na motoservis, kde vám pomôžu a poradia v začiatkoch vašej adrenalínovej jazdy. A myslite aj na to, že jazdné vlastnosti vášho motocykla budú vždy vo veľkej miere závislé od kvalitného obutia.

Nahoru