Potrebujete poradiť?
NavigáciaNAVIGÁCIA Telefón +421 2 6820 6080

Čo oči nevidia… alebo Prečo je dôležitý pravidelný servis stieračov?

Prichádza obdobie, keď motoristi nemajú dobré vyhliadky. Nemyslíme tým rastúce ceny pohonných hmôt, ale situácie, keď sa v čľapkaniciach bude od áut idúcich pred vami prášiť ako za kočiarom a špina zmiešaná s vodou, so snehom a soľou zasiahne čelné sklo. Preto je vhodné pripomenúť si, prečo je dôležité udržiavať stierače v dobrom stave a kedy ich vymeniť.

kontrola stěračů

Stierače sú jedným z najdôležitejších bezpečnostných prvkov, bez ktorých sa vodič nezaobíde, či už je leto alebo zima. Napriek tomu je starostlivosť o ne stále podceňovaná, ak nie nulová. Väčšina vodičov ich považuje za samozrejmosť, o ktorú sa netreba príliš starať. Keď ich potom zastihne na ceste dážď, nedajbože v tme v sprievode protiidúcich svetlometov, a stierané kvapky pripomínajú skôr jednu veľkú mastnú škvrnu, začnú skučať a nadávať, že nič nevidia. Ale je to varovne zdvihnutý prst, ktorý vodičom pripomína ich zodpovednosť. So zlými stieračmi totiž môže zle skončiť aj samotná jazda.

Ako a prečo sa starať o stierače

Aby ste bezpečne dorazili do cieľa, nestačí si zapnúť bezpečnostné pásy, plne sa venovať šoférovaniu a mať dobrý dezén na pneumatikách. Dôležitá je aj starostlivosť o čelné sklo a kvalitné stierače. Skôr ako dôjde k uplynutiu doby ich použiteľnosti je dobré vedieť, ako ich udržiavať v dobrej kondícii. V prvom rade udržujte stierače čisté. Pred každou jazdou skontrolujte, či za nimi nie je popadané ihličie, listy, vetvičky a iné nečistoty, ktoré by mohli spôsobiť poškriabanie skla pri zapnutí stieračov. V ideálnom prípade ich utrite vlhkou handričkou. Môže sa to zdať ako maličkosť, ale táto kontrola vám nezaberie ani minútu.

V druhom rade sa vyhnite stieraniu nasucho, aby ste nepoškodili stieracie lišty a okno, a používajte ostrekovače. Keď príde na rad sneh a mráz, vytiahnite rukavice, škrabku a metličku a dokonale odstráňte zimnú nádielku. Ak sa vám stane, že sú stierače primrznuté k oknu, nesnažte sa ich odlepiť, ale použite rozmrazovací sprej. Mohli by ste poničiť alebo dokonca odtrhnúť gumičky. Pri námraze stierače ani neskúšajte zapnúť. Spálená poistka alebo zlomené lišty za to naozaj nestoja. Nezabudnite samozrejme ani na zadný stierač, na ktorý sa tento postup tiež vzťahuje.

péče o stěrače v zimě


V zime venujte niekoľko minút dôkladnému odstráneniu snehu a ľadu.

Kedy vymeniť stierače?

Možno ich meníte pravidelne, možno si myslíte, že stierače nie sú dôležité a nikdy ste ich nemenili. Ak patríte do druhej skupiny motoristov, potom vedzte, že za vývojom stieračov sú minimálne dva roky práce, pretože musia spĺňať vysoké nároky. Patrí medzi ne horúci a studený vzduch a náhle výkyvy teploty alebo schopnosť stierať veľké množstvo vody pri státí a vyšších rýchlostiach. 

Stierače musia byť odolné a gumičky musia perfektne priliehať. Keď je ich funkčnosť obmedzená, pri stieraní sa začnú na oknách tvoriť šmuhy a pruhy, cez ktoré nie je dobre vidieť, stierače na niektorých miestach prestanú stierať a nejednému z nás sa stalo, že stierače drhli a poskakovali po okne. Všetky tieto indície naznačujú, že je potrebné vymeniť stierače. Všeobecne sa odporúča vymeniť ich dvakrát ročne, pred zimou a po nej, keď dostanú najviac zabrať.

VEDELI STE, ŽE na revitalizáciu stieračov sa predtým používal brúsny pásik na princípe šmirgľového papiera, ktorý sa nalepil doprostred okna a po zapnutí stieračov obrúsil hrany gumičiek tak, že boli ako nové?

Keď sa rozhodnete vymeniť stierače, nezabudnite, že si musíte zaobstarať také, ktoré skutočne patria na vaše auto. Každé auto je totiž iné, má iný tvar a veľkosť skiel. Nemusíte sa obávať veľkých investícií, súprava stieračov na celé auto vás vyjde na pár stoviek, na rozdiel od výmeny poškriabaného čelného skla, ktorá sa pohybuje rádovo v tisícoch. 

Aký typ stierača si vybrať?

Existujú dva typy stieračov. Prvým typom sú klasické ramienkové stierače, keď je v ramienku uchytená stieracia gumička. Ich nevýhodou je možnosť vzniku korózie, ktorá sa často vyskytuje v pohyblivých častiach, a potom je potrebná ich kompletná výmena. Druhým typom sú bezramienkové stierače tvorené plastovou lištou, ku ktorej je uchytená gumička. Na rozdiel od ramienkových si výborne poradia s aerodynamickým odporom a dokážu tak bezchybne stierať aj pri vysokých rýchlostiach. Či už sa rozhodnete pre jeden alebo druhý typ, najlepšie je vyhnúť sa ponukám veľkopredajní a neznačkovým výrobkom. Je lepšie staviť na kvalitu a trochu si priplatiť, najmä ak ide o položky, ktoré nevyčerpajú peňaženku vašej rodiny.

Máte v aute všetko potrebné a nič vám nechýba? Radšej si skontrolujte povinnú výbavu, aby vás na ceste nič nezaskočilo.

Dodať povinnú výbavu

 

Nahoru