Potrebujete poradiť?
NavigáciaNAVIGÁCIA Telefón +421 2 6820 6080

Bezpečné predchádzanie za každých okolností

Predchádzanie je neoddeliteľnou súčasťou každej jazdy. Nesprávne alebo riskantné predchádzanie však môže mať naozaj tragické následky. V roku 2019 bolo v dôsledku nesprávneho predchádzania na slovenských cestách spôsobených 258 nehôd, ktoré si vyžiadali 10 obetí. Ako teda správne predchádzať a na čo si dať pozor?

Predchádzanie vozidla

Poznáte pravidlá bezpečného predchádzania? Určite neuškodí, keď ich pripomenieme.

Tipy, ako správne predchádzať

Za nesprávnym predchádzaním väčšinou stojí zlý odhad, nepozornosť alebo aj rýchlosť. Vodiči sa často spoliehajú na šťastie a predchádzajú aj vtedy, keď nemajú istotu, že proti nim nič nejde. Rovnako tak nevedia odhadnúť čas, ktorý budú na predchádzanie potrebovať. Ako sa teda dá minimalizovať riziko predchádzania?

– Predchádzajte iba na prehľadných miestach a na takú vzdialenosť, na akú máte dostatočný rozhľad. Nikdy nie pred zákrutou alebo pred horizontom. Rovnako tak nepredchádzajte v hustej hmle, silnom daždi alebo keď sneží. Auto, ktoré ide v protismere, nemusí byť dobre vidieť a ľahko by ste ho mohli prehliadnuť. 

– Počas predchádzania je dôležité, aby ste zachovali dostatočnú vzdialenosť na rozjazd a skontrolovali situáciu pred autom, ktoré chcete predbiehať, aj situáciu za sebou. Môže sa stať, že sa za vami objaví auto, ktoré už začalo manéver predchádzania.

– Vždy dávajte znamenie o zmene smeru jazdy, aby aj ostatní vedeli, že sa chystáte predchádzať.

– Predchádzajte rýchlo, ale opatrne.

– Zrýchľovať začnite vtedy, keď nadišla vhodná chvíľa na predchádzanie.

– Naučte sa správne podraďovať a nebojte sa roztočiť motor do otáčok, pri ktorých má najvyšší výkon. Majitelia automatov majú výhodu.

– Ak sa potom, čo vybočíte zo svojho pruhu, situácia v protismere zmení, spomaľte a počkajte na ďalšiu vhodnú príležitosť.

– Zamerajte sa nielen na protiidúce vozidlo, jeho vzdialenosť a rýchlosť, ale aj na vaše vlastné auto, jeho schopnosti a limity.

– Predvídajte správanie druhých.

– Väčšiu istotu a bezpečnosť pri predchádzaní vám poskytnú aj kvalitné pneumatiky. Venujte ich výberu dostatočnú pozornosť.

Špecifiká predchádzania na motorke. Viete, aké to sú?

Netreba zdôrazňovať skutočnosť, že motocyklisti patria medzi najzraniteľnejších účastníkov cestnej premávky. Napriek tomu, že pre bezpečné predchádzanie na motorke platia rovnaké pravidlá ako pre automobily, existuje niekoľko zásadných rozdielov. Pravidlom číslo jedna je neustále počítať s tým, že si vás vodič auta idúceho pred vami nevšimne a bude sa správať tak, ako by ste za ním nejazdili. Preto je obzvlášť dôležitá opatrnosť a predvídavosť. Častou chybou pri predbiehaní na motorke býva nezvládnutá rýchlosť. Predbiehajte len vtedy, keď máte dostatočný výhľad. Ak sa rýchlo blíži vozidlo v protismere, radšej počkajte. Dajte si pozor aj na bezpečnú vzdialenosť od auta pred vami, môže sa stať že nenazdajky zastaví alebo odbočí. 

Špecifiká predchádzania s dodávkou

Možno vás to prekvapí, ale aj jazda s dodávkou má svoje špecifiká. Hlavne vtedy, keď je plne naložená. Mali by ste preto vedieť, ako na ceste reaguje, čoho sa pri jazde s ňou radšej vyvarovať a na čo si dať pozor. Dodávka neskôr zaberá a horšie brzdí, je dlhšia, väčšia a v neposlednom rade aj ťažšia. Týmto danostiam je potrebné prispôsobiť štýl jazdy. Pri predchádzaní vás môže čakať nepríjemné prekvapenie v podobe bočného vetra a v porovnaní s osobným automobilom aj jeho dlhšie trvanie. Predchádzanie si preto vždy dôkladne rozmyslite a nezabúdajte ani na bezpečné rozstupy. 

Či už predbiehate s dodávkou alebo s osobným autom, dôležitá je aj dobrá ovládateľnosť vozidla. A na to majú vplyv kvalitné pneumatiky aj jeho celkový stav. Preto skôr než vyhodíte kvôli predchádzaniu ľavý blinker, zhodnoťte, ako je na tom vaše vozidlo.

 

Kúpiť nové pneumatiky

 

Zdroj fotografií: Depositphotos.com

Nahoru