Potrebujete poradiť?
NavigáciaNAVIGÁCIA Telefón +421 2 6820 6080

Chrániče na motocykel nie sú všemocné. Môžu ale zmierniť následky nehody

Motocyklisti sú hneď po chodcoch najzraniteľnejšími účastníkmi cestnej premávky a riziko dopravnej nehody je u nich tiež niekoľkonásobne vyššie ako u vodičov osobných áut. Pri náraze do prekážky ich nechránia plechy, airbag ani bezpečnostný pás, a tak aj zdanlivo menej závažná nehoda môže mať fatálne následky. Chrániče na motocykel a ďalšie ochranné a bezpečnostné prvky sú teda absolútne nevyhnutné. Samozrejme, súčasne s dodržiavaním pravidiel cestnej premávky.

Moto helma a bezpečnostní prvky pro motorkáře

Ak chcete prežiť pád na motocykli, odporúčame nepodceniť výber helmy na motocykel a ďalšieho ochranného vybavenia.

Najčastejšie príčiny nehôd motocyklistov

  • Rýchla jazda – najnebezpečnejšie prehrešky motocyklistov, za ktoré môžete zaplatiť najvyššiu cenu. Pri neprimerane rýchlej jazde vás nemusí ochrániť pred vážnym zranením ani to najlepšie vybavenie na motocykel. 
  • Ojazdené pneumatiky – minimálna hĺbka dezénu pneumatiky na motocykel je 1,6 mm, pre skútre 1 mm. Ak má pneumatika ojazdenú vzorku, mení sa kvalita priľnavosti k povrchu aj komfort jazdy. Okrem pokuty za ojazdené pneumatiky hrozí preto aj vyššie riziko nehody. 
  • Neprispôsobenie jazdy stavu vozovky – najmä na neudržiavaných komunikáciách môžete nájsť v zlom počasí šmykľavé opadané lístie, začiatkom jari alebo koncom jesene aj s námrazou. Na mokrej vozovke vás ale môžu prekvapiť aj náhle nerovnosti povrchu alebo predĺžená brzdná dráha. Vždy je treba byť v strehu a prispôsobiť rýchlosť a štýl jazdy stavu vozovky.

Ochranná prilba

Nie je náhodou, že helma na motocykel je na prvom mieste v zozname ochrannej a bezpečnostnej výbavy na motocykel. Skutočne ide o najdôležitejší a bohužiaľ aj často podceňovaný prvok. Ochranná prilba musí byť homologizovaná, čiže schválená na prevádzku na našich cestách. Homologizáciu označuje písmeno E s pridaným číslom v krúžku. Číslo udáva kód krajiny, v ktorej bola prilba schválená (Slovensko má č. 27, ale na našich cestách platí aj ďalšie označenie začínajúce písmenom E).

Pri výbere ochrannej prilby si dajte naozaj záležať, aby ste si vybrali správnu veľkosť, kvalitný materiál, prilba bola pohodlná a mala reflexné prvky.

Nezabúdajte, že ochranná prilba znesie iba jeden náraz, a potom stráca svoje vlastnosti. Je teda nutné zaobstarať si novú aj po menšej nehode, aj keby na nej neboli vidieť väčšie známky poškodenia.

Oblečenie na motocykel

Investícia do kvalitného oblečenia na motocykel sa oplatí, pretože pri páde chráni kožu pred odretím. S výberom materiálu vám poradí článok Oblečenie na motocykel z kože alebo z textilu? Odporúčame vám obstarať si oblečenie na motocykel v svetlých farbách, najlepšie s reflexnými prvkami, ktoré zaistia, že vás bude vidno lepšie než vašich kolegov, ktorých najväčšou starosťou je byť na ceste „in“. Obuv na motocykel musí byť pevná, pohodlná, dobre padnúca a prispôsobená typu motocykla a štýlu jazdy.

Ak jazdíte v šere, v zlom počasí alebo v noci, vždy používajte reflexnú vestu. Chránite tým nielen seba, ale tiež ostatných účastníkov cestnej premávky.

Chrániče na motocykel

Ochranné vybavenie na motocykel dnes zoženiete v každom obchode pre motocyklistov a ponuka je naozaj široká. Tieto chrániče by však mali byť samozrejmosťou pre každého motocyklistu:

  • Chránič chrbtice: Každý už od základnej školy vie, že poranenie chrbtice patrí medzi najvážnejšie komplikácie ohrozujúce život. Napriek tomu stále veľa motocyklistov považuje chránič chrbtice za zbytočnosť. Kvalitný a dobre padnúci chránič chrbtice by vás nemal v ničom obmedzovať a mal by byť priedušný. V prípade havárie vám pomôže tiež chránič krku. Pri páde je jeho funkciou nedovoliť krku vychýliť sa mimo povolený uhol.

  • Chránič hrudníka: So stabilnou ochranou celej hornej časti tela máte oveľa väčšiu šancu vyviaznuť z nehody bez vážnych následkov, ako keď použijete len samotný chránič chrbtice. Chránič hrudníka by mal byť teda tiež súčasťou vašej výbavy na motocykel.

  • Chrániče ramien, lakťov a kolien: Kĺby sú pri páde tiež veľmi ohrozenými časťami tela. Aj menej závažný pád môže spôsobiť ich bolestivé zranenie.

  • Chrániče bedier: Chrániče bedier sa vkladajú priamo do nohavíc alebo šortiek pod nohavicami. Zaisťujú ochranu bedier a bokov pred nárazom.

  • Ochranná vesta: Spája v sebe chránič chrbtice, hrudníka, ramien, lakťov a predlaktia.

Môže sa zdať, že so všetkými odporúčanými chráničmi sa budete cítiť ako ťažkoodenec. Pravdou ale je, že moderné materiály a stále sa vylepšujúce technológie umožňujú vyrábať vysoko funkčné a odolné ochranné prvky, ktoré neznížia úroveň vášho komfortu a umožnia vám prirodzený pohyb.  

Nehody sa stávajú aj tým najviac pripraveným. Nezabudnite vždy voziť so sebou motolekárničku! A nezabudnite ani na skutočnosť, že jazdné vlastnosti vášho stroja zvýšia kvalitné značkové pneumatiky.

Zdroj fotografií: Depositphotos.com

Nahoru