Potrebujete poradiť?
NavigáciaNAVIGÁCIA Telefón +421 2 6820 6080

Čo robiť, keď vám praskne čelné sklo?

Prasknuté čelné sklo býva dosť častým javom. Odskočený kamienok vo veľkej väčšine prípadov bleskurýchlo spôsobí prasklinu a vy ani nestihnete postrehnúť, od ktorého auta sa odrazil. Čo teraz s tým? Dá sa sklo opraviť? Alebo je nutná jeho výmena?

Predné sklo auta s prasklinou z pohľadu vodiča

Ak sa prasklina na prednom skle nenachádza v zornom poli vodiča, alebo nie je väčšia ako dva a pol centimetra, dá sa opraviť.

Rup! Prasklina v skle… čo s tým?

V ideálnom prípade sa vám môže podariť zastaviť vodiča auta, spod kolies ktorého kamienok odskočil. Ak budete mať šťastie a vodič prizná svoju vinu, bude vám oprava prípadne výmena skla preplatená z jeho povinného zmluvného poistenia. Oveľa častejšie sú však prípady, keď odskočený kamienok spôsobí prasklinu na čelnom skle tak rýchlo, že ani nestihnete postrehnúť, od ktorého auta sa odrazil. V takom prípade si budete musieť opravu zaplatiť sami, prípadne úhrada pôjde z vášho havarijného poistenia.

Odkladať opravu či výmenu skla sa nevypláca 

Opravu prasknutého alebo inak poškodeného čelného skla by ste nemali odkladať, ušetrí vám to starosti, peniaze a možno aj život. Každá prasklina, aj tá najmenšia, sa vplyvom nárazov vetra, nečistôt a teplotných výkyvov bude postupne zväčšovať, a tak ju beztak skôr či neskôr budete musieť riešiť. Zbytočne však za jej opravu zaplatíte oveľa viac, prípadne vám nezostane nič iné, ako vymeniť celé sklo.

Jazda s prasknutým sklom vás môže stáť peniaze aj body

Dočasným SOS riešením, dokým vám sklo opravia v autoservise, môže byť použitie priehľadnej lepiacej pásky, ktorá zabráni vniknutiu vody a nečistôt do praskliny. Ako izolačnú vrstvu môžete navyše použiť papier alebo celofán. To však neplatí, ak je prasklina väčšia ako 2 centimetre a leží v oblasti zorného poľa vodiča. Je to váš prípad? Potom je vozidlo technicky nespôsobilé a nemali by ste v ňom nikam jazdiť. Za jazdu s prasknutým čelným sklom totiž hrozí vysoká pokuta.

Oprava alebo výmena čelného skla

Nie vždy je nutné riešiť prasknuté sklo jeho výmenou. Drobné praskliny sa môžu nechať odborne sceliť. Táto metóda vychádza v porovnaní s výmenou oveľa lacnejšie a je aj rýchlejšia. Podľa zákona sa však opravovaná prasklina nesmie nachádzať v zornom poli vodiča a nesmie byť väčšia ako dva a pol centimetra. Za zorné pole sa považuje obdĺžnik, ktorého spodná strana leží asi 30 cm od dolnej časti skla, horná hrana asi 30 cm od hornej časti skla, ľavá bočná strana 15 cm od bočného stĺpika a pravá strana 15 cm od stredu skla.

O dokonale čisté zorné pole čelného skla sa starajte aj tak, že zavčasu vymeníte stierače.

Koľko stojí oprava praskliny

Výmenu alebo opravu autoskla vám za niekoľko hodín urobia v každom autorizovanom servise. Cena opravy je závislá od viacerých faktorov, ale rádovo sa pohybuje okolo 1 000 Kč. Pre stanovenie konkrétnej ceny je najlepšie obrátiť sa na niektorý z autorizovaných servisov. Navštíviť môžete napríklad náš autoservis AZ pneu v Bratislave.

Bezpečnosť jazdy by mala byť vždy na prvom mieste. Dezén na vašich pneumatikách začína strácať hĺbku? Neriskujte a kúpte si kvalitné nové pneumatiky.

 

Vybrať pneumatiky overených značiek

 

Zdroj fotografií: Depositphotos.com

Nahoru