Potrebujete poradiť?
NavigáciaNAVIGÁCIA Telefón +421 2 6820 6080

Bude vyšetrenie vodičov seniorov prísnejšie?

Každým rokom pribúda počet dopravných nehôd, ktoré spôsobil nepozorný vodič senior a ktoré skončili úmrtím alebo ťažkým zranením. Nielen preto je vedenie motorového vozidla osobami staršími ako 65 rokov často diskutovanou témou. Aké sú vlastne súčasné pravidlá týkajúce sa povinných prehliadok, pripravujú sa nejaké zmeny a na čo si dať pozor?

Senior za volantom

S pribúdajúcim vekom sa zvyšuje množstvo rizikových faktorov, ktoré ovplyvňujú vašu schopnosť viesť motorové vozidlo.

Ako je to dnes s kontrolou vodičov seniorov?

Len čo dosiahnete vek 65 rokov a chcete ďalej viesť motorové vozidlo, musíte ísť na svoju prvú povinnú lekársku prehliadku. Ďalšie vás čakajú každých 5 rokov, až kým sa nerozhodnete skončiť so šoférovaním. Ak ste profesionálnym vodičom alebo rekreačne vediete vozidlo skupín C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D a DE, sú pre vás od 65 rokov povinné prehliadky u lekára ale aj u psychológa dokonca každé dva roky. 

Počas povinnej zdravotnej prehliadky lekár zohľadňuje všetky možné zdravotné riziká, ktoré môžu sťažiť vedenie vozidla. Na základe ich posúdenia potom môže vystaviť doklad o zdravotnej/psychickej spôsobilosti viesť motorové vozidlo, ktorý zašle na orgán Policajného zboru príslušný podľa vášho bydliska. Ak zistí možné zdravotné riziká, oznámi ich príslušnému policajnému orgánu, ktorý vydá konečné rozhodnutie o možných obmedzeniach alebo o zákaze vedenia motorového vozidla.

Ak vám bolo vydané potvrdenie o zdravotnej/psychickej spôsobilosti a schopnosti viesť motorové vozidlo, nezabudnite ho mať pri sebe vždy, keď šoférujete.

Harmonizované kódy – čo sa pod nimi skrýva?

Vyhláška o vodičských preukazoch umožňuje obmedzenie rozsahu vodičského oprávnenia, ktoré sa zaznamená na zadnú stranu vodičského preukazu pomocou kódov, platných pre všetky krajiny EÚ. Kódy na vodičské preukazy vyznačujú orgány Policajného zboru na základe lekárskej správy praktického doktora.

A čo ktorý kód znamená?

61. – Obmedzenie viesť vozidlo len počas dňa (napríklad v čase od jednej hodiny po východe slnka do jednej hodiny pred západom slnka)

62. – Obmedzenie jazdy v okruhu … km od miesta bydliska držiteľa preukazu alebo len vnútri mesta/regiónu …

63. – Vedenie vozidla bez spolucestujúcich

64. – Obmedzenie na jazdu rýchlosťou maximálne … km/h

65. – Vedenie vozidla povolené len vtedy, keď je spolucestujúci držiteľom vodičského preukazu minimálne rovnocennej skupiny 

66. – Bez prípojného vozidla

67. – Jazda po diaľnici a rýchlostnej ceste nepovolená

68. – Požitie alkoholu nepovolené (platí v krajinách, kde nie je zákonom stanovená nulová tolerancia)

69. – Jazda je povolená len pre vozidlá vybavené alkoholovým imobilizérom  

Ako postupovať, keď sa dostanete do protismeru?

Zle vybraný nájazd na diaľnici a nečakané objavenie sa v protismere sa často stane práve vodičom seniorom. Viete, ako sa v takejto chvíli zachovať a čo najmenej ohroziť ďalších účastníkov premávky? Neodporúča sa snažiť sa za každú cenu otočiť. Takýto manéver trvá dlhšie ako sa môže zdať, a na diaľnici, kde sa autá pohybujú vysokou rýchlosťou, je životu nebezpečný. Naopak, je nutné čo najskôr zastaviť pri krajnici a eliminovať tak riziko nehody. V priebehu toho manévru musíte byť čo najviac vidieť – zapnite preto výstražné smerovky aj diaľkové svetlá a upozornite tak ostatných vodičov na svoju prítomnosť. Hneď ako zastavíte pri krajnici, zavolajte políciu, ktorá vám pomôže situáciu vyriešiť. Ak vystúpite z vozidla, nezabudnite na výstražnú vestu!

Prečítajte si o 5 najväčších zlozvykoch vodičov za volantom.

Aké sú následky jazdy bez potvrdenia?

Podarilo sa vám zaviniť dopravnú nehodu a nemáte pri sebe lekárske potvrdenie? Môže sa stať, že poisťovňa odmietne zaplatiť za vás spôsobenú škodu a budete ju musieť zaplatiť sami. A to sa už poriadne predraží.

V súčasnosti existuje niekoľko projektov, ktoré sa venujú vzdelávaniu vodičov seniorov. Napríklad minulý rok sa uskutočnil projekt Senior bez nehôd, v rámci ktorého bola realizovaná séria prednášok. Na webovej stránke projektu nájdete stále prehľadne zhrnuté všetky riziká, ktoré by mal vodič senior poznať. Ak chcete aktívne zlepšiť svoje vodičské schopnosti, zúčastnite sa českého vzdelávacieho programu Idem s dobou, ktorý vás preškolí ako po teoretickej, tak aj po praktickej stránke. Tento kurz je vďaka podpore z fondu zabránenia vzniku škôd pre účastníkov celkom zadarmo.

Pripravuje sa sprísnenie vyšetrenia vodičov seniorov?

Minulý rok v lete sa v ČR roztrhlo vrece s poplašnými správami o sprísňovaní zdravotných prehliadok a dokonca aj o paušálnom zákaze vedenia vozidla pre vodičov seniorov. K ničomu takému však nedošlo. Aktuálne chce BESIP patriaci pod Ministerstvo dopravy ČR apelovať na lekárov, aby zdravotné prehliadky vykonávali naozaj dôsledne a aby obmedzenia ovplyvňujúce vedenie motorového vozidla nebrali na ľahkú váhu. Diskutuje sa aj o úprave formulára posudku o zdravotnej spôsobilosti vodiča tak, aby obmedzujúce podmienky boli kvôli zjednodušeniu uvedené v čo najpodrobnejšom zozname. Tento krok by mal lekárom uľahčiť prácu a nemuseli by tak jednotlivé podmienky zložito vyhľadávať.

Bezpečne viesť motorové vozidlo je dôležité, či už ste senior alebo čerstvý vodič. Myslite preto aj na stav vášho vozidla a pneumatík. Nemáte náhodou opotrebovaný dezén na pneumatikách a nie je čas na ich výmenu? Obráťte sa na odborný pneuservis. V obidvoch prípadoch ale potrebujete kvalitné pneumatiky.

 

Kúpte si spoľahlivé pneumatiky

 

 

Zdroj fotografie: Depositphotos.com

 

Nahoru