Potrebujete poradiť?
NavigáciaNAVIGÁCIA Telefón +421 2 6820 6080

Barum – české pneumatiky, ktoré pozná celý svet

Barum je značka, ktorú má v podvedomí zafixovanú každý Čech. Je však známa aj ďaleko za hranicami Českej republiky. Tento podnik s viac ako 80-ročnou históriou sídli v Otrokoviciach a je spojený s menom československého podnikateľa Tomáša Baťu.

kvalitné české pneumatiky

Pneumatiky Barum sú obľúbené nielen v Českej republike a na Slovensku, ale aj v zahraničí.

Ako to všetko začalo

V 20. rokoch 20. storočia bol automobilový priemysel na vzostupe. Do Československa sa dovážali len drahé zahraničné pneumatiky, vedenie Baťových závodov si však veľmi dobre uvedomovalo obrovský výrobný a obchodný potenciál kvalitných a pritom lacných pneumatík.

V roku 1931 sa v Zlíne začali vyrábať najprv plášte na bicykle. O rok neskôr bola spustená výroba pneumatík aj pre osobné a nákladné vozidlá. Záujem o kvalitné pneumatiky rástol, čo spôsobilo, že ich cena v nasledujúcich rokoch klesla. Výroba dosiahla vrchol tesne pred 2. svetovou vojnou, keď sa ročne vyrobilo viac ako 250 000 kusov pneumatík. V roku 1945 za výroba znížila, aj pre nedostatok surovín, iba na 28 000 kusov.

Portrét Tomáše Bati

Zásluhou Tomáša Baťu sa v roku 1932 začali v Zlíne vyrábať prvé pneumatiky pre osobné automobily.

Po vojne bola továreň zoštátnená a spojením 3 firiem, ktoré zabezpečovali distribúciu a predaj pneumatík na našom trhu, vznikla v roku 1947 značka BARUM. Názov bol vytvorený zo začiatočných písmen firiem Baťa, Rubena a Mitas (pôvodne pražská pobočka francúzskeho Michelinu). Po ďalších 40 rokov boli pod touto značkou predávané všetky gumárenské výrobky v Československu.

Po vojne bola továreň znárodnená a spojením troch firiem, ktoré zabezpečovali distribúciu a predaj pneumatík na našom trhu, vznikla v roku 1947 značka BARUM. Názov bol vytvorený zo začiatočných písmen firiem Baťa, Rubena a Mitas (pôvodne pražská pobočka francúzskej spoločnosti Michelin). Pod touto značkou sa v Československu predávali všetky gumárenské výrobky ďalších 40 rokov.

Nový nádych

V roku 1972 bola slávnostne spustená prevádzka v novom závode v Otrokoviciach. Z jednej z najmodernejších a najväčších tovární v strednej Európe sa pneumatiky Barum  vyvážali do Sovietskeho zväzu, Indie, USA, Japonska a Austrálie. Československé automobilové podniky ich používali na svoje nové vozidlá.

V záujme zabezpečenia konkurencieschopnosti sa firma okolo roku 1990 rozhodla spojiť svoje sily s jedným zo šiestich vtedajších pneumatikárskych gigantov. Voľba padla na koncern Continental, s ktorým začala spolupracovať v roku 1992.

S pneumatikami Barum Polaris 5 sa môžete vydať až za polárny kruh

Vlastníte automobil strednej triedy alebo SUV? Potom vám pneumatiky Barum Polaris 5 spríjemnia jazdu nielen na zasnežených cestách. Ich profil je prispôsobený zimným podmienkam, takže na snehu dosahujú mimoriadnu trakciu a skracujú brzdnú dráhu. Na mokrej vozovke účinne odvádzajú vodu široké obvodové a optimalizované priečne drážky. Okrem toho behúň pri odvaľovaní vydáva minimálny hluk. S týmito pneumatikami sa tak môžete vydať na bezpečnú a komfortnú cestu aj do ďalekých severských krajín.

zimné pneu barum polaris 5

Pneumatiky Barum Polaris 5 ponúkajú vyvážený výkon a komfortnú a bezpečnú jazdu na zasnežených aj mokrých cestách.

Minuloročná novinka Barum SnoVanis 3 šetrí vaše palivo 

Z ďalších modelov spoločnosti Continental Barum odporúčame minuloročnú novinku pre úžitkové vozidlá Barum SnoVanis 3. Získa si vás:

  • vynikajúcim výkonom v kombinácii s vysokým počtom najazdených kilometrov,
  • nízkym valivým odporom a spotrebou paliva
  • a kratšou brzdnou dráhou na snehu. 

Vďaka svojim vlastnostiam vám táto pneumatika zaistí väčšiu bezpečnosť v zákrutách. Môže sa však pochváliť aj vynikajúcou priľnavosťou za akýchkoľvek zimných podmienok, takže budete mať svoje vozidlo pod kontrolou aj pri jazde na mokrom alebo zasneženom povrchu.

užitkové pneumatiky barum snovanis3

Pneumatiky pre úžitkové vozidlá Barum SnoVanis3 majú nízky valivý odpor, čím šetria vašu peňaženku.

Barum Quartaris 5: celoročné pneumatiky s vynikajúcou stabilitou

V kategórii celoročných pneumatík pre osobné vozidlá ponúka česká značka model Barum Quartaris 5, ktorý vám na zasneženom a klzkom povrchu poskytne výbornú trakciu a precízne vedenie v priamom smere. Táto pneumatika si zaslúži pozornosť aj pre krátku brzdnú dráhu a odolnosť proti akvaplaningu. Zabezpečujú to široké obvodové a priečne drážky. Vďaka tuhým ramenným blokom vynikajú pneumatiky Barum Quartaris 5 v stabilite a handlingu na suchej vozovke.

celoročné pneumatíky barum quartaris 5

Pneumatiky Barum Quartaris 5 sú pre vás vhodné, ak žijete v oblasti s miernymi zimnými teplotami alebo ak jazdíte prevažne v meste.

Pneumatiky Barum Vanis AllSeason priľnú za každého počasia

Tým ale ponuka kvalitných „Barumiek“ nekončí. Ak sa nechcete starať o sezónnu výmenu pneumatík na svojej dodávke, vyberte si pneumatiky Barum Vanis AllSeason. Tieto robustné pneumatiky s mimoriadne dlhou životnosťou majú zosilnené bočnice a sú tak odolné proti mechanickému poškodeniu. Hlboké a široké drážky zaisťujú spoľahlivú priľnavosť a ovládateľnosť na všetkých povrchoch, ako aj lepší brzdný výkon.

celoročná úžitková pneumatika barum vanis allseason

Pneumatiky Barum Vanis AllSeason sú synonymom celoročnej úspory paliva a dlhodobého výkonu.

Pneumatiky Barum sú zárukou odolnosti, vysokého počtu najazdených kilometrov a stabilného výkonu za každých podmienok. Vyberte si svoj rozmer a užite si v zime bezpečnú a komfortnú jazdu.

 

Kúpiť pneumatiky Barum

 

Zdroj fotografií: Depositphotos.com, AZ pneu, Commons.wikimedia.org

Nahoru