Potrebujete poradiť?
NavigáciaNAVIGÁCIA Telefón +421 2 6820 6080

Dezén pneumatiky – informácie pre vodičov

Bez štyroch kolies na aute by sme sa ďaleko nedostali. Zjednodušujú nám cestovanie už mnoho rokov. Odborníci hľadajú spôsoby, ako jazdu vylepšiť a urobiť ju čo najviac bezpečnou. Bezpečnosť našej jazdy môžeme ale ovplyvniť aj my. A to správnym výberom pneumatík a kontrolou dezénu.

Dezén pneumatiky - informácie pre vodičov

Nie je dezén ako dezén

V dnešnom článku si posvietime na dezén pneumatiky a povieme si, na čo všetko máme pri dezéne dávať pozor. V prvom rade by sme mali vedieť, že dezén je vlastne vrchná časť behúňa, teda časť, ktorá sa dotýka zeme. Pneumatiky si vyberáme podľa sezóny, podľa typu auta a aj terénu, na ktorom budeme jazdiť. Preto musí byť dezén prispôsobený individuálnym podmienkam. Napríklad dezén zimných pneumatík umožňuje na ľade a snehu lepšiu trakciu ako dezén na letných pneumatikách.

Na čo šofér nesmie zabudnúť

Šofér musí sledovať hĺbku dezénu každej pneumatiky na aute. Na letnej pneumatike je povolená minimálna hĺbka dezénu 1,6 mm a na zimnej pneumatike 4 mm. Nemusíme sa ale vždy riadiť iba vyhláškami, ale aj vlastným rozumom. Pokiaľ si všimnete, že pneumatiky nedržia na ceste tak, ako by mali, prípadne majú viac ako 5 až 6 rokov, radšej si zadovážte nové. Pneumatiky v lepšom stave vždy dávame na hnaciu nápravu.

Typy dezénov

  • Symetrický – tento typ dezénu môžete na vozidle otáčať a meniť podľa potreby.
  • Smerový – pri tomto type je dôležitá montáž. Musí sa dodržať smer otáčania. Smer je vyznačený na bočnici.
  • Asymetrický – dodržuje sa správne umiestnenie vnútornej a vonkajšej strany. Či je pneumatika ľavá alebo pravá, zistíte opäť vďaka informáciám napísaným na bočnici.

To, za akú dlhú dobu sa dezén na pneumatikách zošúcha, závisí aj

Dezén pneumatiky - informácie pre vodičov

od jazdy šoféra, od kvality pneumatík a taktiež od závad na pneumatikách. Dezén môže mať ojazdené iba určité časti, napríklad stred (prehustená pneumatika) alebo okraje (zlá geometria) behúňa. Môžu sa na ňom objaviť ryhy a pozdĺžne drážky, ktoré vznikajú pri prešmykovaní kolesa.

Pokiaľ si všimneme, že sa niečo zachytilo v dezéne (kamienky, drobné predmety, úlomky…), opatrne ich vyberieme. Ak sa do dezénu nejaký predmet zapichol, nevyťahujeme ho, pretože by pneumatika mohla stratiť tlak. V takomto prípade navštívte radšej pneuservis.

Možnosti v AZ-pneu

Pohotové služby získate v pneuservise AZ-pneu. Naši odborníci sa postarajú o vaše pneumatiky a vyriešia každý problém. Pokiaľ hľadáte nové pneumatiky, nájdete ich v e-shope AZ-pneu. Máme výber kvalitných značiek od A po Z.

Nahoru